Molim vas da mi kazete koliko je opasna po plod-mlad, sam pocetak trudnoce, upotreba brufena, acetisala i kafetina?
Ja nisam znala da sam ostala u drugom stanju a prehladila sam se i posegla sam za lekovima. Poslednja menstruacija mi je bila 8.12, a ja sam lekove (2 brufena i nekoliko acetisal) uzimala u periodu 25.12- 1.1 i posle 4.1. sam popila jedan kafetin.
a kao slag na torti je i to sto sam za novu god. pila crno vino.
Plasim se posledica, ovo mi je prva trudnoca!
veliki pozdrav
brufen, acetisal i kafetin u ranoj trudnoci!
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Ned Okt 08, 2006 5:11 pm
Mislim da nista od toga sto si navela nije katastrofalno. Jedna casa crnog vina je ok (naravno da je bolje da je nisi popila, ali bas su skoro objavili u Americi da jedna casa crnog vina nedeljno u poslednjem trimestru trudnoce ne steti plodu). Kofein mnoge trudnice konzumiraju u trudnoci (glavni sastojak kafetina koji ga deli od obicnog aspirina). Za Brufen ne znam. Ali kad odes kod lekara da ti ustanove trudnocu, onda i pitaj detaljno.
Zavisi kada si radila test - ako si ga radila samo par dana posle datuma kada je trebalo da dobijes, onda je moguce da si trudna. Svakako ponovi test za par dana.
Sto se tice utvrdjivanja ocinstva, mislim da je to pre rodjenja moguce samo amniosintezom, t.j. vadjenjem uzorka plodove vode. Mislim da se radi u drugom trimestru, ali nisam sigurna. Ako nisi starija od 35god, onda mozda i ne treba to da radis - ta metoda se uglavnom koristi da bi se utvrdile genetske anomalije. Ima 1-2% verovatnoce pobacaja od komplikacije posle te metode. Mozda moze ocinstvo da se utvrdi i preko kordosinteze (vadjenja uzorka iz pupcane vrpce) ali nisam sigurna da li je to manje opasno ili nosi isti rizik kao amnio.
Nisi nam rekla koliko imas godina i koliko ti kasni...
Sto se tice utvrdjivanja ocinstva, mislim da je to pre rodjenja moguce samo amniosintezom, t.j. vadjenjem uzorka plodove vode. Mislim da se radi u drugom trimestru, ali nisam sigurna. Ako nisi starija od 35god, onda mozda i ne treba to da radis - ta metoda se uglavnom koristi da bi se utvrdile genetske anomalije. Ima 1-2% verovatnoce pobacaja od komplikacije posle te metode. Mozda moze ocinstvo da se utvrdi i preko kordosinteze (vadjenja uzorka iz pupcane vrpce) ali nisam sigurna da li je to manje opasno ili nosi isti rizik kao amnio.
Nisi nam rekla koliko imas godina i koliko ti kasni...
Re: brufen, acetisal i kafetin u ranoj trudnoci!
Meni su rekli nikako brufen, a panadole mozes "koliko oces". Ali mislim da par brufena i kafetina ne mogu nastetiti plodu. Kad doktori kazu "ne smes" to se misli valjda ne smes da ih uzimas 3 puta dnevno ili tako nesto..... ja bar to tako shvatam.xmetatronx napisao:Molim vas da mi kazete koliko je opasna po plod-mlad, sam pocetak trudnoce, upotreba brufena, acetisala i kafetina?
-
- Stalni član
-
- Stalni član