bromokriptin i trudnoca

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
pieta
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Sep 01, 2005 12:33 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

bromokriptin i trudnoca

Post od pieta »

Na hormonskim analizama utvrdjen je visok prolaktin 519.0(ref.vred. 72-480).Analiza je bila 14.dana ciklusa.Ponovna provera je bila 24.dana ciklusa i pokazala je skok na 874.0 .Ginekolog mi je propisao bromokriptin 2,5 2xdnevno.Pitanja:
da li je trebala da se sa ovim vrednostima prolaktina pre terapije uradi MR?
posto pokusavam da ostanem u drugom stanju te ne znam da li je u ovom mesecu ili ne doslo do oplodnje (iako je malo verovatna,ali ipak)-sada je 25.dan ciklusa kada trebam da zapocnem terapiju,koliko je uzimanje ovog leka posno u fazi organogeneze ,posto postoje oprecna misljenja?
pored visokog prolatina imam i intramuralni miom na zadnje zidu materice (27x27mm)koji za godinu dana skoro da nije promenio svoju velicinu,interesuje me koja je veza izmedju visokog estrogena i hiperprolaktinemije i kako i dali bromokriptin utice na nivo estrogena i rast mioma?
Nemam upadjive glavobolje,smetnje vida ni galaktoreju ali su mi dojke koje su ranije bile cvrste malo omlitavile i nabrekle a bezbolne su.
Uzrok davanja hormonskog statusa bio je poremecen ciklus koji je do tada bio redovan za sta uzrok ginekolog nalazi u hiperprolaktinemiji.
Da li vrednosti prolaktina variraju u toku ciklusa zavisno od faze ili ne i zasto?
Na UZ nalazu (ako je on dovoljan za dg.) nije utvrdjen PCOS koji takodje ide sa visokim prolaktinom.
simona
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 04, 2005 12:36 am

Post od simona »

Ne mogu ti odgovoriti na sva pitanja, ali mogu na neka i to na osnovu licnog iskustva. Nisi navela jedinice mere za analize prolaktina jer se one razlikuju od laboratorije do laboratorije. Vrednosti prolaktina se menjaju u razlicitim fazama menstrualnog ciklusa. Razlog je razlicita koncentracija estrogena i progesterona sa kojima je prolaktin u negativnoj povrtanoj sprezi. Hiperprolaktinemija usporava ovulaciju, a prolaktin se se snizava bromokriptinom. Bromokriptin se koristi i za lecenje steriliteta kod zena.
Naime, referentne vrednosti prolaktina u pojedinim fazama su:
-pocetna: 98-784 mIU/l
-folikularna: 95-700 mIU/l
-medju: 134-975 mIU/l
-lutealna: 104-848 mIU/l
Osim toga, koncentracija prolaktina se menja u toku dana, najvisi nivo je po budjenju, a zatim on opada. Kod analiza prolaktina obicno se rade neposredno po budjenju i nakon 3 h.
Na osnovu rezultata analiza prolaktina koji je bio povisen u mom slucaju doktorka endokrinolog mi je uvela terapiju bromokriptinom prvo 1.25 mg, a zatim 2.5 mg ujutru bez prethodne MR. Prva doza je bila niska da smanji nivo prolaktina. Galaktoreju, glavobolje i smetnje vida nisam imala, ciklusi su mi, dok nisam ostala u drugom stanju, bili redovni, na 28 dana. Bila sam i na pregledu vidnog polja posto iskakanja vidnog polja ukazuju na promene na hipofizi. Hiperprolaktinemija je slucajno dijagnostifikovana pored analiza hormona stitne zlezde koja je lucila manjak tih hormona. Posle skoro godinu dana od pocetka terapije bromokriptinom, bila sam na MR na kojoj su dijagnostifikovana 2 mikroadenoma. Krajnje paradoksalno u odnosu na sve preglede koje sam pre MR obavila. Bromokriptin sam uzimala sve dok nije detektovana trudnoca, u 7. nedelji. S obzirom da je doza 2.5mg mala, doktorka ga je u potpunosti izbacila.
Misljenja o teratogenosti bromokriptina su razlicita, ali najnovija istrazivanja pokazuju da nije teratogen (ako je verovati doktorki). Neke trudnice ga uzimaju i tokom trudnoce.
Sada sam u 18. nedelji trudnoce, sa bebom je sve ok iako su oplodjenje i deo organogeneze tekli pod uticajem bromokriptina. Kontrole hormona stitne zlezde, TSH i PRL radim svaka tri meseca.
Pozdrav
Odgovori