Ovako.
Imam 28 godina, nijedan porodjaj, jedan abortus pre 4 godine.
Pre dve godina, zbog papa III radjena mi je biopsija i lasersko uklanjanje nekakvog "mozaik" tkiva. Posle toga, svaka kontrola je pokazala sve ok.
Pre par nedelja radila sam PCR analizu na hlamidiju/gonoreju, kao i analize/sifilis/herpes oba tipa/hepatitis(sva tri komada) i sve je bilo ok. Urea i mikoplazma neg. takodje. (to sam proveravala pre jedno 6 meseci).
PMS me u zivotu nije muchio dize od dan-dva, ciklusi su redovni, na 28-30 dana, ranije bukvalno u sat, sad veci ima pomeranja +/-3 dana.
Poslednjih 6-7 meseci 7-10, pa chak i dana pre menstruacije pochne da me boli stomak kao pred samu menstruaciju. Ali bukvalno, kao da cu danas da dobijem, a to treba da se desi tek za 10 dana, uz poneki "zig" u jajnicima. Pa onda nestane, i ponovo pochne za koji dan,
I, shta je sad ovo? Regularno, svaki mesec, negde od letos.
Ovulacija? Post-ovulacija? Kako to da ranije nisam nishta osecala?
A da ne pricham o tome shto mi je ranije PMS trajao dan do dva, a sad i po celu nedelju.
Znam da zvuchi konfuzno...

I nishta mi nije jasno. Kako sad odjednom "osecam" ovulaciju(ako je to to), i zashto je PMS odjednom tako dosadan i naporan? Da li zato shto sam starija? Ili zato shto sam se "skinula" sa antidepresiva otprilike u isto vreme kada su se pojachali ovi PMS ili ovulacijsku simptomi? Da li ova hrana, drugachija od nashe, ima veze sa hormonima? Ili je to samo stres, radim 6-7 dana u nedelji.

Chisto da znam.

Hvala!