Draga Obgyn, ranije sam pisala o mojoj laparoskopiji, imam 26 godina, muž 24, radila sam sva ispitivanja, normalan rast folikula, redovne mens na 28 dana, bez hlamidije ureaplasme, ili mycoplasme. Rađena laparoskopija krajem marta i pronađeni začepljeni jajovodi, na oba je urađena operacija, i hsgom utvrđena prohodnost. Imam Hypothireosis godinama i pijem 1 tivoral dnevno i sa njim mi je tsh potpuno uredan. Posle laparoskopije sam uzimala klomifen i cycloproginovu tri meseca po preporuci dr-a, da bismo stimulisali jajnike i povećali šansu za trudnoću. I bez ovih lekova sam imala ovulacije.
Nisam ostajala trudna, godinu i po dana smo u braku. Mesec posle korišćenja klomida i cycloprogynove, znači prvi ciklus bez lekova,mens. mi kasni 5 dana, na žalost je dobijem, ali čudno. Ovaj mesec je poranila 5 dana što je stvarno neobično za mene koja sam mogla da navijam sat po ciklusima.
Sada dr predlaže opet HSG, ponovo radim cervikalni i vaginalni bris, test na hlamidij, mycoplasmu i ureaplasmu, šećer, antitela urađenai sve je u redu.
Hormone mi nije ispitivala, iako sam predložila, zbog štitaste žlezde, smatra da ona ne prouzrokuje neplodnost kada su tsh i t3 i t4 u normali.
Našla je ranicu na grliću materice, rađen ca125 (uredan), papanikolau( II, le), Pre HSG-a traži da uradim biopsiju, da li je neophodna, i da li je bolna (savetuje da odem privatno kod nje da me ne bi bolelo?), ja sam čula da biopsija grlića i nije tako strašna.
Inače za vreme korišćenja klomifena, nije pratila folikulometriju niti sam primala pregnyl.
Molim vas mišljenje o mom slučaju, da li da potražim još nekog ginekologa koji bi sve to dobro razmotrio, ili da ostanem kod nje ako je to normalan redosled pregleda.
Predlaže u slučaju da se na HSG-u vide prohodni jajovodi da probamo sa IUI, a ukoliko su neprohodni da odmah pređemo na IVF. Da napomenem hormone još nije ispitivala, a mužev spermogram je odličan. Ranije sam stavljala vrednosti spermograma pa ste mi odgovorili da je uredan nalaz.
Hvala vam puno unapred, dosad nisam ostala bez vašeg odgovora, pa ću strpljivo čekati i ovaj put. I mnogo vam hvala na vašem vremenu i strpljenju za sve nas
Biopsija
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik