Bensedin, rivotril i trudnoca

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Alisa u ...
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:41 pm

Bensedin, rivotril i trudnoca

Post od Alisa u ... »

Nekoliko godina se lecim od anksioznosti rivotrilom I kombinacijom antidepresiva. Suprug I ja planiramo bebu. U konsultacijama sa svojim psihoterapeutom ( po osnovnom obrazovanju je dr. medicine, psihijatar ) odlucili smo da uzimam bensedin 2x5mg. Nazalost, efekti bensedina nisu ni priblizni onima koji se postizu uzimanjem rivotrila 2x0,5mg, ako I ima nekih efekata oni su prolazni, traju nekoliko sati, a kod jacih napada anksioznosti prosto ne deluju, bar ja ne primecujem razliku.
Na internetu sam pronasla podatak da je cak I bensedin teratogen.
Kopiram sa sajta YUMAMA.com :
“Lekovi koji verovatno imaju stetan efekat u trdunoci
Diazepam - anomalije usta, lica i srca”
http://www.yumama.com/trudnoca/problemi ... ela_lekova
Na sajtu “Cybramed” pise da je apaurin (diazepam) svrstan u D kategoriju po FDA klasifikaciji.
Citiram :
“…istina je da diazepam (Apaurin, Normabel) ima kategoriju D za propisivanje u trudnoći, što znači da lijek treba propisati i davati onda kada je očekivana korist veća od moguće štete koje lijek može uzrokovati…”

Na drugim mestima nalazim na drugacije podatke, malo je reci da ovakve kontradiktornosti zbunjuju, narocito ako se ima u vidu nasa situacija I ozbiljnost problema.
Citala sam I o rivotrilu I tu su nalazim razlicite podatke, zene koje imaju epilepsiju I pile su vece doze od ovih koje ja uzimam radjale su zdravu decu.
“Plivin” sajt” :
“Svaki lijek protiv epilepsije koji trudnica uzima tijekom trudnoće teoretski katkad može izazvati neku anomaliju u djeteta, ali anomalije djeteta se javljaju i u 2-3% novorođenčadi čije majke nemaju epilepsiju i ne piju nikakve lijekove tijekom trudnoće…”
http://www.plivazdravlje.hr/?section=qa ... et=40#8278

Zamolila bi doktore sa foruma da mi daju odgovore na moje nedoumice. Naravno, internet forumi su jedno, a pregled kod ginekologa I konsultacije sa njim nesto sasvim drugo.
Dragoceno bi mi bilo I kada bi dobila ime lekara kod koga bi mogla da odem I upoznam ga sa problematikom, te se stavim pod njegovu kontrolu. Svaki savet je dobro dosao, ovo se odnosi I na savete clanova foruma, naravno svima unapred hvala.
Nisam obuhvacena sistemom zdravstvenog osiguranja, tako da bi mi odgovarala neka dobra privatna ordinacija.
Zivim u Beogradu.
anas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 18, 2006 5:30 pm

Post od anas »

Moja dijagnoza je agorafobija sa panicnim napadima. Imam 32 godine. Sa 20 godina sam lecena u dnevnoj bolnici u klinickom centru u Bgd, i pila sam xanax godinu dana. Pre toga sam svasta pila, bila kod raznih psihijatara. Na kraju sam odlazila kod jednog poznatog psihijatra godinama, moje stanje se popravilo do neke granice funkcionisanja, ali rivotril pijem vec oko 10 godina. probala sam da ga ostavim ali nije bilo sanse, ja pijem 1 mg ujutru i to mi je nesto optimalno. mada cesto uvece kad se vracam odnekud, posto se bojim autobusa i udaljavanja popijem po 2, 3 pa i vise mg rivotrila samo da bih se vratila kuci, jer nemam vise snage da se na drugi nacin borim sa panicnim napadima. Ali sta sam htela da kazem, nemam dece, a trenutno pokusavam da ostanem u drugom stanju. Psihijatar kod koga sam odlazila, napominjem da je svetskog glasa mije rekao da ne postoji dokaz da rivotril utice na bilo koji nacin na plod, ali da se isto tako ne preporucuje kao ni bilo koji drugi lek. Meni je to sve i tada bilo malo nelogicno, ali sad kada sam ovo vase pismo procitala uplasila sam se. zelim dete, ali nikako ne mogu da prestanem da pijem rivotril i nijedan drugi lek cini mi se ne moze da mi ga zameni. prosto on je moj spas. molim vas da mi kazete jos neke informacije ako imate. Hvala.
Alisa u ...
Novi član
Novi član

Post od Alisa u ... »

Drago mi je da si se javila.
I ja sam se lecila u Dnevnoj bolnici KSC 2000 godine.
Bila sam jos na nekoliko foruma I postavljala pitanja, odgovorio mi je jedan doktor i citiram :

… uvek se procenjuje korist od leka prema stete koju moze da nanese. Sto se tice izbora Bensedin ili Rivotril, nema velike razlike u stetnom delovanju u trudnoci. I na kraju, tacno je da svaka trudnoca nosi izvestan (mali) rizik. S ovim lekovima ovaj rizik je nesto veci, ali je i prihvatljiv. Uz dobro organizovano vodjenje trudnoce, redovne kontrole, dodatna isptivanja, taj rizik se jako smanjuje. Nadjite dobrog ginekologa koji ima razumevanja i strpljenja, hoce da saradjuje sa psihjiatrom, i da posveti dovoljno vremena za objasenjnja, hrabrenje i podrsku. Kada steknete poverenje u svog doktora, bez straha planirajte porodicu…”
Ovo me malo ohrabrilo, postavila sam pitanje jos jednom on – line doktoru, cekam odgovor.
Ovih dana planiram da odem kod psihoterapeuta I da razgovaram o ovoj temi, o uzimanju lekova, doziranju, mogucoj stetnosti.
Nemam stalnog ginekologa, u poslednjih godinu dana sam isla na 2 mesta, ali ni u jednoj ordinaciji nisam bila zadovoljna.
Sada je to problem, naci dobrog ginekologa koji ce mi se posvetiti I voditi trudnocu kako treba, pre svega vazno je razumevaje I strpljenje, kao sto je vec navedeno.
Da li imas stalnog ginekologa I da li si ga upoznala sa planiranjem trudnoce na rivotrilu ? Ako imas I ako je OK molim te da mi kazes ( pod pretpostavkom da si iz Bg), moze I PP da ne bi bilo reklamiranja.
Ovim molim I druge forumase, ako znate nekog OK privatnog doktora koji bi pratio rizicnu trudnocu kako valja – javite.
PS. Za tebe je korisno da odes na forum http://www.depresija.org/forum/
Tamo ces naci iskustva zena koje su u slicnoj situaciji kao I nas 2.
Alisa u ...
Novi član
Novi član

Post od Alisa u ... »

Svakako treba da smanjis doze rivotrila koje pijes, narocito tu vecernju dozu. Probaj da nadjes rivotril od 0,5 mg, pa ga podeli na 4 dela. Svake nedelje pij po jednu cetvrtinu manje i pokusaj da izlazis i da se kreces kao i ranije, znam da nije lako. Ne bi bilo lose ni da posetis psihijhatra i vidis s njim.
Odgovori