Bartolinijeva zlezda ili ... ?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Di
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 08, 2007 9:37 pm

Bartolinijeva zlezda ili ... ?

Post od Di »

Evo vec drugi put mi je pojavljuje mala kvrzica unutar velikih usmina koja me strasno boli.

Prvi put se pojavila sa leve strane posle celodnevnog sedenja na poslu, osecala sam bol, pulsirala mi je usmina, bila je blago natecena i crvena. Prilikom tusiranja osetila sam kvrzicu velicine graska, tvrdu pod prstima. Sutradan mi se stanje popravilo jos sam osecala blagi bol ali je otecenost prosla. Treceg dana se sve povuklo.

Drugi put se desila slicna situacija. Proslo je otprilike dve nedelje od prvog javljanja, ali sada se pojavilo sa desne strane. Isti simptomi kao i prvi put. Bol, otecenost, crvenilo, nelagodsnost prilikom sedenja, kvrzica velicine graska, tvrda pod prstima. Posle dvanaest sati bol se drasticno smanjuje.

Evo i mesta oznacenih crvenim krugovima gde se meni pojavljuje otok. Da li je to Bartolinijeva zlezda ili nesto drugo?

Slika
ellaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 10, 2007 5:40 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ellaa »

Cao Di,
iz svog bogatog iskustva sa Bartolinijevom zlezdom ne bih rekla da se kod tebe radi o njoj. Ima mnogo razloga prvo taj takozvani bol kod mene je svaki put bio nesnosan,da nisam mogla sedeti,zatim nikada me nije proslo za 12 sati obicno mi je trajalo 7 do 12 dana,velicina otoka je bila kao zrno graska ali samo u prva 2 dana,a potom je to postajalo sve vece (do velicine sljive),uz sve te pojave imala sam temperaturu i opste psiho fizicko stanje mi je bilo nesnosno i uglavnom sam provodile te dane u krevetu.Ginekolog me je savetovao da stavljam obloge,ako ne budem mogla izdrzati da se povuce (tj. pukne)da se javim da mi uradi inciziju (imas o tom zahvatu dosta podataka bas na ovom forumu).Da, jos jedna stvar ne bih rekla da je upala bartolinija po mestima gde si navela,jer se meni iskljucivo javljala u dnu velikih usana,znaci tamo gde se anatomski i nalazi.
Toliko od mene,nadam se da sam ti pomogla,mozda bi bilo najbolje da ako ti se ponovo javi odes ginekologu pa ces sigurno znati da li je ili nije.Po lokaciji i duzini trajanja ne bih rekla da je to,ali ne mora da znaci iskustva su razlicita.Pozdrav,uz zelje da ipak nije bartolini.
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Di,
imala sam istih problema i trajalo je bas tako... prvi dan nelagoda, drugi dan boli a treci prolazi. Uspela sam otici kod ginekoliga dok traje i receno mi je da je to upala tj. nekakvo zacepljenje linfnih kanala. Upucena sam kod dermatologa i dobila sam gel od vitamina E ili A... ne secam se vise, pravljen u apoteci i od tada je nestalo. Uglavnom nista opasno.
Di
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 08, 2007 9:37 pm

Post od Di »

Zna li neko? Dr?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Nece biti da je Bartolinijeva zlijezda, niti odgovara po lokaciji ( dobar prikaz BTW ), niti po velicini a niti po simtomatogiji.
Bartolinijeva zlijezda, upaljena, nije nikad velicine graska, nego jajeta !
To kod Vas vise odgovara prici o herpesu, nego o Bartolinijevoj zlijezdi, ili folikulitisu,...mozda bi pregled ginekologa rijesio nedoumice.
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori