Bartolinijeva zlezda-1000 zasto?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
gorica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2005 9:50 am

Bartolinijeva zlezda-1000 zasto?

Post od gorica »

Postovana doktorice,
pre nedelju dana mi je uradjena drenaza Bartolinijeve ciste.Gnojni sekret je poslat na analizu gde je utvrdjeno da je uzrocnik infekcija izazvana E.Coli i to u koncetraciji od 10.000.000
Antibiogram:
barkerija je jedino osetljiva na:Imipenem,Hinolone,i Meropenem.U direknom preparatu:bakterije nisu vidjene,masa polimorfonukleara.
Ali kako sam doilja nista od toga nesmem da pijem!Ginekolog mi je rekao da ce sve proci samo od sebe,ali da ce jednog dana morati da se operise.
Nakon punktacije sve je bilo u redu par dana da bi za vikend ponovo pocela da se uvecava,nakon odnosa!
Molim Vas,kakva je veza izmedju E.Coli i Bartolinijeve zlezde-kako dolazi do upale?
Preplasena sam,da li je ta operacije zaista neophodna,ili ima jos nekih mogucnosti?Koje su mere preventive?Da li to znaci da se ti "Bartolinijevi kanali" otvaraju samo prlikom odnosa,i tada dolaze u susret sa bakterijama koje stvaraju upalu?Da li to znaci da nesmem da ima odnose?Ili je mehanizam drugaciji?Citajuci na forumu saznala sam da operacijom jedne zlezde moze se upaliti i druga posle izvesnog vremena.
Sta je marsupijelizacija?
U porodici nenemamo sklonosti ka upalama ovog tipa.Da li je moja upala posledica ENORMNOG broja bakterija ili je moja zlezda toliko postala osetljiva da ce sutra reagovati burnom upalom na najmanju prehladu?
Kako da se ponasam,kako da zivim sa ovime?
Unapred zahvalna
aristokratija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 15, 2005 9:28 pm

Slican sos!

Post od aristokratija »

Iz prevelike zelje da znam sve do detalja vezano za Bartolinija(kako ja inace tepam ovoj zlezdi) ovde naleteh na Vas mail i dadoh sebi za pravo da Vam napisem svoj slucaj pogotovo sto je meni radjena marsupiulizacija.Mozda nesto saznate od mene dok doktor ne da svoj strucan odgovor:)
Jesenas mi se po prvi put upalila Bartolinijeva cista iako je postojala nekih par godina ali bez bilo kakvih tegoba te nista nije radjeno.To je bilo strasno,predpostavljam da ste prosli kroz slicne muke kao i ja.Cista velicine manje mandarine,nenormalan bol,temperatura konstantna,stanje organizma uzasno i povrh svega vikend!Jaki antibiotici,10 inekcija i nakon tri dana sve isto bol uzasan.U Narodnog fronta mi jedan iskusan stari lekar uradi odmah inciziju,znaci ocisti mi cistu tako upaljenu.Sve se to sredi ali na kontroli on mi saopsti da ce zlezda morati da se ukloni hirurski.Obavestim svog ginekologa u domu zdravlja,gde mi ona kaze da pokusam prvo marsupiulizaciju da se ipak ne vadi zlezda.U Narodnog fronta postoji jedna jedina doktorka(koja je inace sjajna) koja radi taj zahvat.Zasniva se na tome da se ugradjuje neki delic koji omogucava normalan rad kanala zlezde tj. pomaze odvodjenju sekreta.Znaci zlezda se ne odstranjuje.To je rutinski zahvat u ambulanti pod lokalnom anestezijom i zavrsava se za 15min.To je to!Doktorka kaze da je veoma mala verovatnoca ponovnog zapusenja kanala.
E sada necu Vas vise daviti ali da Vam kazem da je mene bas ta mala verovatnoca dohvatila i zapusio mi se ponovo taj Vestacki kanalic.To je bilo koliko u petak.Danas mi je ponovo radjena incizija i marsupiulizacija.Razlog zapusenja je taj da mi je odbrambeni,ujedno i imuni mehanizam organizam tako jak da je moje tkivo sraslo sa tim delicem i zatvorilo ga(sprecilo odvodjenje sekreta i ponovo upala).Ugradjen mi je ponovo delic ali vece dimenzije(1cm) nego prethodni put tako da tkivo kada bude zarastalo cak i tako ekstremno dobro moze da ostavi bar 1mm otvora od tih 1cm.
Nadam se da ce ovaj put uspeti i da se nece morati pribegavati poslednjoj opciji,uklanjanje zlezde.Doktorka je inace rekla da sam joj ja drugi slucaj zapusenja,sve ostale koje je radila funkcionisu sasvim normalno.
Bice mi drago ako vam ista budu znacili ovi redovi.Ako vas bilo sta jos interesuje,koja doktorka radi to ili bilo sta sto Vam ja mogu pomoci vrlo rado cu.
Pozdrav i sve najbolje!
Milica(22),student trece godine biohemije
Beograd
andrea&igor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 25, 2005 3:29 pm

Post od andrea&igor »

Sa bartolinijevom zlijezdom ja imam problem vec dvije godine.prosle zime sam bila na drenazu i rekao mi je doktor da nabavim Argentum-nitricum granule jer se pomocu njih najlakse odstrani zlijezda.Oko odstranjivanja zlijezde su uglavnom podijeljena misljenja,neki doktori kazu da se ne treba muciti vec je odmah maci dok drugi misle da ona odigrava glavnu ulogu pri seksualnom cinu(za vlazenje)te je ne treba dirati.Neznam sta da radim vjerujte mi jer nemogu nigdje ove granule da nadjem a bez njih nece da rade.Neznam postoji li mogucnost pod lokalnom anestezijom to da se odradi?Ukoliko je neko cuo za drugi metod nek mi javi,molim Vas!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

:( :-? Ovu intervenciju rade svi koji su završili specijalizaciju iz ginekologije.
Nekoliko objašnjenja, neradi se o upali ciste već žlezde, a začepljenjem njenog izvodnog kanala stvori se cista. Ta cevčica koju su vam postavljali nije nikakav novi trajni kanal, već dren koji odvodi gnoj iz rane, do njenog zarastanja. Trajno rešenje je marsupijalizacija, a kod recidiva operativno uklajanje žlezde. Ukroliko se ne snađete ja imam argentum nitricum i on može biti jedno od rešenja.
andrea&igor
Novi član
Novi član

Post od andrea&igor »

PedjaDj,
danas sam se cula sa mojim ginekologom i rekao mi je da je najbolje da nabavim AgHO3 (subro-nitrat) LAPIS (1,5-2cm) pa Vas molim ukoliko imate taj lapis da mi nekako to posaljete postom ili vec kako Vama odgovara jer ja stanujem u Podgorici ili ako mozete da se nadjete sa mojim ocem koji je trenutno u Beogradu (na sajmu knjiga)pa da mi po njemu posaljete.Platicu,nije problem koliko god kazete!Ja sam trazila po Beogradu,Novom sadu,nigdje tog nema,cak ni u Londonu nisam nasla!
Recite mi dali ste Vi za ili protiv odstranjivanja zlijezde?Dali ostaje oziljak?
Ukoliko se ukloni dali smeta pri seksualnom odnosu (dolazi li do suvoce vagine) ili ne?
Koliko traje taj operativni zahvat i kakve su postoperativne reakcije?
Dali moze da se,uklanjanjem jedne,upali i druga zlijezda obzirom da postoje dvije(lijeva i desna)?
Sta je to MARSUPIJALIZACIJA?
Dali ona smije da se uklanja kod trudnica?
Dali smeta pri porodjaju?
Molim Vas napisite mi sve o Bartoliniju kad budete u mogucnosti!

NEIZMJERNO VAM HVALA!!![/b]
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:( Andrea izvini, što nemogu da pošaljem srebro nitrat, princip mi je da lično radim sa njim, ja sam u Beogradu pošalji poruku mejlom.
Nemam ga dovoljno da bih preprodavao, pokušaću da ga nabavim, neće ići lako, niti brzo teško se nabavlja.
Što se tiče trudnoće u njoj se radi samo incizija apscesa i antibioterapija.
Što se tiče odnosa na sreću ona je parna žlezda, te nebi trebalo da smeta i njeno uklanjane.
Nadam se da sam vam bar malo pomogao?
andrea&igor
Novi član
Novi član

Post od andrea&igor »

Pedja,
hvala Vam u svakom slucaju!
Ukoliko nabavite argentuma za preprodaju imajte me u vidu i javite mi se obavezno!

Hvala,hvala,hvala!!!!!
bibba
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 27, 2005 12:13 am

Post od bibba »

Pozdrav svima,
jako me zanima sve o bertolinijevoj zlezdi jer je imam vec sedam godina i ne znam kako bih i da li da je odstranim. Andrea molim te napisi mi cemu sluzi AgNo3. Da li je to metod kojom se supstanca ubacuje u kanal zlezde ili nesto drugo. Gde bi to radila. Molim te ako nesto znas da napises a takodje molim Pedju i sve druge koji nesto znaju da se jave. Pedja, mislila sam na neko detaljnije i jasnije objasnjenje.
Puno pozdrava bibba
andrea&igor
Novi član
Novi član

Post od andrea&igor »

Draga bibba,
kao sto sam vec pisala,prosle godine(u decembru)sam isla na drenazu u bolnicu i insistirala sam da mi zlijezdu uklone pa kud puklo da puklo jer nisam mogla da izdrzim bolove.Tad mi je ginekolog rekao da moram da nabavim AgNo3(srebrni nitrat) lapis s kojim je jedino moguce obaviti taj zahvat a koji u bolnici,naravno,nemaju.
Od tad,znaci evo godina,ja pokusavam da nabavim taj lapis jer neke granule koje sam uspjela da nadjem u Londonu cak ,nisu odgovarale.Znaci jedino LAPIS dolazi u obzir!
Napisacu ti kako je meni doktor objasnio taj postupak:
Kad je zlijezda pod upalom,znaci bolna i prilicno velika,recne se(kao kod drenaze),iscijedi se gnoj i iscisti se dobro,onda se stavi taj lapis i zasije se.Tako ostane 24 casa u toku kojih taj lapis napravi opnu oko zlijezde i izvadi se sva.
To je sve sto znam!Mene najvise buni to sto neki dokt.preporucuju da se ukloni dok su drugi skepticni i misljenja su da ne treba nista uklanjati bez velike nuzde,pogotovo prije radjanja!
Kod mene je trenutno faza stagnacije,tj.upaljena je ali ne mnogo(nije bolna i nije velika)ali je ruzna!
Imam vjerenika i nemogu da se opustim, iako njemu ne smeta,jer sam svjesna koliko je ruzna!
Neznam sta da radim ali nesto moram POD HITNO!
Voljela bih kad bi moglo pod lokalnom anestezijom da se ukloni,bila bih prvi kandidat za taj zahvat bez obzira na predrasude tipa da je glavna za vlazenje jer ona ovako bolesna i puna gnoja vjerovatno nemoze da obavlja svoju funkciju!?
Pisite svoja iskustva,nesto konkretno!
Puno pozdrava,ANDREA
Odgovori