Antibiotici i dojenje

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Antibiotici i dojenje

Post od Dea »

Dobila sam od ginekologa zbog upale bubrega i mokracnih kanala antibiotik (Cefuroximaxetil). S obzirom da zaista osecam bol u predelu bubrega, moram da uzimam ovu terapiju.
Moja beba ima 30 dana i dojim je, a lekarka to zna. Na uputstvu pise da se deo prenosi mlekom na bebu i da moze kod nje da izazove probleme u digestivnom traktu (grceve, proliv.....) i gljivicne infekcije u ustima i predelima pokrivenim sluzokozom.
Ne znam sta da radim, jer beba vec i bez toga ima problema sa grcevima a ja ne bih htela da joj to pogorsavam ili ne daj boze da joj remetim floru u crevima.
Da li da je dojim ili jednostavno tih 6 dana da se izmuzavam a bebu hranim bebi hranom (koju joj dajem otprilike jednom do dva puta dnevno, jer nemam dovoljno mleka). Koliko vremena je potrebno posle poslednjeg antibiotika da se telo (a samim tim i mleko) ocisti od njega?
Sta vi mislite?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Pa ja nisam sigurna da je Cefuroxime jedini antibiotik koji Vi mozete uzimati sa probleme koje imate. Ono sto je neophodno jeste da je uradjen antibiogram Vase urinokulture, dakle tamo postoji lista koja kaze na koje antiobiotike je bakterija koja uzrokuje Vasu infekciju osjetljiva, tako da sa te liste moze da se izabere neki drugi antiobitik, koji nece uzrokovati nikakve probleme kod bebe, i to treba da pitate Vasu doktorku, koja ce Vam sigurno reci sta je potrebno uraditi.

Dobre zamjene za cefuroxim su Cefadroxil, Cefazolin, ali ne znam da li postoje tamo na trzistu...i u kome obliku, ali sam sigurna da postoji zamjena i da Vi ne treba da prestajete dojiti i izmuzavati se, sto moze da uzrokuje da novorodjence nece vise da sisa.
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori