Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Analgin
PostPoslato: Sub Jan 28, 2006 7:07 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 15, 2005 11:46 pm
Postovi: 30
Dakle imam jedno pitanje. Nalazim se u 16 nedelji trudnoce i za sada je sve ok. Jedino sto me muci su ceste glavobolje koje se obicno javljaju pri promeni vremena. Te glavobolje su toliko jake da redovno moram da povracam, smeta mi svetlost i ceo dan moram da prelezim.
Zanima me da li neko zna koje tablete smem da koristim protiv glavobolje, jer ne pomazu mi ni masaza niti bilo sta drugo? Pre trudnoce takodje sam imala te glavobolje i koristila sam analgin. Naravno pitala sam svog ginekologa o analginu, ali nisam dobila konkretan odgovor tako da ne znam da li smem da ga koristim ili ne.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 28, 2006 9:15 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 27, 2005 6:03 pm
Postovi: 97
Nisam dr ali sam imala isti problem sa glavoboljom u trudnoci i znam kako ti je
Meni dr nije nista dao da pijem nego mi je rekao pij tecnosti najmanje 1,5 l vode uzmi vlasu i pij to ti je najbolja mjera malo je mucno na pocetku a poslije organizam sam trazi tecnost ,probaj meni je to pomagalo i masaza sa pepermint uljem (mislim da se tako zove)
Proci ce te glavobolje meni su trajale do jedno 5 mjeseci
Sretno i izdrzi


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 28, 2006 11:08 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 15, 2005 11:46 pm
Postovi: 30
Hvala ti na savetu, probacu i to mada bih volela da su takve situacije sto redje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 29, 2006 7:48 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Tijana tu vrstu glavobolja koje Vi imate jesu migrenozne glavobolje, i zaista svakoga, pa i trudnicu izbacuje iz normalnog funkcionisanja.
Ono sto mozete koristiti u trudnoci, jeste paracetamol, i to 4000 mg, dnevno, sto je dnevna maksimalna doza, dakle tablete od 500 mg, 4- 6 puta dnevno.
Osim toga mozete da koristite kodein, koji se ja vjerujem pravi odvojeno od bilo kakvih lijekova, tako da mozete da ga uzimate sa paracetamolom, od 30 - 60 mg, 4-6 puta dnevno, u vrijeme napada. Kodein ce da Vas uciniti konstipantnom, pa je potrebno da ili pijete kompot od suvih sljiva dnevno, ili da uzimate hranu bogatu sa 'fibres', kao sto su cerealije, suvo voce ( bademi, suvo grozdje, suve kajsije ), fax seed...ili sredstva koja omeksavaju stolicu ( ali ne dulcolax ).

Ako Vam ovo dvoje ne pomaze, onda mozete da trazite od dr da Vam propise nekoliko tableta morfina, sa neki antiemetikom tako da to oboje uzimate u vrijeme napada.
Jos nesto...dobro je kada osjetite da napad migrene dolazi, popijete prvu dozu npr. paracetamola i kodeina, tako da ne cekate da bol postane intenzivan i onda pocnete piti lijekove.

Ne uzimajte non steroid antiinflamatory medications, kao sto su brufen, naproksen, aspirin, jer nisu dozvoljeni u trudnoci.
Analgin je genericki isto kao i NSAIDS inhibitor prostaglandina, tako da ne bi trebalo da se koristi u trudnoci a ovdje na sjeverno americkom trzistu ga nema.
Malo sam 'prelistala' internet, pa sam nasla dva istrazivanja...jedna iz Izraela prosle godine u kome kazu da 'izgleda' da je siguran, ali se niko ne zaklinje, i podaci su statisticki znacajni ali ne i klinicki znacajni, tako da vjerovatno niko nece promijeniti svoju praksu nakon ovog istrazivanja.

Drugi i treci clanak je iz Ekvadora i Brazila gdje opisuju u prvom trudnicu koja se pojavila sa akutnim otkazivanjem bubrega, a koja je trosila analgin 10 dana zbob bola u ledjima, i zavrsila u bolnici u vrlo teskom stanju i na dijalizi...to se desio jedan slucaj opisan u svijetu. Treci clanak je vezan za istrazivanje jednog tumora bubrega koji se zove Wilmsov tumor, koji su primijetili da se cesce javio kod zena koje su uzimale analgin, ali opet kazem nisam imala vremena da se udubljujem u statistticke analize, i to ostavljam vasem ginekologu, ciji posao nije da slaze ramenima, nego da Vam da odgovor na pitanje.

Srecno
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 30, 2006 1:14 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 15, 2005 11:46 pm
Postovi: 30
ObGyn hvala na odgovoru, napokon da dobijem neki konkretan odgovor, jer te glavobolje su mi nocna mora. Zalosno je sto u ovoj zemlji od tolikih strucnjaka moram sama da tragam za odgovorom. Ali sva sreca sto postoje ljudi kao ObGyn :D. Jos jednom hvala!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 228 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: