Amnioceneteza u GAK Novi Sad,... Iskustva

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Fimka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 17, 2007 10:02 am

Amnioceneteza u GAK Novi Sad,... Iskustva

Post od Fimka »

Molim vas, pomozite.. Imam zakazanu amniocentezu i zanima me da li je neka od vas to tamo radila, i kakva su iskustva?
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Intervencija traje 10-tak sekundi...mislim na ubod igle. Sam ubod ne boli, više je prisutna nelagodnost da ti neko maje oko stomaka. Bilo bi poželjno da uletiš kod izverziranih stručnjaka-dr Belopavlovića, dr Siniše, ...raspitaj se ko od njih slovi za vrsnog ginekologa i izbegni dr Žaklinu Tetić koja je u mom slučaju bila apsolutno nesigurna i pogubljena...
Primetila sam, takođe, da su trudnice koje su tog dana bile sa mnom bile različito pripremljene medikamentima i da su nas sve bez pardona slali kući nakon intervencije što je opasan propust. Recimo, na Institutu za majku i dete je obavezna hospitalizacija od dan dva, pa makar bila i iz Beograda. Pri tome, sve trudnice dobijaju odmah nakon intervencije da piju partusisten na tri sata plus verapamil na osam prvog dana, da bi se to drugog dana promenilo na četiri pa na šest...dakle, minimum desetak dana moraš biti na tokoliticima pošto postoji opasnost od odvajanja posteljice. E, sada, u Novom Sadu je drugačija situacija...neko ti kaže da treba da piješ tokolitike, neko ne, neko ti sugeriše da prespavaš u NS-u ako možeš, neko te šalje autobusom kući, kao to je rutinska intervencija...Dakle, raspitaj se i blagovremeno se dogovori sa svojim ginekologom kojim ritmom ćeš piti partusisten. I obavezno, ali obavezno odmiruj deset dana nakon intervencije...
Sve najbolje
Fimka
Aktivan član
Aktivan član

Post od Fimka »

Ksenija, mnogo ti hvala na odgovoru...
Ja sam juce pitala i rekli su mi da mirujem 20ak min dok se ne pripremi druga pacijentkinja, a onda me salju kuci... Imam nekih 200 km od Novog Sada do kuce, pa mi truckanje u autu odmah nije zvucala kao dobra ideja...
Niko mi nista drugo nije rekao osim da kad dodjem kuci mirujem 2 dana a narednih 15 da nista tesko ne dizem,...
Iskreno uopste nemam poverenja, i u uzasnom sam strahu...
Korisnikov avatar
Živana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 03, 2008 9:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Živana »

Fimka,veliki pozdrav!
Nemoj da strahuješ,to je najgore što možeš sebi da uradiš.
Prvo ideš u dečiju bolnicu kod genetičara pa ti on zakaže amniocintezu.Tada možeš da biraš da li ćeš to da radiš kod njih ili u betaniji.Čula sam da je lekar koji to radi u dečijoj dobar,opušten i da tamo dobiješ bensedin pre amniocinteze.
U betaniji ne dobiješ bensedin.
Ja sam radila amniocintezu pre mesec dana,radila mi je dr. Novakov i jako je stručna i ljubazna,sve je prošlo dobro.
Dr.Siniša Stojić je dobar stručnjak,takođe kažu i za dr.Belopavlovića.Svi sa patologije su dosta ljubazni i znaju šta rade.Sama intervencija kratko traje i najbitnije ti je da si smirena i opuštena,tako ćeš olakšati doktoru ali i pomoći sebi.
Što se tiče štruckanja do kuće to nije ništa strašno jer miruješ u autu,i ne bi niko rizikovao da te pusti da to nešto smeta (ma kakvo mišljenje vladalo o dr ipak znaju svoj posao); a kada stigneš kući gledaj da strogo ležiš dva dana a posle da se paziš dve nedelje.

Samo se opusti,nemoj da stvaraš sebi paniku!
Želim ti sve najbolje :D
Fimka
Aktivan član
Aktivan član

Post od Fimka »

Zivana, mnogo ti hvala :)
nemas pojma koliko jedno pozitivno iskustvo meni pomaze...
Uopste se ne bojim postupka, bojim se rizika posle....
samo da beba bude dobro!
Korisnikov avatar
Živana
Novi član
Novi član

Post od Živana »

Ma biće sve u redu,ne bi te pustili da ideš kući da je to rizično.
Ja sam išla odmah autom kući,doduše oko 25 km,znatno je manje ali jedna rođaka je bila iz Niša da radi kordocintezu i odmah taj dan je išla busom kući pa je sve bilo u redu.
Postoji rizik od pobačaja,ali je jako mali i ne zavisi od putovanja,niti od lekara.Jedna žena je bila sa mnom i nisu joj radili jer je beba bila mala,što nije ništa strašno zakazali su joj za sledeću nedelju ali joj nisu hteli tada raditi jer je veći rizik od pobačaja.
Odmah posle vađenja plodove vode mi je doktorica pustila da čujem bebine otkucaje srca,što je znak da je beba dobro.I kažu ti na šta da obratiš pažnju posle,ma sve će ti oni reći.
Obavezno ponesi krvnu grupu i *!
I spremi se na čekanje,ne mora da znači ali nekad se dosta čeka ako imaju sastanke ili neke intervencije,mi smo čekali od ujutru do pola dva.

Baš sam se raspisala ali nadam se da sam ti pomogla.
Kada imaš zakazano?
Fimka
Aktivan član
Aktivan član

Post od Fimka »

neka Zivana, samo se ti raspisi :)
imam zakazano za 22. april...
ti si ovo tako lepo opisala, i unela mi mir :)
kazi mi jos samo koliko traje dok ne stignu rezultati? Jer mislim da je to gore od samog cekanja da te bodu....
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Malčice kasnim sa odgovorom...Nisam ja imala negativno iskustvo sa amniocentezom, već sam naletela na mladu doktorku koja se još uvek obučava...Živana je imala sreće što joj je amnio radila ekspert dr Novakov koja slovi za vrsnog ginekologa i operatera. Elem, dotična dr Tetić je nekih dvadesetak minuta ciljala stomak zato što mi se posteljica nalazi na prednjem zidu i fakat je bila nesigurna..onda sam je uhvatila za ruku i pitala da li je sigurna da postupak teče po proceduri...žena se zacrvenela i pozvala je dr Sinišu Stojića koji je to rutinski obavio. Dakle, poenta je da se raspitaš kad ko od njih dežura tj. radi amnio i da se zakažeš tog dana. Mislim da dr Belopavlović radi četvrtkom, ali proveri.
Što se tiče puta, truckanja postoji sitna razlika u kilometraži od 25 i 200km, čini mi se :wink: Šalu na stranu, ti možeš sa svojim ginekologom da se dogovoriš da ti u uputu napišu stacionarno lečenje zbog prirode intervencije, rizične trudnoće, daljine puta..i onda su oni u obavezi da te prime da prenoćiš u bolnici, ako već nemaš nekog od rođaka u NS-u-
ali, zaista, nije poželjno putovati ni kolima ni autobusom nakon intervencije...bar je moj ginekolog bila decidirana da se ne mrdam iz NS 24 časa od intervencije i da izbegnem put preko Zrenjanina koji je u katastrofalnom stanju-pod uslovom da ideš u tom pravcu.
Sve najbolje i ne sekiraj se, važno je samo da ozbiljno shvatiš mirovanje nakon intervencije.
Fimka
Aktivan član
Aktivan član

Post od Fimka »

Ksenija, ja vec imam zakazano, i to je utorak... a ko je dezuran, ne znam, nisam pitala, a i rano je, ko zna do tada im se mozda promeni raspored :)
imam drugaricu u NS i imam gde da ostanem,.. jos cu da se konsultujem sa mojom dr....
Nego niko mi jos nije odgovorio koliko se cekaju rezultati? meni su rekli 4 nedelje, to mi je jezivo dugo...
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Rezultati su gotovi za četiri nedelje i sve skupa sa uputom za podizanje rezultata plodove vode moraš da odeš lično kod njih-prihvataju samo supruga kao rezervnu varijantu-i onda te čeka još jedan razgovor kod genetičara koji treba da ti rastumači rezultate....
Fimka
Aktivan član
Aktivan član

Post od Fimka »

Sta, zanci treba mi i uput da bih podigla rezultate, pa jos jedan uput za geneticara?
A sve naravno da se jos overi na komisiji??
jaoooo birokratije...
ko ce docekati 4 nedelje,... uzas,.. barem da nazovi okvirno da jave da je sve ok... ovako....
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Pazi sada, ovako...teorija zavere sledi... :wink:
Ranije se amniocenteza radila isključivo u kliničkim uslovima...i tretirala se preko socijalnog kao intervencija koja podrazumeva hospitalizaciju....i tu je onda sav novac išao u fondove za zdravstvo. Vremenom, sa otvaranjem sve većeg broja privatnih, specijalizovanih, ginekoloških ordinacija, mnogi zahvati su počeli da se rade u njima...i dobro naplaćuju. U čemu je caka-da bi se amniocenteza iz bolničkih uslova preselila u privatnu ordinaciju gde reda veličine košta 25 hiljada neophodno je izbanalizovati istu kao jednu veoma jednostavnu rutinsku intervenciju posle koje se ide kući...i sada se tako radi, odnosno ženama se servira priča da je sasvim o.k odvaliti put od 200km...
Pri tome, ovo nije teorija zavere nastala u mojoj glavi već, eto, znam dosta lekara, što rođaka, kumova, prijatelja i kada si "njihov" onda ti i kažu u kom grmu leži zec.
A samim tim što imaš prijateljicu kod koje možeš da prenoćiš i budeš dan-dva ti si u sjajnoj poziciji.....i uradi tako, to ti je moj iskreni savet da ne kažem zahtev :P
A rezultati...ne sekiraj se, proleti brzo to vreme čekanja...
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Odakle si ti? Možda smo iz istog grada :P
Vidi, mene su u socijalnom vratili zato što nisam imala valjano popunjene formulare i tom prilikom su mi dali papirić sa nekih devet stavki koje ginekolog prilikom popunjavanja uputa mora da ispoštuje.
Potreban ti je uput za genetičara-to je u Dečijoj bolnici i uput za amniocentezu. Pored ta dva uputa moraš imati i formular pod imenom-Izveštaj lekara specijaliste u kojem tvoj doktor obrazlaže zašto te šalje na amniocentezu i obavezno traži da ti daju nalog za putne troškove da bi ti socijalno refundiralo trošak-obično je cena karte od tvog grada do NS-a.
Nakon razgovora sa genetičarem koji će ti najverovatnije predložiti da uradiš ekspertski UZ u 21-24 nedelji, brže bolje rezerviši termin kod dr Novakov ili dr Belopavlovića. Meni je trebalo mesec dana kopanja da uspem da ubodem termin kod prof Belopavlovića...pošto nisam krenula da jurim termin na vreme-
Korisnikov avatar
Živana
Novi član
Novi član

Post od Živana »

Ksenija i rekla sam da je znatno manje 25 km od 200,ali da se rođaka štruckala busom do Niša isti dan-što je malo više!Pročitaj malo bolje! :wink:
Fimka,samo ti reci sve doktoru koji će ti raditi amniocintezu i on će ti reći sve što treba. :D
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Živana, hvala ti na sugestiji... :wink:
Čitam ja sasvim dobro ali ne komentarišem rečenice sa nedovoljno preciznom informacijom...
Dakle...
....jedna rođaka je bila iz Niša da radi kordocentezu i odmah taj dan je išla busom kući...
Znači, bila je iz Niša....gde, u kom gradu i iz kog grada se potom vraćala busom kući?!
Možemo iz tvoje početne rečenice ili prethodnog posta da pretpostavimo da je bila u Novom Sadu ali i ne moramo...Dakle, sve je u domenu literarne kreativnosti i nagađanja-a to je nezahvalno komentarisati.
Sve najbolje
Odgovori