slave77 je napisao:
VMA gastroskopija lose iskustvo kod "iskusnog" doktora. Patohistoloski nalaz normalan, a nije verovatno pregledan uopste ,jer je gastroskopski nalaz bio "uredan".
Placeno posteno, nalaz u redu.
Sve bi bilo u redu ali pre dve godine je uspostavljena dijagnoza atroficnog gastritisa. Imam simptome vec 8 meseci.
Da ne bi bilo da sam izlecen VMA pregledom, 4 meseca posle u drugoj ustanovi na gastroskopiji potvrdjen atroficni pangastritis, a na ph nalazu je uocena i intestinalna metaplazija, koja nosi rizik od razvoja kancera.
E sad recite vi meni, koja je to neodgovornost u VMA ili neznanje poznatog doktora?
Da sam se ja zadovoljio tim rezultatom, i odustao od kontrola, koje ce mi sada biti ili na 6meseci ili na godinu dana gastroskopskim pregledima i patohistoloskom obradom uzoraka..
Mogu postaviti ovde sva tri nalaza gastroskopije pa da vidite kako na VMA unistavaju pacijente, iako smo platili iz svog dzepa.
Bolje ici kod privatnika.
E da , nisam na VMA pokazao predjasnji nalaz gastroskopije, da bih video pravo stanje, jer svi oni u principu prepisuju dijagnoze..
Jos mi je dr na VMA rekao da dzabe ne placam patohistolosku analizu, jer nece naci nista.
Kako on to moze znati? Jer jednostavno kad dr na gastroskopiji napise da je sve normalno, ovi na patohistologiji ne rade pregled ,vec napisu da je sve ok.
Jos je bilo kod istog dr propusta na ultrazvuku abdomena, a na moje primedbe da to nije tako, rekao je pa ne vidi se dobro od gasova....
Slave77,
Slično se desilo mojoj mami - PH nalaz je pokazao
hronični inaktivni gastritis antralne regije sa intestinalnom metaplazijom kompletnog tipa. Doduše, ne radi se o VMA, ali se radi o državnoj bolnici, a pacijentkinja nije ni obaveštena koliko je nalaz ozbiljan, kao što nije ni precizirano kada da dođe na kontrolu. Ona nema pojma o ozbiljnosti situacije i kao da mi ne veruje, jer je logična konstatacija "Pobogu, pa zašto mi doktor nije ništa rekao?" Posle višegodišnjeg razočarenja u zdravstvene institucije, ja više nisam iznenađena doktorovim ponašanjem, ali zaista me zanima - šta sada?? Danima tražim odgovore na forumima i vrtim se u krug.
Jedino što svuda vidim da je intestinalna metaplazija deo procesa kancerogeneze. Nije precizirano koliko traje proces. PH nalaz od pre 4 godine je bio
hronični inaktivni gastritis, dakle proces se dešava. Ona godinama ide kod tog doktora i zaista mislim da je mogao makar da joj "dobaci" na neki način koliko je ozbiljno.
Slave77, imaš li preporuku za dobrog gastroenterologa u Beogradu?