Kod Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa javlja se nedostatak esencijalnih hranjivih stvari u organizmu (malnutricija) čiji uzrok mogu biti:
* gubitak apetita zbog mučnine, bolova i smanjena cula okusa
* povećan broj stolica, zbog čega se gubi dva do četiri puta više kiseonika, kojeg treba nadoknaditi povećanim unosom proteina
* slaba probava hrane (maldigestija)
* poremećen proces apsorpcije hrane (malapsorpcija).
Upravo zato u trenutku dijagnoze jedne od ovih bolesti neumitno se nameće pitanje kako s tim živeti celi život i šta se uopće sme jesti?
Rezultati ispitivanja poslednjega decenije, posebno nekoliko poslednjih godina, upućuju na činjenicu da pravilna prehrana može potaknuti smirenje bolesti neovisno o upotrebi lekova, tj. može biti jedino terapijsko sredstvo u lečenju akutnog stanja.
Grupa britanskih lekara iz bolnice Addenbrookes u Cambridgeu već nekoliko godina uspešno leči Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis posebnim načinom prehrane.
Oni pre svega utvrđuju koje su namirnice vezane uz razvoj bolesti te ih ukidaju iz bolesnikove prehrane.
Smatraju da je kod pacijenata koji se pridržavaju odgovarajuće dijete učestalost recidiva niža od 10 posto godišnje.
Ne postoji jedinstvena dijeta
Pristup pacijentu je individualan, što znači da je vrlo teško napraviti univerzalnu dijetu za sve oboljele i povući crtu između dopuštenih i zabranjenih namirnica, jer nekim bolesnicima pojedine namirnice odgovaraju, dok ih drugi ne podnose.
Hranu bi trebalo birati prema vlastitim telesnim reakcijama, tj. izbaciti iz prehrane namirnice koje uzrokuju pogoršanje bolesti.
Uz to, treba se pridržavati preporuka navedenih u tablici i sledećih saveta:
* hranu treba uzimati u više manjih obroka, svaka tri do četiri sata
* izbaciti masna, pržena i pohovana jela
* smanjiti unos jednostavnih ugljenih hidrata (rafinirani šećer)
* izbegavati voće s visokim udelom šećera (ananas, grožđe, lubenica, suvo voće)
* izbegavati namirnice s visokim udelom vlakana (mekinje, raž, kelj, poriluk i sl.), jer vlakna mogu biti uzrokom grčeva, gasova i proliva
* smanjiti unos mleka, a povećati unos fermentiranih mlečnih proizvoda
* piti dovoljno tecnosti (najmanje osam čaša dnevno)
* izbaciti alkohol, gazirane napitke, kafu i cigarete.
Hrana koja može pogoršati ulcerozni kolitis - oštri začini (papar, ljuta paprika, chilli, curry, senf), natrijev glutamat i sorbitol (sadrže ga neke žvakaće gume i bomboni).
Hrana koja može ublažiti ulcerozni kolitis - probiotici i prebiotici, riba i riblja juha, sluzave juhe od žitarica (riža, zob, ječam) i čajevi (kamilica, menta...).
PREPORUČUJE SE
nemasne supe od mesa (goveđeg, pilećeg), supe od pasiranog povrća, riblje supe, supe od riže, krupice, sluzave supe od zobi i ječma.
nemasno mlado meso (puretina, piletina, junetina, teletina, janjetina, kunić)
morska i rečna bela riba (oslić, škarpina, pastrmka bez kože); u manjim količinama tuna, skuša i losos
tvrdo kuvana jaja
sveži posni sir, jogurt, probiotici, prebiotici,
sojino mleko, sojin sir (tofu)
beli odstajali hleb, dvopek, testenina, riža, pšenična i kukuruzna krupica, brašno
kuvano povrće bez kožice i semenki (krompir, mrkva, spanac, blitva, tikvice, paradajz, mlada cikla)
u manjim količinama (ako se dobro podnose) - protisnuti mladi grašak, pasulj i mahune te sitno narezana mlada zelena salata
maslinovo i suncokretovo ulje, margo light
kuvano voće (kompot); kašice od voća (jabuka); oguljeno voće (breskve, breskve, banane, avokado, borovnice); proceđeni sok (od narandze, grejpa, mandarine i limuna)
griz, riža, puding na obranom mleku, med, marmelada, biskvit, kolači od riže i griza, petite beure keks
sokovi od preporučenog voća i povrća (bez šećera);
voćni i biljni čajevi (dunja, borovnica, kamilica...);
negazirana mineralna voda
Upalne bolesti creva - šta jesti, a šta ne
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Upalne bolesti creva - šta jesti, a šta ne
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
KVASAC NIJE POŽELJAN - Nedavno provedena ispitivanja na škotskom Medicinskom fakultetu Ninewells pokazala su da dodavanje kvasca u hranu oboljelima od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa tokom mesec dana dovodi do aktiviranja i širenja bolesti.
Kad su pacijenti bili podvrgnuti prehrani s malom količinom kvasca, bolest je naglo smanjila svoju aktivnost.
Kvasac se, u najvećim količinama, nalazi u hlebu, pa se umesto svežeg preporučuje konzumiranje odstajalog hleba ili dvopeka.
OPREZ S MLEKOM - Ako ste primetili da nakon konzumiranja mleka patite od nadutosti, mučnine, grčeva ili proliva, znači da imate intoleranciju laktoze (mlečnog šećera).
To označava nesposobnost probave mleka (šećera laktoze) zbog nedostatka enzima laktaze, zbog čega se mlečni šećer sadržan u mleku ne razgrađuje u jednostavni šećer, nego se pretvara u kratkolančane masne kiseline.
To dovodi do izuzetno jakog prodora vode u debelo crevo s posledičnim prolivom.
Deficit navedenog enzima, koji se javlja zbog oštećenja sluznice tankog creva, vrlo je česta pojava kod oboljelih od ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti.
U tom slučaju dobro se podnose fermentirani mlečni proizvodi, a dobar izbor je i sojino mleko koje ne sadrži laktozu.
PROBLEMI S KAFOM - Kafa može potaknuti ili pogoršati simptome bolesti. Prema britanskim ispitivanjima, čak i mala količina kafe, čak jedna šoljica, može potaknuti kontrakcije u crevima. U slučaju proleva, kofein, koji ima diuretsko delovanje, oduzima organizmu preko potrebnu tecnost.
UMERENO S CRVENIM MESOM - Klinička ispitivanja pokazala su da je moguć uticaj crvenog mesa na pogoršanje bolesti. Ako nemate smetnji prilikom konzumacije govedine, junetine, nemasne svinjetine i janjetine, savetujemo vam da budete umereni (do dva puta nedeljno). Nastojte izbegavati i curece tamno meso. Verovatno ste primetili da možete nesmetano uživati u belom mesu peradi, ali pripazite na pripremu, jer se prženje i pohovanje ne preporučuju.
JEDITE RIBU - Bogatstvo proteina, vitamina (osobito A, D i B2), mineralnih tvari (kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum, jod i fluor), višestruko nezasićenih masnih kiselina te umerena količina masti, belu ribu stavljaju na sam vrh prehrane.
Velika prednost ribe je i u njenoj lakoj probavljivosti i dobroj apsorpciji. Preporučuje se riblja supa s rižom i mrkvom, te kuvana ili pečena riba u aluminijskoj foliji (škarpina, oslić, brancin) prelivena maslinovim uljem. Prema novijim istraživanjima, pokazalo se da plave ribe (tuna, skuša, sardina) deluje protivupalno, pa ih je poželjno uključiti u prehranu obolelih.
JAJA KAO IZVOR PROTEINA - Jaja su izvrstan i ekonomičan izvor proteina, stoga se preporučuje konzumiranje kuvanih jaja jedan do dva puta nedeljno. Ne preporučuju se pečena jaja ili omlet koji mogu izazvati pogoršanje bolesti.
MASLINOVO ULJE NORMALIZIRA STOLICU - Maslinovo ulje (bogato omega-3 nezasićenim masnim kiselinama) povoljno utiče na creva tako što aktivira kontrakcije žučnog mehura te pojačava peristaltiku tankog i debelog creva. Rezultat toga je normaliziranje stolice.
PREDNOSTI FERMENTIRANIH MLEČNIH PROIZVODA - Mnogi laktobacili prisutni u mlečnim proizvodima stvaraju vlastiti enzim (laktazu) kojim razgrađuju mlečni šećer (laktozu) te na taj način ublažavaju podnošljivost fermentiranih mlečnih proizvoda kao što su sveži sir, jogurt, acidofil, bioaktiv LGG i sl.
Od 1985., kad su naucnici dr. Goldin i dr. Gorbach otkrili Lactobacillus rhamnosus, tzv. LGG, provedeno je niz istraživanja o korisnim učincima probiotika, osobito LGG-a na ljudsko zdravlje.
Nauka je dokazala da Lactobacillus GG uspešno čuva celovitost sluznice želuca i creva, utiče na motilitet i gibanje creva, čuvajući normalnu crevnu peristaltiku te pospešuje apsorpciju vode i elektrolita, posebno kalcijuma i ostalih hranjivih tvari.
Lactobacillus GG, primenjen oralno, poboljšava sintezu IgA u tankom crevu bolesnika s Crohnovom bolešću i ulceroznim kolitisom. Laktobacile možete uneti u organizam putem raznih fermentiranih mlečnih proizvoda, a mogu se unositi i u obliku čiste kulture u formi tableta ili praška.
Kad su pacijenti bili podvrgnuti prehrani s malom količinom kvasca, bolest je naglo smanjila svoju aktivnost.
Kvasac se, u najvećim količinama, nalazi u hlebu, pa se umesto svežeg preporučuje konzumiranje odstajalog hleba ili dvopeka.
OPREZ S MLEKOM - Ako ste primetili da nakon konzumiranja mleka patite od nadutosti, mučnine, grčeva ili proliva, znači da imate intoleranciju laktoze (mlečnog šećera).
To označava nesposobnost probave mleka (šećera laktoze) zbog nedostatka enzima laktaze, zbog čega se mlečni šećer sadržan u mleku ne razgrađuje u jednostavni šećer, nego se pretvara u kratkolančane masne kiseline.
To dovodi do izuzetno jakog prodora vode u debelo crevo s posledičnim prolivom.
Deficit navedenog enzima, koji se javlja zbog oštećenja sluznice tankog creva, vrlo je česta pojava kod oboljelih od ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti.
U tom slučaju dobro se podnose fermentirani mlečni proizvodi, a dobar izbor je i sojino mleko koje ne sadrži laktozu.
PROBLEMI S KAFOM - Kafa može potaknuti ili pogoršati simptome bolesti. Prema britanskim ispitivanjima, čak i mala količina kafe, čak jedna šoljica, može potaknuti kontrakcije u crevima. U slučaju proleva, kofein, koji ima diuretsko delovanje, oduzima organizmu preko potrebnu tecnost.
UMERENO S CRVENIM MESOM - Klinička ispitivanja pokazala su da je moguć uticaj crvenog mesa na pogoršanje bolesti. Ako nemate smetnji prilikom konzumacije govedine, junetine, nemasne svinjetine i janjetine, savetujemo vam da budete umereni (do dva puta nedeljno). Nastojte izbegavati i curece tamno meso. Verovatno ste primetili da možete nesmetano uživati u belom mesu peradi, ali pripazite na pripremu, jer se prženje i pohovanje ne preporučuju.
JEDITE RIBU - Bogatstvo proteina, vitamina (osobito A, D i B2), mineralnih tvari (kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum, jod i fluor), višestruko nezasićenih masnih kiselina te umerena količina masti, belu ribu stavljaju na sam vrh prehrane.
Velika prednost ribe je i u njenoj lakoj probavljivosti i dobroj apsorpciji. Preporučuje se riblja supa s rižom i mrkvom, te kuvana ili pečena riba u aluminijskoj foliji (škarpina, oslić, brancin) prelivena maslinovim uljem. Prema novijim istraživanjima, pokazalo se da plave ribe (tuna, skuša, sardina) deluje protivupalno, pa ih je poželjno uključiti u prehranu obolelih.
JAJA KAO IZVOR PROTEINA - Jaja su izvrstan i ekonomičan izvor proteina, stoga se preporučuje konzumiranje kuvanih jaja jedan do dva puta nedeljno. Ne preporučuju se pečena jaja ili omlet koji mogu izazvati pogoršanje bolesti.
MASLINOVO ULJE NORMALIZIRA STOLICU - Maslinovo ulje (bogato omega-3 nezasićenim masnim kiselinama) povoljno utiče na creva tako što aktivira kontrakcije žučnog mehura te pojačava peristaltiku tankog i debelog creva. Rezultat toga je normaliziranje stolice.
PREDNOSTI FERMENTIRANIH MLEČNIH PROIZVODA - Mnogi laktobacili prisutni u mlečnim proizvodima stvaraju vlastiti enzim (laktazu) kojim razgrađuju mlečni šećer (laktozu) te na taj način ublažavaju podnošljivost fermentiranih mlečnih proizvoda kao što su sveži sir, jogurt, acidofil, bioaktiv LGG i sl.
Od 1985., kad su naucnici dr. Goldin i dr. Gorbach otkrili Lactobacillus rhamnosus, tzv. LGG, provedeno je niz istraživanja o korisnim učincima probiotika, osobito LGG-a na ljudsko zdravlje.
Nauka je dokazala da Lactobacillus GG uspešno čuva celovitost sluznice želuca i creva, utiče na motilitet i gibanje creva, čuvajući normalnu crevnu peristaltiku te pospešuje apsorpciju vode i elektrolita, posebno kalcijuma i ostalih hranjivih tvari.
Lactobacillus GG, primenjen oralno, poboljšava sintezu IgA u tankom crevu bolesnika s Crohnovom bolešću i ulceroznim kolitisom. Laktobacile možete uneti u organizam putem raznih fermentiranih mlečnih proizvoda, a mogu se unositi i u obliku čiste kulture u formi tableta ili praška.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
VODITE RAČUNA O UNOSU TEČNOSTI- Cestim prolivastim stolicama gube se znatne količine tecnosti, pa postoji opasnost od dehidracije. Gazirana pića koja sadrže šećer i zaslađeni voćni sokovi loš su izbor za nadoknadu tecnosti kod proliva. Naime, šećer dodatno izvlači vodu iz tela i ne skraćuje trajanje proliva.
Izgubljena tecnost nadoknađuje se nezaslađenim voćnim ili biljnim čajem, negaziranom mineralnom vodom te supom pripremljenom od namirnica koje sadrže skrob. Supe od riže, pšeničnog griza, krompira, mrkve i pileća supa u mnogim kulturama godinama se koriste kao lek kod ublažavanja proliva.
LEKOVITO BILJE - Preporučuju se čajevi od lekovitog bilja koje sadrži tanine i tvari koje smiruju upalu. Tanin deluje na sluznicu probavnih organa i čini je otpornijom. Količina tanina u čaju ovisi o vrsti čaja, ali i duzini kuvanja. Čaj se može pripremiti od kamilice, metvice, stolisnika ili matičnjaka, zatim od kupinova ili dunjina lista te ploda borovnice.
NIJE SVEJEDNO KAKO PRIPREMATE HRANU - Neki postupci pripreme namirnica mogu pogoršati stanje.
U tu kategoriju spadaju npr. ukiseljeno povrće, mesni umaci (umaci od pečenja), nedovoljno kuvano povrće ili pržena i pohana hrana. Ne preporučuje se ni pripremanje jela sa zaprškom, prženje te prelevanje jela grijanom, kuvanom ili prženom masnoćom.
Meso mora biti kuvano, pečeno (u aluminijskoj foliji) ili pirjano u vlastitom soku, uz minimalan dodatak masnoće.
Voće i povrće treba konzumirati isključivo u kuvanom i pasiranom obliku, jer time sadržaj celuloze svodimo na najmanju moguću meru.
NUŽNA NADOKNADA VITAMINA I MINERALA - Kod svih oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa prisutan je deficit vitamina i minerala.
Lekovi koji se najčešće koriste za lečenje upalnih bolesti creva takođe smanjuju njihovu apsorpciju, stoga je nadoknada izuzetno važna.
Vitamini - Manjak vitamina D jedan je od najčešćih nedostataka.
Posebno se javlja deficit vitamina A, C i E, čije antioksidativno delovanje štiti sluznicu probavnog sastava.
Da bi se sprečila anemija, potrebna je nadoknada vitamina B12, a uočen je i deficit vitamina K koji je od vitalne važnosti za zdravlje creva.
Posebno je važna nadoknada folne kiseline, jer se u prehrani ne koristi sveže voće i povrće, a deficit folne kiseline može povećati rizik od tumorskih oboljenja creva.
Minerali - Potrebna je nadoknada kalcijuma, magnezijumaa, cinka i selena. Kalcijum i magnezijum nužni su za zdravlje kostiju, selen je snažan antioksidans, a cink je potreban u procesu celjenja rana.
Deficit cinka može izazvati razvoj fistula kod oboljelih od Crohnove bolesti.
Aminokiseline - Potrebna je i nadoknada aminokiseline glutamina, koju neretko nazivamo "uzrokom crevne propusnosti" zbog njene važnosti za obnovu sluznice debelog creva i pravilan rad creva uopsteno.
Izgubljena tecnost nadoknađuje se nezaslađenim voćnim ili biljnim čajem, negaziranom mineralnom vodom te supom pripremljenom od namirnica koje sadrže skrob. Supe od riže, pšeničnog griza, krompira, mrkve i pileća supa u mnogim kulturama godinama se koriste kao lek kod ublažavanja proliva.
LEKOVITO BILJE - Preporučuju se čajevi od lekovitog bilja koje sadrži tanine i tvari koje smiruju upalu. Tanin deluje na sluznicu probavnih organa i čini je otpornijom. Količina tanina u čaju ovisi o vrsti čaja, ali i duzini kuvanja. Čaj se može pripremiti od kamilice, metvice, stolisnika ili matičnjaka, zatim od kupinova ili dunjina lista te ploda borovnice.
NIJE SVEJEDNO KAKO PRIPREMATE HRANU - Neki postupci pripreme namirnica mogu pogoršati stanje.
U tu kategoriju spadaju npr. ukiseljeno povrće, mesni umaci (umaci od pečenja), nedovoljno kuvano povrće ili pržena i pohana hrana. Ne preporučuje se ni pripremanje jela sa zaprškom, prženje te prelevanje jela grijanom, kuvanom ili prženom masnoćom.
Meso mora biti kuvano, pečeno (u aluminijskoj foliji) ili pirjano u vlastitom soku, uz minimalan dodatak masnoće.
Voće i povrće treba konzumirati isključivo u kuvanom i pasiranom obliku, jer time sadržaj celuloze svodimo na najmanju moguću meru.
NUŽNA NADOKNADA VITAMINA I MINERALA - Kod svih oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa prisutan je deficit vitamina i minerala.
Lekovi koji se najčešće koriste za lečenje upalnih bolesti creva takođe smanjuju njihovu apsorpciju, stoga je nadoknada izuzetno važna.
Vitamini - Manjak vitamina D jedan je od najčešćih nedostataka.
Posebno se javlja deficit vitamina A, C i E, čije antioksidativno delovanje štiti sluznicu probavnog sastava.
Da bi se sprečila anemija, potrebna je nadoknada vitamina B12, a uočen je i deficit vitamina K koji je od vitalne važnosti za zdravlje creva.
Posebno je važna nadoknada folne kiseline, jer se u prehrani ne koristi sveže voće i povrće, a deficit folne kiseline može povećati rizik od tumorskih oboljenja creva.
Minerali - Potrebna je nadoknada kalcijuma, magnezijumaa, cinka i selena. Kalcijum i magnezijum nužni su za zdravlje kostiju, selen je snažan antioksidans, a cink je potreban u procesu celjenja rana.
Deficit cinka može izazvati razvoj fistula kod oboljelih od Crohnove bolesti.
Aminokiseline - Potrebna je i nadoknada aminokiseline glutamina, koju neretko nazivamo "uzrokom crevne propusnosti" zbog njene važnosti za obnovu sluznice debelog creva i pravilan rad creva uopsteno.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.