Upala debelog creva

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
boeing
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 06, 2008 2:40 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Upala debelog creva

Post od boeing »

Pozdrav! Izlozicu vam ovde problem moje bake koja se poslednjih dana strasno lose oseca, tesko hoda i pocinjemo da se brinemo. Naime, ima upalu debelog creva. Naravno, to sa sigurnoscu ne mozemo da tvrdimo jer to nije dijagnoza jer se niko ne usudjuje da joj radi kolonoskopiju niti bi ona to sebi uopste i dozvolila u ovim godinama (78 godina). Naime, ono sto ja znam je da je pre dosta godina imala polipe u debelom crevu. Koristila je ko zna sta (ukljucujuci i bapske lekove, naravno) i polipi su jednostavno nestali. Bukvalno. Medjutim, to doktoru tadasnjem nije dalo mira jer 'kako tako nesto moze tek tako da nestane' i bukvalno ju je ubedio da joj se uradi biopsija creva. Uradjena je potpuno nepotrebno i time je unistena za ceo zivot. Odgovor lekara je posle pregleda isecka bio 'pazi, kada stvarno nema nicega'!!
Elem, od tada se njoj izgleda ljusti debelo crevo. Pre izvesnog vremena je imala nagon za veliku nuzdu..medjutim jedino sto je izbacila je bila tracica tkiva (tako je to ona protumacila) - bukvalno kao traka creva koja se odvojila. Pretpostavljamo da nju sada uzasno boli bas ta rana..
Nadam se da nisam nesto nalupetao mada se nista ne razumem u celu gastroenterolosku pricu... Pitanje je kako joj pomoci? Ima li leka tome? Da li postoji drugi nacin da se to pogleda sem kolonoskopije? Sta bi smela da jede, da joj ta rana ne bi toliko reagovala? Pretpostavljam da je bol udara u noge jer tesko hoda, sa mukom seda... Ako neko moze da pomogne, bilo kako, hvala vam do neba!!!
boeing
Stalni član
Stalni  član

Re: Upala debelog creva

Post od boeing »

Ok, nisam ni ocekivao da ce mi neko odgovoriti na gornji post...a sada da malo suzim problematiku - da li postoji bilo kakav drugaciji pregled gastrologa od svih onih skopija? Baka definitivno ne bi izdrzala kolonoskopiju a stanje joj se pogorsava sve vise. Pozvala je hitnu pomoc za savet a oni su joj lepo od reci do reci rekli - idite negde privatno i odradite sve preglede. Toliko o tome...
branislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2005 4:11 pm

Post od branislava »

samo kolonoskopija,pa ne moze niko gledati u staklenu kuglu sta je. ovako mozes samo nagadjati
boeing
Stalni član
Stalni  član

Post od boeing »

Ne morate se ljutiti...hvala
Korto Malteze
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 20, 2009 4:21 am

Post od Korto Malteze »

boeing napisao:Ok, nisam ni ocekivao da ce mi neko odgovoriti na gornji post...a sada da malo suzim problematiku - da li postoji bilo kakav drugaciji pregled gastrologa od svih onih skopija? Baka definitivno ne bi izdrzala kolonoskopiju a stanje joj se pogorsava sve vise. Pozvala je hitnu pomoc za savet a oni su joj lepo od reci do reci rekli - idite negde privatno i odradite sve preglede. Toliko o tome...
Postoji jos metoda, ne samo kolonoskopija, ali ona jeste najefikasnija. Mozda da proba prvo sa rektosopijom, koja nije nista manje neprijatnja, ali ipak ne ide do dna debelog creva, vec samo do prve "krivine", mozda ce vec tu otkriti sta je. Opet konacno su i kod nas stigle manje primitivne metode, odnosno famozna kuglica, ima je cini mi se na dva mesta u Beogradu. Ne znam tacno gde, ali raspitaj se. Priprema je slicna kao za kolonoskopiju, ali se guta kapsula i ona vrsi smnimanje kompletnog DG trakta. To je prilicno skupo i uglavnom se primenjuje kada postoji krvarenje, a ne uspeva da se otkrije uzrok.
Takodje ce verovatno kod nas lagati ili da ga nema, ili da nisu culi, ili da se to ne radi za te potrebe, jer je standard da se nehumano postupa ovde sa ljudima, lekari su se prilicno navikli na to i ne pokazuju cesto sklonost ka razumevanju napacenih i uplasenih, vec se "racionalise" preko svake potrebe. No budes li uporan i imas li novca, i ako ne spadas u one koji misle da stari i bolesni vise muce druge sto ih gnjave svojim tegobama, nego sto njih te tegobe muce, mozes i do toga doci.

Takodje sam video svojevremeno da se neka klinika, ili sta li je vec reklamirala da ima neki vrhunski skener koji upravo ljude postedjuje kromanjonskih metoda vrhunski neprijatnih pregleda zavlacenjem sajli u otvore, dok ljudima oci ispadaju od neprijatnosti i trauma, Ostrog, ili tako nesto. Pojma nemam gde su i da li je dozvoljeno ovde pisati brojeve telefona, ali imam zapisano, pa se javi porikom i ja cu ti napisati, imam zapisano. Navodno mogu da otkriju neka znacajnija ostecenja, ne precizno kao kolonoskopija, ne mogu uzimati uzorke i slicno, ali reklamirali su prilicno tacnu dijagnozu, odnosno stepen ostecenja.

Nadam se da sam pomogao bar malo
boeing
Stalni član
Stalni  član

Post od boeing »

Hvala ti, Korto mnogo. Ostrog je ovde kod mene, blizu...pogledacu na sajtu sta kazu po tom pitanju..
Ne, naravno da ne mislim da stari smaraju svojom kuknjavom..ok, baka jeste nekada malo vise zahtevna jer vidi da to moze ali mi znamo kada je i u kojoj meri strasno..e ovo je vec malo ozbiljno, zena ne moze na noge, a inace je vitalna, sto nju sada ubija i psihicki..zato sam da se proba sve i svasta pa sta prodje..
Odgovori