Elza, sa gvožđem (željezom) postoji taj problem što njega treba uzeti u dozi 10 puta većoj nego što je organizmu potrebno, pošto organizam iskoristi 10% od unetog. Znači, da bi organizam dobio 10mg gvožđa, a to je potrebna dnevna doza, moraš uneti 100mg. Organizam iskoristi šta mu treba, a ostalo (u ovom slučaju 90mg) izbaci kroz izmet. E tih 90mg stvaraju proliv.
E zato su Amerikanci izmislili HELIRANO GVOŽĐE. Ono se uzima u dosta manjim količinama, pošto ga organizam mnogo lakše usvaja i skoro sve uneto ode u krv.
I ja sam imao problema sa anemijom a rešio sam je uzimanjem HELIRANOG GVOŽĐA 18 mg od Twinlab-a. Pošto na rastvaranje gvožđa mnogo utiče želudačna kiselina i vitamin C, najbolje je uzimati ga ujutro na prazan želudac sa vitaminom C rastvorenim u vodi (šumeći), ili, bar sa limunadom, ako je zeludac mnogo osetljiv.
Takođe neka OBAVEZNO pije kompleks B vitamina (ja preporučujem BEVIPLEKS od Galenike) + FOLNA KISELINA OBAVEZNO, pošto sulfasalazin ometa usvajanje folne kiseline iz hrane. Takođe ako je na dijeti neka uzma DAILY FORMULA od Universal-a, a dobro bi bilo dodati vitamin B12 (on se topi pod jezikom)
Pogledaj moje tekstove na 1. i 2. strani, možda nađeš neto od koristi.
Po tvom rečniku pretpostavljam da si iz Hrvatske, pa verovatno znaš da u Hrvatskoj postoji udruženje obolelih od UC, a ako ne znaš evo ti link
http://www.hucuk.hr/news/
I još nešto - pošto je ulcerozni kolitis PSIHOSOMATSKA bolest, sačuvaj dete od stresa koliko god možeš. Ako je mnogo osetljiv neka pije čaj od matičnjaka, on smiruje.Pozdrav.[/b]