Evo mene opet. Cisto da javim da nema promena. Uprkos zdruzenoj terapiji simptomi: meteorizam, sluz i povremeno blaga krv nista nije pomoglo, niti je gore niti je bolje! Stanje je nepromenjeno 9 meseci. Danas sam bio kod. prof.dr. Gradimira Golubovica koji mi je reko da vrlo retko moze biti UC takav da je rektum i ileocekum zahvacen, takodje moze da bude kasnije Kron (jer su u pocetku identerminisani) iako su na KBC BK izricito tvrdili da je UC. Ali mi je uvazeni prof. rekao da isto tako ne mora biti nista. Promena ljute ishrane moze dovesti do promene flore, endotela sluznice kolona i lokalne samoogranicavajuce ishemije komplikovano upalom mikroorganizmima. Dakle, kao sto vidite a to sam i tvrdio PH nalaz jeste apsolutan za onoga ko nema pojma. To gledanje isecaka pod mikroskopom i usporedba je isto kao kada bih ja na osnovu sara tragova guma u snegu tvrdio da su Bridgestone a ne recimo Tigar.
Dakle, podvrdio mi je da neke protozoe i ishemijski kolitis mogu dati u potpunosti isti tato-histoloski nalaz? Kako, covece, za ime Boga onda odredjuju koja je od tih XY bolesti???????????????????????????????
Skroz nepouzdano sredstvo posebno za ovako komplexne bolesti za koje ne znaju kako nastaju niti kako se razvijaju. Samo puka nagadjanja.
Sve u svemu treba cekati da prodje makar 1 godina za drugu kolonoskopiju. Za sada mi je preporucena sigmoidoskopija i da uradim gljivice, parazitoloski pregled i koprokulturu fecesa kao i ASCA test ali na VMA. Inace, imuno-serolozi se kunu da su crp, asma, anca, asca, sedimentacija i alp definitivni pokazatelji za UBC i sluze za potvrdu ili odbacivanje dijagnoze postavljene endoskopijom tj. ako su van granica jeste ako nisu van granica nije UBC.