Ulcerozni kolitis ili???

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
peratoma
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Mar 16, 2007 12:34 pm

Ulcerozni kolitis ili???

Post od peratoma »

Dugi niz godina sam u ishrani svakodnevno unosio dosta ljutog.Nakon prestanka od pre 3 meseca mi se epizodno javljaju sledeci problemi:svakih nekoliko dana vrlo malo (u trafgovima) svetlo-crvene krvi i odvojene sluzi u stolici i svakodnevno imam gasove,koje ranije skoro nikada nisam imao.Drugih simptoma nema:nema promene tezine i ostalih navika.Oduvek se hranim zdravo i unosim dosta balastnih materija.Nemam naizmenicne zatvore i prolive vec normalnu stolicu 2-4x dnevno.Spec.interne medicine je uradio rektalni pregled prstom i okom:ne napipavaju se tumorkse mase,peri-analni deo miran,bez inflamacija i vidljivih hemoroida,stolica normalne sadrzine i kolorita bez krvi u tom momentu.Dobio sam gastriticnu dijetu ali je za sada isto.Moze li mi neko reci sta bi moglo biti.Molim za odgovor,hvala!
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Post od etro »

Za pocetak rektalnim pregledom se ne moze ustanoviti zapaljensko obolenje debelog creva, vec ukoliko se na to sumnja radi se kolonoskopija sa biopsijama i jedino se takvom dijagnostickom procedurom moze ustanoviti ulcerozni kolitis ili Kron.
Posto znam neke ljude koji imaju ulcerozni k. mogu ti samo napisati koje tegobe oni imaju: krvavu i sluzavu stolicu, smenu proliva i zatvora, bolove u stomaku i obavezno su svi dosta izgubili na kilazi pre no sto im je izvedena dijagnoza.
Tebi jedino mogu da savetujem da odes opet kod gastroenterologa i da mu kazes za svoje tegobe kao i za obavljeni pregled pa vidi sta ce ti on savetovati dalje.

P.S. Moja topla preporuka ti je da ne googlas po internetu u potrazi za kojekakvim obolenjima jer ces se verovatno u svakom pronaci......veruj mi sve sam to iskusila i bila istripovana i preplasena do bola!
Pozdrav :wink:
Pile33
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 12:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Pile33 »

A da se vratis ljutoj hrani? :D
peratoma
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Mar 16, 2007 12:34 pm

Post od peratoma »

nisam rekao, imam 27 godina i zbog brze peristaltike sam od malena imao vise formiranih stolica dnevno! Jedino mi gasovi nisu jasni jer ih nisam imao do skora...
Odgovori