Mom ocu je konstatovan tumor zeludca stadijuma G3 koji se prosirio na limfne zlezde po stomaku...
Bio je mesec 15 dana kod nas u bolnici (Z.C NP) odakle su ga poslali u BG na prvu hirusku kliniku.
Radili su mu sve moguce analize, snimanja, cak su mu i sondom (mini kamerom) snimali stomak...
Rekli su da se tumor toliko prosirio da nije moguce da se operise...
Otpustili su nas kuci, nisu prepisali nikakvu terapiju, zato sto je toliko bio slab da ne bi mogao ni da podnese...
Nasli mi neke lekove i poceli da ih uzimamo, cajeve kapi, sirup... Malo smo ucinili bolje...
Takodje nam je infuzija ukljucena, jer skoro nista da ne jede...
Glavni problem je sad taj sto se moj otac zali na to da ima zatvor. Pokusavam da mu kazem da je i nemoguce da ima stolicu kad nije nista ni jeo...
E sad mene interesuje ako ima neko ko se malo vise razume, da li je to stvarno zbog toga, zato sto ne jede?
On cesto oseti kao da bi i mogao da izadje, ali nema nista...
Hvala...
Tumor na zeldcu i limfnim cvorovima u stomaku
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Sep 25, 2011 2:02 am
- 13th.wizard.
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Avg 14, 2010 12:26 pm
Re: Tumor na zeldcu i limfnim cvorovima u stomaku
Pošto sam hirurg nekako mi je dužnost da Vam odgovorim jer vidim da se mučite sa ocem, a niko vam ne odgovara ovde.
S'obzirom da je G3 stadijum karcinoma sa karcinomatozom medijastunuma (lgl zahvaćene) operativno lečenje je isključeno.
Ostaju dva pitanja:
1 - maligna kaheksija tojest smanjenje apetita koje je uzrokovano malignitetom i dovodi do neuhranjenosti (kaheksije) ili je u pitanju problem što tumor želuca negde pravi blok (gastric outlet obstruction - GOO syndrome) pa hrana ne može da prođe do delova resorptivne površine digestivnog sistema. Ukoliko je apetiti smanjen sam po sebi onda treba dati lek 'Megace' koji povećava tel.masu i apetit kod onkoloških pacijenata. A ukoliko je ovo drugo u pitanju onda treba uraditi gastric-bypass operaciju sa gastroentero anastomozom iznad mesta opstrukcije tumorom.
2 - razmišljati o primeni hemioterapijskog režima u cilju palijacije pacijenta. Neophodno je da ode na onkološki konzilijum na Prvu hiruršku kliniku - već ste naveli da je otpušten bez terapije (iako je očigledno da mu sada treba gore već spomenuti Megace)
I na kraju ne zaboravite da čovek mora pojesti više od dva kilograma hrane da bi imao stolicu osim ukoliko je hrana bazirana na supstancama koje se ne resorbuju kao npr. dietary fibers. Dakle, on mora jesti da bi imao stolicu - uz to može koristiti neke 'dobre' laksative kao npr: Mucofalk, Lactulosa MIP, Dulcolax uz dosta tečnosti.
13.W.
S'obzirom da je G3 stadijum karcinoma sa karcinomatozom medijastunuma (lgl zahvaćene) operativno lečenje je isključeno.
Ostaju dva pitanja:
1 - maligna kaheksija tojest smanjenje apetita koje je uzrokovano malignitetom i dovodi do neuhranjenosti (kaheksije) ili je u pitanju problem što tumor želuca negde pravi blok (gastric outlet obstruction - GOO syndrome) pa hrana ne može da prođe do delova resorptivne površine digestivnog sistema. Ukoliko je apetiti smanjen sam po sebi onda treba dati lek 'Megace' koji povećava tel.masu i apetit kod onkoloških pacijenata. A ukoliko je ovo drugo u pitanju onda treba uraditi gastric-bypass operaciju sa gastroentero anastomozom iznad mesta opstrukcije tumorom.
2 - razmišljati o primeni hemioterapijskog režima u cilju palijacije pacijenta. Neophodno je da ode na onkološki konzilijum na Prvu hiruršku kliniku - već ste naveli da je otpušten bez terapije (iako je očigledno da mu sada treba gore već spomenuti Megace)
I na kraju ne zaboravite da čovek mora pojesti više od dva kilograma hrane da bi imao stolicu osim ukoliko je hrana bazirana na supstancama koje se ne resorbuju kao npr. dietary fibers. Dakle, on mora jesti da bi imao stolicu - uz to može koristiti neke 'dobre' laksative kao npr: Mucofalk, Lactulosa MIP, Dulcolax uz dosta tečnosti.
13.W.
-
- Novi član
Hvala na odgovoru....
...ali nazalost, moj otac nije izdzao...
Umro je pre 7 dana...
...ali nazalost, moj otac nije izdzao...
Umro je pre 7 dana...
- 13th.wizard.
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Avg 14, 2010 12:26 pm
primite moje iskreno saučešće.
-
- Novi član
Hvala Vam...13th.wizard. napisao:primite moje iskreno saučešće.