Mama mi je operisana pre nedelju dana, tacnije 03.06.. Otvorena je u stanju teske sepse jer nije na vreme uradjena operacija vadjenja kamena koji je zaglavio u kanalu izmedju bubrega i besike, sto je izazvallo komplikacije i samu sepsu. Operaciju je odlicno podnela, bez problema, nikad nije bolovala pre i ima 55 godina. Nakon operacije lekari su nam rekli da je zivoto ugrozena ali da je najvaznije da je otklonjen uzrok sepse i da je sad sve na njnom organizmu da se izbori, uz lekove i potrebnu negu. Imala je izliv i na plucima koji je pod kontrolom i nema potrebe za intervencijom. Ona je intubirana, i uglavnom su je do pre dva dana drzali pod narkozom da se ne bi bez potrebe dodatno trosila. Vec cetri dana lezi u klinickom centru Srbije, i stanje joj ide na bolje, padaju leukociti,urea,kreatinin,transaminaze i ostali pokazatelji sepse koji su pre operacije bili jako visoki. Izmedju ostalog njoj su pre operacije i bubrezi stali, urin... sad se sve to vratilo u normalu, nakon par dijaliza oni su proradili i ima normalnu diurezu. Na drenu iz stomaka, nakon analiza, izolvana je samo serozna tecnost, nema urina. E sad, njeno stanje i dalje prate na intezivnoj nezi, sad postoji neki problem sa stolicom, prvo su mislili da je krv, pa onda nisu sigurni...uglavnom, ona ne moze na skener jer je alergicna na kontrast, odradice joj na neki drugi nacin snimanje abdomena...
Interesuje me da li je jos neko prosao kroz ovakvu situaciju, kakve su posledice...
sepsa
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Avg 07, 2012 2:00 am
Re: sepsa
Draga, kao prvo, svaka čast tebi na izdržljivosti tokom ovog procesa. Mogu reći da hodamo u istim cipelicama, moju Mamu su operisali pre dva meseca zbog apscesa bubrega, primili je u septičnom šoku, nije znala ko sam ja, gde je, sepsa joj je prourokala šećer od 46 (da, četrdeset i šest), upala u komu, dobila upalu mozga, znači bukvalno sve ju je snašlo. Operacija je bila okej, odstranjen joj je bubreg, sepsa se polako povukla, sve je počelo da bude okej. Na intenzivnoj nezi su mi stalno govorili da je životno ugrožena, možda neće preživeti, a ja to ne mogu dopustiti, imam 22 godine, sama sam kući snjom, ona mi je sve. Bila jadnica dve nedelje na intenzivnoj, bila užasno natečena od infuzije i sto čuda, nikako da izbaci svu vodu iz organizma, to joj se ulilo u pluća pa se stalno gušila. Sepsa se polako povukla, počela da me prepozna (nikad neću zaboraviti taj trenutak, kontam najsrećniji u mom životu
) i pustili nju meni kući. Da se ne bi gušila, uvek sam se pobrinula da bude u polu sedećem položaju, tako je i spavala, dala sam joj uredno lekove za pritisak (zbog natečenosti) i pošto je od sepse i svega još uvek bila nepokretna, morala je da bude u pelenama, rane od ležanja previjati. Sad je skoro dva meseca nakon operacije, ona pomalo hoda, jede super, sve zna, moždane funkcije su netaknute (kao da sepse uopšte nije ni bilo), i sem kandide u crevima, sve je kul
Eventualno možda od svega toga, postala je malo nestrpljiva.
Izvini što sam razvukla priču, u suštini, moguće je izlečiti se od sepse, i vratiti se u normalu, ali je spor i dugačak proces oporavka. Kažu da se od sepse oporavlja od 6 meseci do 3 godine, u zavisnosti od stepena septičnosti. Preporučuje ti, koliko god je moguće na intenzivnoj nezi, ili kad je budu prebacili na obično odeljenje ili kući, da je okrećeš koliko god možeš, više puta na dan, da slučajno ne dobije rane od ležanje. Teško se leči, a naši u bolnicama baš i ne obraćaju pažnju na to.
Ali kažem ti, moja Mama bila užasno komatozna od sepse, i evo je nakon dva meseca,sve je okej
Nadam se da sam barem malo pomogla, ako ti treba bilo šta, ili samo razgovor, tu sam
znam u potpunosti kako ti je, ipak je jedna Mama, i moramo da ih čuvamo
Drži se, sve najbolje, puno pozdrava.

Izvini što sam razvukla priču, u suštini, moguće je izlečiti se od sepse, i vratiti se u normalu, ali je spor i dugačak proces oporavka. Kažu da se od sepse oporavlja od 6 meseci do 3 godine, u zavisnosti od stepena septičnosti. Preporučuje ti, koliko god je moguće na intenzivnoj nezi, ili kad je budu prebacili na obično odeljenje ili kući, da je okrećeš koliko god možeš, više puta na dan, da slučajno ne dobije rane od ležanje. Teško se leči, a naši u bolnicama baš i ne obraćaju pažnju na to.
Ali kažem ti, moja Mama bila užasno komatozna od sepse, i evo je nakon dva meseca,sve je okej

Nadam se da sam barem malo pomogla, ako ti treba bilo šta, ili samo razgovor, tu sam