Savet, problemi sa stomakom

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Aroena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 07, 2013 10:39 pm

Savet, problemi sa stomakom

Post od Aroena »

Sve je počelo pre jedno 3 nedelje kad sam osetila bolove u stomaku, povraćala sam jednom oko 4 ujutru ( salatu koju sam jela za ručak satima ranije – mešano kiselo povrće, a još sam to najmanje jela :/ ). Tad mi je bio ispitni rok - nervoza, nespavanje, kofein i grickalice kao rutina. Ujutru mi je stomak neviđeno brundao kao da imam male mehuriće ispod, ali samo tad i nije me bolelo niti mi je bilo muka. Prešla sam na drugačiji režim ishrane na dva dana ( tost, supe, čajevi ) i bilo je ok, samo malo osetljiviji stomak nego inače. Još uvek imam problem sa osetljivijim stomakom, malo povećanim gasovima i podrigivanjem, ali nije toliko strašno. Pijem kamilicu i nanu, trudim se da poboljšam svoje navike u ishrani koje su uviđam prilično loše ( tek pre dva dana sam počela doduše :/ ), stolicu nisam imala par dana, pa se vratila, malo tvrđa, tad sam i primetila pri brisanju svežu krv, blago crvene boje. Ovo je prvi put i prilično sam se uplašila. Takođe sam dobila menstruaciju danas, tako da ću odložiti posetu doktoru za par dana i pratiti stanje. Neke ideje šta bi ovo moglo da bude, i kako uopšte izgleda pregled kod gastroenterologa? Kukavica sam što se tiče odlaska kod doktora. :(
Maca Milovina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 01, 2013 3:03 am

Re: Savet, problemi sa stomakom

Post od Maca Milovina »

zdravo :)

Pa nemora da znači da ćeš odmah da gutaš sondu ili da ti rade pasažu creva ili kolonoskopija.
Otidji kod lekara opšte prakse,daće ti uput da pregledaš stolicu 3 dana uzastopno,a ima i test gde se radi(isto se odnosi stolica na pregled na okularno,skriveno krvarenje-mada sumnjam da će ti to dati,jedino ako ti je neko u familiji bolovao od kancera debelog creva)
To krvarenje može da bude kao znak da imaš unutrašnje hemoroide.Kako se oni leče ja nemam pojma .
Ali ne treba prvo da paničiš jer tebi kod doktora neće raditi neke teže preglede.
možda ti je oštećena sluzokoža želuca,čim si povraćala nešto što ti je smetalo,a to je kiselo.

Trebala bi da budeš na malo strožijoj "dijeti" bez kafe i svega što ti iritira želudac(jako začinjena hrana,gazairana pića,slatkiši).
Probaj da par dana jedeš bareno povrće i pileće meso.Podnošljivo je skroz-probala ja :) i da piješ čajeve poput hajdučke trave.Imaš čak odlične biljne mešavine za ublažavanje bolova kada je u pitanju želudac.Te čajeve možeš naći na svakoj pijaci ili u apoteci,Josif Pančić ima te čajeve.Sastoje se iz 5-6 lekovitih biljaka.

U suštini,koliko mi je poznato,sve je to posledica loše ishrane i stresova,nervoze.
Pokušaj sa kapima valerijane da se smiriš.Neškodljivo totalno.
Pozdrav i otidji kod lekara,to ti je najsigurnije,i neće te ništa boleti :)
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Aroena,
столица ти је била крвава јер је била тврда и огулила ти слузокожу дебелог црева.

Нема никакве потребе да одмах идеш до лекара. Ако ти се крв буде јављала редовно и код мекане столице, онда можеш до лекара.

Исхрану доведи у ред. Треба да пијеш довољно воде, магнезијум и Б комплекс због нервозе и тако даље. Можеш на мом сајту да погледаш здравствене савете.
Aroena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 07, 2013 10:39 pm

Post od Aroena »

Hvala oboma na brzim odgovorima! :=)
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Веома је важно да стално пратиш стање свога организма. Не мислим под тим да стално мериш притисак, температуру, бежиш од вируса и сваки месец вадиш крв. Важно је пратити знаке које организам даје. Да ли се ради о некој жељи да ти се једе рецимо лук или кокос или љута паприка; или се ради о неком болу у колену; или крви у столици - само је важно да се то не занемари. Човек је сам себи најбољи лекар.
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Ja bih jos dodao da pijes kantarion-caj ili bar tablete--i da budes strpljiva-bez panike kako kaze aca-da vodis racuna o ishrani i ne ocekujes odmah poboljsanje vec strpljivo i polako ispituj sta ti ne odgovara al svakako izbaci kiselo, ljuto,previse slatko i cigarete ako pusis,kafu bar smanji.
Uvedi ovsane pahuljice ili kuvani ovas u ishranu-to ce pomoci oko probave al posle ovsanih pahuljica ces sigurno imati gasova al ne brini i nemoj da ih vracas u creva-kad ti je nezgodno da pustis vec nadji nacina da ides u WC i pustaj jer ako se vracaju u creva znaju da prave problem i pritiskaju pojedine organe.
Ne bi bilo lose i da uzmes bar po jedan ranisan ako ti je bas tesko.
Srecno
Odgovori