salofalk pene
salofalk pene
Iskustva oboljelih od uc ili krona sa penama ?Koliko dosezu od rektuma i da li su bolje od klizmi ili je to individualno?
Lokalna terapija
Za rektosigmoidni kolon se koriste ili preparati na bazi 5-ASA ili na bazi KKS. 5-ASA prave skoro svi koji prave i terapiju za per os u vidi supozitorija od 500-1000mg, mikroklizmi 2-4g 60ml ili u vidu pene. Pena se lakse podnosi, smanjena je inkontinencija usled pritiska na sfinkter ali se klizmama postize proksimalniji ucinak. Supozitorije dopiru 10-15cm, pene 15-20 a klizme 20-25 tj. do lijenalne fleksure descedentog kolona. Oralna terapija za colon deluje do rektuma, tj. zajedno sa sigmom. Na rektum ne deluje! Pentasa pravi bolje preparate jer su u vidi mikrogranula inkorporisane u etil-celulozu, Salofalk onako, takodje ima odlicnih Asacol i Claversal tableta. Takodje i kortikosteroidi kakvi su Budesonide u vidu klizmi sa min. uticajem na hipotalomo-hipofizno-adrenalnu osovinu odlicni su ukoliko ne deluju aminosalicilati. Za colon najbolji su oralni Asacol u dozama 3x2 400mg ili Pentasa za ielocolitis u dozi od 3g na dan podeljeno u 3 puta jer 50% se razlozi u tankom crevu.
Re: salofalk pene
Primetio sam da sejete tako pitanja a vec vam je odgovoreno. Rekao sam i prvi put vrlo precizno. Ja znam da vam je sin oboleo od UCa ali ovako samo gubite energiju na neke beznacajnosti. Niti ima neke bitnije razlike pene ili klizma osim sto se lakse podnose i mogu primenjivati 2x dnevno. Ako mu nije zahvaceno tanko crevo (uraditi enteroklizu) onda ne uzimajte Pentasa i Salofalk vec samo Asacol. On deluje i na sigmu. Skoncentrisite se na pravilnu terapju i bice sve OK!
karmelas napisao:Iskustva oboljelih od uc ili krona sa penama ?Koliko dosezu od rektuma i da li su bolje od klizmi ili je to individualno?