RTG skopija i pasaza tankog creva?

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kopaonik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 13, 2010 12:24 pm

RTG skopija i pasaza tankog creva?

Post od kopaonik »

Trebam da idem na RTG skopiju gastroduodenuma i pasazu tankih creva zbog krvave stolice,pa me interesuje sta je to i koju dijetu treba da primenim pre snimanja?
Koliko je to tacno za uspostavljanje dijagnoze?
Da li bih posle toga trebao da idem i na gastroskopiju ili je samo to dovoljno za uspostavljanje dijagnoze?
Molim da mi napisete sve sto znate u vezi toga.
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: RTG skopija i pasaza tankog creva?

Post od quincekap »

Verovatno ljude mrzi da ti odgovore.
Nije nista strasno.Dan,dva laksa ishrana,uvece laka vecera do 18 h,a ujutru ne jedes i ne pijes nista. Tamo ce ti dati da popijes barijum,koji je iskreno grozan.Kao da pijes pastu za zube. Stavice te cas da stojis uspravno,cas da lezis na RTG stolu,pa ces posle ,sat,dva,tri da setas i pijes jos barijuma da bi se on spustio u creva i da bi videli tanko crevo na RTG-u.
Za pouzdanost sve zavisi.Trebalo bi da se uoci cir,hijatus hernija,mada meni nisu videli,a posle na gastroskopiji jesu.Mogu da vide spusten zeludac,kaskadan,polipe u crevima,ali je ipak najpouzdanija gastroskopija.Nemoj bezati od nje,jer se sondom direktno ulazi u zeludac i duodenum i moze da se uzme biopsija i posalje na histopatolosku obradu.
Postoji i enterokliza i MR enterografija (snimanje tankog i debelog creva magnetnom rezonancom).
Ni jedan pregled nije bas prijatan,ali sve je bolje nego da se trpe bolovi.
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od quincekap »

Verovatno ljude mrzi da ti odgovore.
Nije nista strasno.Dan,dva laksa ishrana,uvece laka vecera do 18 h,a ujutru ne jedes i ne pijes nista. Tamo ce ti dati da popijes barijum,koji je iskreno grozan.Kao da pijes pastu za zube. Stavice te cas da stojis uspravno,cas da lezis na RTG stolu,pa ces posle ,sat,dva,tri da setas i pijes jos barijuma da bi se on spustio u creva i da bi videli tanko crevo na RTG-u.
Za pouzdanost sve zavisi.Trebalo bi da se uoci cir,hijatus hernija,mada meni nisu videli,a posle na gastroskopiji jesu.Mogu da vide spusten zeludac,kaskadan,polipe u crevima,ali je ipak najpouzdanija gastroskopija.Nemoj bezati od nje,jer se sondom direktno ulazi u zeludac i duodenum i moze da se uzme biopsija i posalje na histopatolosku obradu.
Postoji i enterokliza i MR enterografija (snimanje tankog i debelog creva magnetnom rezonancom).
Ni jedan pregled nije bas prijatan,ali sve je bolje nego da se trpe bolovi.
kopaonik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 13, 2010 12:24 pm

Post od kopaonik »

Postovani molim vas da mi odgovorite na sledece pitanje:
1.Juce sam bio na RTG gastroduodenuma i pasazu tankih creva (zbog krvave stolice),sve je uredno izuzev jejunuma,a nalaz za jejunum glasi:"U projekciji jejunuma uocavaju se dva divertikuluma".Molim vas da mi odgovorite sta znaci taj nalaz,najvise mi brine rec "divertikulum",sta je to,da li je nesto opasno,tj.u kratkim crtama sve o njemu.I kako se leci?

Unapred zahvalan!
Odgovori