Resekcija tankog creva

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
jelena147
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 29, 2016 8:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Resekcija tankog creva

Post od jelena147 »

Imam par pitanja za strucnjake- kada se odstrani 3/4 tankog creva i ostane oko 1.5 m jel to duzina sa kojim se moze ziveti, ili ce trebati kese i diskovi za ileostomiju? Inace, odstranjen je sredisnji deo, ostao je pocetak i kraj koji su povezani anastomozom.
Drugo, jel anastomoza ostaje dozivotno u telu ili dva dela creva mogu srasti pa da se anastomoza ukloni?
Trece, koliko su ceste resekcije tankgog creva, posto na netu jako slabo info o tome ima (makar na nasem jeziku kad se gugla)? I koliki je procenat oporavka nakon ovog hirurskog zahvata?
Cetvrto, s obzirom na veci deo creva koji je odstranjen i rizika od malapsorptivnog sindroma o cemu jos treba voditi racuna i ako osoba uspe da se oporavi?
jelena147
Novi član
Novi član

Re: Resekcija tankog creva

Post od jelena147 »

Jos sam zaboravila nesto da pitam- osoba je vec 11 dana na intenzivnoj, na TPN je dok se ne povrati apetit, koliko brzo tece oporavak nakon ovoga?Znam da je sve individualno od coveka do coveka, ali otprilike sta iskustva i praksa kazu? Pocela je da se uvodi oralna hrana, ali jako malo, zali se na mucninu i povracao je, doduse nije imao sta previse ni da povrati ali ipak se opet javlja mucnina i povracanje sto mu se ne svidja, no treba vremena malo duze i strpljenja da se koliko toliko organizam oporavi i ojaca.
jelena147
Novi član
Novi član

Post od jelena147 »

Bas me nece...sta god da pitam nema odgovora, pomoci...
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Ми сви аматери а ти постављаш тешка питања.
Odgovori