rentgen gastroduodenuma sa pasažom tankog crijeva

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
aberdojdedonke
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 24, 2006 5:41 pm

rentgen gastroduodenuma sa pasažom tankog crijeva

Post od aberdojdedonke »

moze li mi neko reci kako izgleda ovaj pregled?

imam, uputnicu od doktorice da to uradim, ali mi ovaj naziv izgleda toliko stravicno :o

ako je neko bio na ovome, mozete li mi objasniti o cemu se radi?

hvala puno!
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Etapno snimanje creva razblazenim Barijumovim konstrastnim sredstvom. To nije klasican Rentgen, vec nalikuje na vrstu skenera, posto uvek snima slabim X zracima a pri hvatanju slike snima jakim. Uzmes gutljaj, zazdrzis da snime jednak, gutas....snimaju ezofagusnu cev...zeludac...cekas...snimaju izlaz zeludca (dudoenum, 12 palacno crevo)...cekas...polozaj je supravan, pa se zatim legne, masina te okrene...zatim se u etapama po 15min snima tanko do terminalnog ileuma tj. ulaza u debelo crevo. Traje 1-2h zavisno od peristaltike...jedna casa Ba kontrasta ima razlicite ukuse, nije strasna, vrlo gusta...posle 2 dana izbacujes belju stolicu...obavezno se umij jer se lepi na kozu kao drvofix...bezbolan, ne asporbuje se u crevima...ne smeta u smislu nekih tegoba nakon pregleda
blue_bear412
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 16, 2008 4:04 pm

Post od blue_bear412 »

snimanje je prijatno, od tebe se samo trazi da pijes tu tecnost i lezis...masina te rotira,sestra drzi tu casu sa cevcicom ti samo slusas uputstva, pijes i dises kako ti ona govori...u svakom slucaju meni vise pomoglo nego gastroskopija, bar su mi rekli sta mi je...
Pastrmka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 19, 2009 10:44 pm

Pasaza tankog creva i povisena tempretura

Post od Pastrmka »

Molim za hitan odgovor!
Pacijent ima za sutra zakazanu pasazu tankog creva, ali je mu je temperatura povisena, pretpostavljam da je u pitanju neki grip. Kako stvari stoje, ne verujem da ce temperatura da se stabilizuje do pregleda.
DA LI POVISENA TEMPERATURA SMETA PASAZI TANKOG CREVA?
Molim da mi, ukoliko je to moguce, strucno lice da odgovor na ovo pitanje, sto pre!
Odgovori