pruritus any et Proctitis acuta

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
veterinar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 06, 2009 9:43 am

pruritus any et Proctitis acuta

Post od veterinar »

Imam dugogodišnji svrab u predelu anusa.Mislio sam da imam hemoroide pa sam menjao različite masti i čepiće sa manje i više uspeha.Međutim stanje je dostiglo vrhunac pre desetak dana kada sam imao takav svrab da nisam spavao 4 dana.Nakon kolonoskopije su mi rekli da imam upalu sluzokože debelog creva(Proctitis acc.)i povređenu površinu odmah ispod anusa.Terapija:sup.5-asa i kantarion mi ne pomaže jer me još više draže i mogu da ih trpim samo par minuta.Nakon toga koristim Modoleks plus sup. i pijem sedative isključivo noću,dijeta razni čajevi.
Moje pitanuje je:uzrok,terapija,dijeta i koliko dugo.Unapred zahvalan Saša iz Bujanovca
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Ma kakva crna dijeta. Ti imas upalu rektuma, u rektumu nema sadrzaja stolice, on je maltene cist pa to nema nikakvog udela niti oralna terapija. Tek od sigmoidnog kolona ide stolica...ja sam Kron bolesnik i koristim slicno i one umeju da peku i kada imas hemoroide koji su erodirani jer je u pitanju 5-aminosalicitna kiselina. Nemoj koristiti ovo domace smece od Slavija med 5-ASA vec uzmi nemacki Salofalk cepice 500mg ili jos bolje ako mozes americki Pentasa blister od 1g. TO ti je na recept 50% nekih 250-500 din za 10 kom. Takodje mozes uzeti (za pocetak jedan komad jer nema na recept, retke su i skupe i po 600din jedna suspenzija) Salofalk mikroklizme 4g/60ml. I ubrizgaj samo pola jer je to i za lecenje sigme a tebi treba rektum, pa imas 2x aplikaciju. Zato sto je to u rastvoru pa ce te mozda manje peci. Prvi nalet od nekoliko minuta uvek moras izdrzati jer je to inicijalni nadrazaj koji je vrlo nezgodan, ali nakon toga sve prodje. I obvezno u svkaom slucaju nakon aplikacije legni 15 min...najbolje nocu...
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

veterinar, meni su super Kantaril sup. imaju anestetik uz kantarion.
Odgovori