protiv neredovne stolice ima li leka
protiv neredovne stolice ima li leka
moja drugarica ima problema sa stolicom po nekoliko dana je
nema pa ima li neki preparat ili caj bilo sta sto moze bar malo
da regulise redovnu stolicu?
nema pa ima li neki preparat ili caj bilo sta sto moze bar malo
da regulise redovnu stolicu?
Prvo bi trebalo da se utvrdi sta je uzrok neredovne stolice, a onda, ako ne postoje kontraindikacije (npr. dulkolax se ne koristi u slucaju akutne opstipacije, suzenja ili opstrukcije lumena creva, menstruacije, trudnoce, dojenja, ulkusne bolesti) moze da uzme npr. glicerin laksativni gel ili glicerol u obliku klizme- oni omeksavaju stolicu.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Feb 24, 2007 12:45 am
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jan 17, 2007 2:36 pm
Iz licnog iskustva mogu da preporucim LAXOMUCIL odlican preparat na biljnoj bazi,za razliku od lekova koji se koriste protiv opstipacije (tipa dulkolaks i sl.) ne izaziva lenjost creva ..pogodan je za dugotrajnu upotrebu,sadrzi seme neke biljke ..e sad tako sve pise u prospektu,nama ostaje da verujemo ili ne ..
mislim na ovo da ne izaziva lenjost creva a efikasan je 100%,jer povecava volumen stolice i olaksava izbacivanje, naravno prethodno se proveri uzrok opstipacije,da li je to samo zbog lose ishrane ili i zbog nekog drugog razloga...

-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Mar 13, 2007 9:02 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Josif Pancic
Sjajna stvar je u pitanju!
Svima ga preporucujem. Meni je pomogao i doveo stvari u red.
Caj se zove ~LENJA CREVA~ i porizvodi ga Institu Josif Pancic.
Nikakavi bilaksi, bekunisi niti sene ne resavaju problem. Naprotiv stvaraju naviku. Ovaj caj leci. I naravno pravilna ishrana: voce, povrce i sto vise tecnosti.
Svima ga preporucujem. Meni je pomogao i doveo stvari u red.
Caj se zove ~LENJA CREVA~ i porizvodi ga Institu Josif Pancic.
Nikakavi bilaksi, bekunisi niti sene ne resavaju problem. Naprotiv stvaraju naviku. Ovaj caj leci. I naravno pravilna ishrana: voce, povrce i sto vise tecnosti.

Za dugotrajniju upotrebu treba izbegavati kontaktne laksative tipa caja od sene i sl. zbog već spomenute lenjosti creva, oni deluju hemijski na nervne završetke i izazivaju peristaltiku.
Koristite laksative koji deluju volumenom - bubre u crevima i volumenom uticu na peristaltiku creva i pražnjenje.
U ishrani koristite dosta biljnih vlakana (voće, povrće), pravite kašice sa jogurtom i lanenim semenom, susamom, kukuruznim pahuljicama i sl. Koristite u ishrani džemove zbog pektina, nisu loše ni gumene bombone
Koristite laksative koji deluju volumenom - bubre u crevima i volumenom uticu na peristaltiku creva i pražnjenje.
U ishrani koristite dosta biljnih vlakana (voće, povrće), pravite kašice sa jogurtom i lanenim semenom, susamom, kukuruznim pahuljicama i sl. Koristite u ishrani džemove zbog pektina, nisu loše ni gumene bombone

Hvala svima na odgovorima...da li iz kontrole stolice moze
se utvrditi bilo kakav razlog sto su lenja creva ili da se nagovesti bar nesto ili cak mozda da se nesto desava sa debelim crevom...i moze
li se nesto postici ako se ode na ultrazvuk abdomena? Vide li se na taj nacin bilo kakve promene na debelom crevu ? Nemam
nesto puno znanja o ovim stvarima pa ako neko moze da mi kaze nesto
o tome bila bih zahvalna!
se utvrditi bilo kakav razlog sto su lenja creva ili da se nagovesti bar nesto ili cak mozda da se nesto desava sa debelim crevom...i moze
li se nesto postici ako se ode na ultrazvuk abdomena? Vide li se na taj nacin bilo kakve promene na debelom crevu ? Nemam
nesto puno znanja o ovim stvarima pa ako neko moze da mi kaze nesto
o tome bila bih zahvalna!
Nisam dr ali imam pozamasno iskustvo sa analizama stolice i crevnim tegobama pa cu pokusati da vam odgovorim...doktori su uvek tu da me isprave
Analize stolice se rade u slucajevima kad se sumnja da postoje bakterije,gljivice ili paraziti koji ako su prisutni u crevima daju potpuno drugacije tegobe tj.prolivaste stolice i/ili krvarenje.
Sto se tice UZ pregleda njime se ne snimaju creva vec se koristi ili rendgen dijagnostika,mislim da se za debelo crevo koristi termin irigografija ili se radi kolonoskopija-endoskopska procedura.
Znam nekoliko ljudi sa ovim problemom koji su obavljali razna ispitivanja, cak i u hospitalizovanoj varijanti i kojima jednostavno nisu mogli pronaci uzrok zatvora, pa im je receno da su im creva jednostavno takva(lenja) i da jedino sto mogu je da pronadju sredstvo za ciscenje koje ce im najvise odgovarati.
Svakako bi bilo najbolje da imate svoga lekara ili da se konsultujete sa gastroenterologom jer ipak ce vam on/ona najbolje savetovati sta da radite.
Pozdrav.

Analize stolice se rade u slucajevima kad se sumnja da postoje bakterije,gljivice ili paraziti koji ako su prisutni u crevima daju potpuno drugacije tegobe tj.prolivaste stolice i/ili krvarenje.
Sto se tice UZ pregleda njime se ne snimaju creva vec se koristi ili rendgen dijagnostika,mislim da se za debelo crevo koristi termin irigografija ili se radi kolonoskopija-endoskopska procedura.
Znam nekoliko ljudi sa ovim problemom koji su obavljali razna ispitivanja, cak i u hospitalizovanoj varijanti i kojima jednostavno nisu mogli pronaci uzrok zatvora, pa im je receno da su im creva jednostavno takva(lenja) i da jedino sto mogu je da pronadju sredstvo za ciscenje koje ce im najvise odgovarati.
Svakako bi bilo najbolje da imate svoga lekara ili da se konsultujete sa gastroenterologom jer ipak ce vam on/ona najbolje savetovati sta da radite.
Pozdrav.
Da moze verovatno bi se i on ukljucio u dijagnostiku crevnih tegoba, svakako bi njegova primena bila jednostavnija i komfornija za samog pacijenta,ali nije tako...uostalom ovo je drM napisala u jednom od svojih odgovora na temu vezanu za debelo crevo.
Ultrazvukom se mogu gledati samo solidni (čvrsti) organi (jetra, slezina, pankreas), ne i creva, želudac-(šupalji organi).
Irigografija i kolonoskopija su metode kojima se otkrivaju promene na crevima. Tokom kolonoskopije je moguće uzeti i uzorak tkiva za histopatološku dijagnostiku. Ovim pregledima se mogu otkriti ne samo maligne promene već npr polipi, zapaljenske bolesti creva, divertikuli, divertikulititsi itd....