Prognoze lecenja raka debelog creva u Srbiji

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
cetvrtko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 21, 2009 2:41 am

Prognoze lecenja raka debelog creva u Srbiji

Post od cetvrtko »

Da li bi bili ljubazni da podelite vasa iskustva a i drugih o uspesnosti lecenja raka debelog creva u Srbiji, narocito starijih osoba?
Naime moj tata je dijagnostikovan nedavno i radice mu operaciju, pa me zanima kakve su prognoze statisticki, u Srbiji.
Hvala za svaki odgovor
jecili1978
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 11:17 am

Post od jecili1978 »

Prognoza jako zavisi od stadijuma u kom je bolest otkrivena.
Ukoliko nema metastatskog sirenja bolesti vec je tumor tacnije infiltracija otkrivena dok je lokalizovana samo na debelom crevu onda je prognoza relatvno dobra, naravno ona bitno zavisi i od patohistoloskog tipa tumora ali ADENOKARCINOM kao najcesci tip tumora debelog creva ako nije dao metastaze, nakon operacije i dodatne hemioterapije narocito kod starijih osoba ima relatino dobru prognozu.
Kao buduci radiolog te pacijene redovno kontrolisem ultrazvukom i imam solidno iskustvo o njihovom toku bolesti.
Ukoliko je bolest otkrivena kada je vec metastatski rasirena prognoza je znacajno losija.
Ja preterano ne volim statistiku jer ljudi nisu brojke ali recimo da je petogodisnje prezivljavanje ukoliko nije bilo metastaza negde oko 8o%.
Naravno da situaciju uvek komplikuju i pridruzene hronicne bolesti koje su kod starijih pacijenata uvek problem jer je organizam oslabljen za borbu koja mu predstoji.
Srecno u daljoj borbi.Pozdrav.
cetvrtko
Novi član
Novi član

Post od cetvrtko »

Hvala puno na odgovoru. Na zalost mi jos ne znamo da li ima metastaze jer mu nisu jos radili takve preglede. Da li mozete da mi kazete da li doktori dijagnostikuju metastaze pre ili tokom operacije? I koji metod je dobar za njihovo dijagnostikovanje (mag rez ili ct skeniranje ili sta vec se koristi a da je pouzdano)?
Hvala Vam jos jednom na odgovoru.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Pri operaciji se iseca okolno tkivo, oko tumora, limfne zlezde i zajedno sa tumorskim tkivom shalju na PH.

Tek posle 3 nedelje kada se odradi ispitivanje moze e znati da li je okolno tkivo i limfni chvorovi zahvaceni malignim celijama i od toga zavisi sledeci korak u lechenju.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
jecili1978
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 11:17 am

Post od jecili1978 »

Neophodno je uraditi ultrazvuk stomaka,tim pregledom se mogu evidentirati promene na jetri obzirom da adenokarcinom debelog creva najcesce daje metastaze na jetri i uraditi klasican snimak pluca.
Ako se na bilo kom od ovih pregleda postavi sumnja da postoje izvesne promene one se onda dokazuju CTom-skenerom koji je zlatni standard za dijagnostiku ovih promena.
Promene na limfnim cvorovima se takodje mogu dokazati skenerom, a naravno da ce ih operater tokom operacije sve odstraniti i slati ih na patohistoloski pregled, to je standardna procedura.
Pozdrav, uz zelju da sve bude u redu.
cetvrtko
Novi član
Novi član

Post od cetvrtko »

tamaraft i jecili 1978,
Hvala vam najlepse na odgovorima i sve najbolje i vama zelim
goran-s
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 05, 2010 2:46 pm

Re: Prognoze lecenja raka debelog creva u Srbiji

Post od goran-s »

Pozdrav! Jecili1978 vam je odlično napisala sve vezano za tumor debelog crijeva. Pošto je i moj otac prošao kroz to, ja bih vam rekao svoje utiske, ne da nekome dajem lažnu nadu, nego da kažem istinu. Otac je operisao tumor debelog crijeva 1997. godine, a on je tada imao 61 godinu. Radilo se o adenokarcinomu, djux c (ako sam dobro napisao), a nakon ph nalaza konstatovana je metastaza na limfne čvorove. Prognoza - užas. Pošto je tumor bio na samom kraju debelog crijeva (rektuma!?), uređena je amputacija rektuma i izvučeno crijevo na stomak. Nakon toga je prošao, normalno, hemoterapije itd. Radio je tumorske markere redovno, snimanje kostiju, pluća, ultrazvuk abdomena itd.... Sada, ako je u pitanju jagnjetina može i preko 1kg, a prasetine do 1kg, 10-ak rakija, piva itd.
Istina da smo svi porodično bili uz njega, davali mu podršku, ali i da je on bio fizički jak, a naročito psihički. Nakon buđenja iz anestezije se već počeo zezati, čim je mogao izlaziti u društvo krenuo je, prvo uz našu pomoć, a sada, osim vrećice na stomaku i velikog reza, kao da ništa nije ni bilo. Da je dijagnoza tačna, potvrđeno je i u BG i SM, jer mi živimo u BL-RS, a sestra mi je ljekar u Srbiji, pa smo uzorke nosili i u Kamenicu i BG. Prognoza je bila nikakva, u pitanju su bili mjeseci, ali, po menni, psiha, psiha...podrška porodice, okruženja i PSIHA...
Naravno, veliko hvala medicini, hirurzima, anesteziolozima i onkolozima, kao i ostalim koji su učestvovali u svemu ovome.
Išili smo i kod nekih nadrljekara i kada smo čuli njihova mišljenja odustali smo od svega, jedino oficijelna medicina. Pored lijekova, koristio je kupinovo vino za krv i onaj mix sa alojom i to kao pomoćno sredstvo, naravno.
Zaključak: Ne treba se predavati, nikada se ne zna. Medicina, psiha, okruženje, podrška i naravno dragi Bog.
Odgovori