Problemi sa zelucem
Problemi sa zelucem
Ovo je prvi put da, uopste, ucestujem na nekom forumu. Imam velikih problema sa zelucem, velikih u smislu da je moj svakodnevni zivot promenio svoj normalan tok. Naime, od pre mesec dana (s tim da probleme sa zelucem imam vec pet godina) radjena mi je gastoskopija i nalaz je sledeci: Dg Hiatus hernia, Gastritis CHR i Stenosis pylori. Primila sam infuziju i pijem terapiju, ali i dalje osecam iste tegobe(mucnina, gadjenje na hranu, bol u predelu zeluca), osim povracanja koje je do primanj terapije bilo svakodnevno, a sad je zaustavljeno. Interesuje me da mi se, ako je moguce, pojasni dijagnoza, s obzirom da je lekar koji me pregladao otisao na sluzbeni put, pa nemam mogucnosti njega to da pitam. Hvala unapred!
- Vragolasta Amfibija
- Moderator
- Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga Vaja,
na zelucu imate 3 bolesti i zamorno je o svakoj pisati posebno.
Najbolje za vas je da potrazite u pretrazivacima nesto o tim bolestima radi blizeg informisanja.
Sto se tice tegoba,one su tvrdokorne i slabije reaguju na medikamentoznu terapiju,ono sto je najvaznije je prevencija tegoba,odnosi se na nacin uzimanja i izbegavanje nekih vrsta hrane.
To je do sada vas gastroenterolog trebao da vam objasni i posavetuje.
na zelucu imate 3 bolesti i zamorno je o svakoj pisati posebno.
Najbolje za vas je da potrazite u pretrazivacima nesto o tim bolestima radi blizeg informisanja.
Sto se tice tegoba,one su tvrdokorne i slabije reaguju na medikamentoznu terapiju,ono sto je najvaznije je prevencija tegoba,odnosi se na nacin uzimanja i izbegavanje nekih vrsta hrane.
To je do sada vas gastroenterolog trebao da vam objasni i posavetuje.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 07, 2006 7:14 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Stenoza pilorusa je suzenje zavrsnog dela zeluca koji ga povezuje sa tankim crevom. Hrana zbog toga teze prolazi iz zeluca dalje u creva. Zbog toga se javlja osecaj tezine u predelu zeluca posle jela, mucnina, povracanje u mlazu.
Hronicni gastritis je zapaljenje sluznice zeluca. Moze dovesti do bolova u zelucu, povecanog lucenja zeludacnog soka koji dalje moze ostetiti sluznicu zeluca ili creva. Takodje moze doci i do vracanja zeludacnog soka u jednjak i osecanja pecenja u istom.
Hijatus hernija podrazumeva podignut zeludac, deo njega se nalazi u grudnoj duplji i ovde se javlja vracanje zeludacnog soka u jednjak.
Ja toliko znam a znam i da je za lecenje zeluca jako bitna ishrana i nacin zivota - mnogo vise od nekih lekova. Stenoza pilorusa i hijatus hernija se mogu leciti operatvno.
Hronicni gastritis je zapaljenje sluznice zeluca. Moze dovesti do bolova u zelucu, povecanog lucenja zeludacnog soka koji dalje moze ostetiti sluznicu zeluca ili creva. Takodje moze doci i do vracanja zeludacnog soka u jednjak i osecanja pecenja u istom.
Hijatus hernija podrazumeva podignut zeludac, deo njega se nalazi u grudnoj duplji i ovde se javlja vracanje zeludacnog soka u jednjak.
Ja toliko znam a znam i da je za lecenje zeluca jako bitna ishrana i nacin zivota - mnogo vise od nekih lekova. Stenoza pilorusa i hijatus hernija se mogu leciti operatvno.
Nista nije nemoguce.