Problemi probavnih organa
Problemi probavnih organa
Pacijent ima 85 god. Ima problema sa crevima, ceste stolice i osecaj naduvenosti. Kod pregleda je ustanovljeno da je izrazito meteoristican, peristaltika troma. Ima i nalaz RTG nativnog abdomena koji govori o postojanju vise formiranih gasno-tecnih nivoa. Nije dobio posebnu terapiju, a problemi su i dalje prisutni, ne svakodnevno, ali kad se pojave, dosta ih tesko podnosi. Nadam se da iako su ove godine u pitanju, neku pomoc ili savet mogu da ocekujem. Ovo trazim u ime svog oca.
Sa postovanjem, Cernic Jelena
Sa postovanjem, Cernic Jelena
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Postoji nekoliko solucija, ja obicno dajem tablete Na-Pikosulfata svojim starijim pacijentima sa zatvorom, 2x1, a ponekad uz to i Probiotic kapsule 1-2 dnevno. Ako postoje ceste male stolice, bolje je izazvati jedno vece namerno praznjenje (makar i supozitorijama kao sto je Dulcolax), nego te stolice sprecavati. Nikako Loperamid, moze da izazove kod ovako starijih pacijenata potpunu gastroparezu i ileus.
O posebnoj ishrani ne pisem, jer se to podrazumeva.
Sve najbolje.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Kad smo ves kod loperamida... Pre par godina (kad sam bila student pocetnik) imala sam sve simptome trovanja- povracanje, temperaturu, proliv, gadjenje, muku, bol na palpaciju... jos u jeku bile salmoneloze, a trebalo je da za par dana krenem na more! Odem ja, jelte, u stud. polikliniku da potrazim savet, lek, kad ono... pregledala me dr, prepisala dijetu (bez jaja, mleka- cak ni jogurt, hleba... samo supe i piletina), injekcije 2xdn. 3 dana i LOPERAMID!?
Na moje insistiranje mi da uput za pregled fecesa (nije bila salmonela), i ja pocnem sa "terapijom"... ali sve gore! Gladovala sam par dana, loperamidom sprecavala da otrovi izadju iz creva, cak dobila opstipaciju!!! I kad sam videla kako me udesila "dr", uzmem jogurt, 3xdnevno bactrim, i sutradan krenam na more, zdrava!
Tako, necu da navedem ime te, sramno je reci, dr-ke ali u studentsku polikliniku vise nisam usla!

Tako, necu da navedem ime te, sramno je reci, dr-ke ali u studentsku polikliniku vise nisam usla!
Ipak se moram nadovezati na moj predjasnji tekst upravo pitanjem kojim zavrsavate svoj odgovor na moje pismo, t.j. pitanjem ishrane. U kom smislu ona treba da se koriguje, da li se neke namirnice sasvim iskljucuju iz jelovnika ili je rec o drugacijem nacinu pripremanja hrane? Oceva doktorica se uopste ne izjasnjava po pitanju ishrane, pa se obracam i Vama. Unapred zahvaljujem , sa postovanjem Jelena Cernicdr ivica napisao:Postoji nekoliko solucija, ja obicno dajem tablete Na-Pikosulfata svojim starijim pacijentima sa zatvorom, 2x1, a ponekad uz to i Probiotic kapsule 1-2 dnevno. Ako postoje ceste male stolice, bolje je izazvati jedno vece namerno praznjenje (makar i supozitorijama kao sto je Dulcolax), nego te stolice sprecavati. Nikako Loperamid, moze da izazove kod ovako starijih pacijenata potpunu gastroparezu i ileus.
Sve najbolje.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
pa sto ti je to rekla?? ne kapiram...sta ti je?cacaa napisao:meni je jedna doktorka u studentskoj poliklinici, mislim da se preziva jovancevic ili slicno bez ikakvog pregleda rekla da cu ceo zivot imati mucninu, kao sto neko ima dijagnozu glavobolje za ceo zivot!??!?!
ona mene vodi i sjajan je lekar, radila je na internoj A nekada na intenzivnoj nezi...ume da bude nadrkana, ne prica mnogo ali je strucnjak...sve najbolje sam o njoj cula...nece ona nikome cili mili, nema kod nje puno teksta...al je ok...
Pa stvarno ne znam! Ne treba meni doktor koji ce da mi se umiljava, verujem da je njen sistem nekome i pomogao, ali to sto je meni rekla stvarno nije normalno. Posle toga sam privatno isla kod mnogih nasih dobrih gastroenterologa i niko mi to nije rekao. Ustanovili su mi dijagnozu dispepsije, ali sa obzirom da ne reagujem na terapije moguce je da to nije uzrok mojih mucnina. Naravno to ne znaci da treba da odustanem, jos uvek trazim pravu terapiju. Kad se samo setim, jedva sam stajala na nogama od mucnine, definitivno ne mogu da pronadjem opravdanje za takvo ponasanje
Pa stvarno ne znam! Ne treba meni doktor koji ce da mi se umiljava, verujem da je njen sistem nekome i pomogao, ali to sto je meni rekla stvarno nije normalno. Posle toga sam privatno isla kod mnogih nasih dobrih gastroenterologa i niko mi to nije rekao. Ustanovili su mi dijagnozu dispepsije, ali sa obzirom da ne reagujem na terapije moguce je da to nije uzrok mojih mucnina. Naravno to ne znaci da treba da odustanem, jos uvek trazim pravu terapiju. Kad se samo setim, jedva sam stajala na nogama od mucnine, definitivno ne mogu da pronadjem opravdanje za takvo ponasanje
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Maj 31, 2009 4:28 pm
Ne znam da li spada u ovu temu, ali moram pitati. Rec je o tome da imam retku stolicu, tj. 1-2 puta nedeljno. Jako je velika i tvrda. Pricala sam sa nekim ljudima i svi su mi rekli da to nije normalno, odnosno normlano je imati svaki dan. Takodje, rekli su mi da je to zbog toga sto je metabolizam spor i da uzmem neke cajeve koji ce mi pomoci oko toga. Inace, nemam osecaj nadutosti niti da mi ista smeta. Hvala na svakom odgovoru.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Maj 30, 2007 9:26 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
O doktorki Jovancevic sve najgore, ja sam se lecila kod nje posto me dugo boli stomak iznad pupka i imam problema sa stolicom, a evo i kako: prvo se zena bez ikakvih ispitivanja istripovala da je zeludac u pitanju, pa mi je dala neku dijetu za gastritis po kojoj bukvalno nista nisam smela da jedem i tako duga cetiri meseca, pritom da mi je ona rekla da cu morati tako ceo zivot...pa onda kad to nije dalo nikakvog efekta milion raznih lekova za zeludac od kojih sam se ziva otrovala i onda kad vise nije znala sta ce, umesto da me posalje na neka snimanja, lagano me iskulirala u fazonu "Ja dete ne znam vise sta cu sa tobom" prevedeno na srpski "smorila si me do j..." , zamalo da me udare kola kad sam izasla sa poliklinike kolko sam se potresla. I tako posle silnog maltretiranja ja sam nekako uspela da se docepam Klinockog centra gde su mi otkrili da mi je zeludac savrseno u redu, a da imam iritabilni kolon. Tako da je moj savet svima da beze od nje kao djavo od krsta jer sve sto zna da uradi je da ti na tvoju muku samo doda jos vecu.