problem sa zucnom kesom..

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
12102010
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2011 7:53 pm

problem sa zucnom kesom..

Post od 12102010 »

Pozdrav svima....

Potreban mi je savet doktora ili nekoga ko je,eventualno,u slicnom problemu...
Moj suprug ima 29 godina i pre 6-7 meseci mu je ultrazvukom otkriven kamen u zucnoj kesi(posle niza jakih napada)..savetovano mu je operativno lecenje.U januaru je primljen na bolnicko lecenje,tada je imao jaku upalu,i doktor je hteo najpre to da sanira pa da onda ponovo uradi ultrazvuk i eventualno laparoskopiju...Upala mu je tada sanirana i pusten je kuci na mesec dana,uz stalne kontrole,par puta je imao bolove cak i u tom periodu...
Sta se dalje desava...otisao je prosle nedelje kod svog lekara kako bi mu konacno zakazao laparoskopiju.....doktor ga je uputio na jedan bolji ultrazvuk(posto je taj u bolnici zastareo)...i rekao da ce mu,ako sve bude u redu tj. ako zidovi nisu zadebljali i ako nema upale,odmah uraditi operaciju..

Danas je uradio UZ i evo nalaza....prekucacu sve sa papira..

Jetra odgovarajuce velicine,svetlijeg izgleda parenhima,bez fokalnih promena.Holecista sa kalkulusom u vratu velicine 31mm,u potpunosti ispunjena bilijarnim muljem,normalne debljine zida(2mm) ali nejasne granice sa tkivom jetre odgovara slici empyema cholecyste .Holedohus lumena 3mm,bistrog sadrzaja.Intrahepaticki zucni putevi se ne prikazuju.Pankreas odgovarajuce velicine.hipoehogen,bez fokalnih promena,normalnog wirsungovog kanala.Slezina normalna.Oba bubrega odgovarajuce velicine,dobro ocuvanog parenhima,bez staze i kalkuloze.

doktor mu je ukratko objasnio da je zucna kesa "zavaljena" u jetru i da je opterecuje...
Ja vas molim,ako mozete,samo mi malo bolje objasnite sta to tacno znaci i kakve su posledice odnosno da li ce laparoskopska operacija biti uopste moguca...i koliko je to sve ozbiljno.
Hvala unapred...
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: problem sa zucnom kesom..

Post od sasasa »

Sa tehnicke strane zuc je najlakse laparoskopski operisati ili akutnu, kratko vreme po pojavi simptoma, kada se sve lako odvaja i i tece relativno jednostavno ili potpuno "hladnu", mesec-dva po smirivanju upale kada je sve mirno, jasno izdiferencirano, a priraslice, ako su formirane su "zrele" i lako se resavaju... Najzeznutija je izmedju - kada je sve melte-ne, zargonski receno, ko beton. UZ u principu govori u prilog hronicne upale... Nedovoljno je podataka za izjasniti se kuda sve ide... Posavetujte se sa svojim hirurgom koji ce odluciti da li da operise odmah (i kako) ili da jos malo hladi... Svaka opcija u principu ima svojih vrlina i mana :)
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm

Post od quincekap »

I mojoj tetki su pri laparoskopskoj operaciji videli da je od upale zucna kesa srasla za jetru i da ima priraslice i samim tim je bila teza operacija.Morali su da cupkaju deo po deo,polako.Zato treba da bude iskusan i dobar hirurg,a ona je isla kod nekog u Dragise Misovica,cini mi se kod nekog koji je poceo medju prvima da radi laparoskopsku operaciju.
Trebalo bi da imate u vidu da se kod laparoskopske operacije stomak ne otvara,ne vide se svi organi i da putem sondi operisu sto je dosta tesko.Da imaju kao neki sarzer kojim pucaju kako bi fiksirali zucne kanale.Stavljaju se titanijumske klipse.To je vazno da se zna,jer bez tog dokaza ne sme da se ide na magnetnu rezonancu,a to nikome ne pricaju,cak nemaju ni tacne podatke sta ugradjuju.
Meni je radjena laparoskopska operacija i kad je trebalo da idem zbog silnih proliva koji su nastali posle operacije na MR tankog creva,silne traume sam prezivela,jer su mi rekli da ako nemam ugradjene titanijumske klipseve,da ce mi magnet iscupati metal iz stomaka.Uzas!Moj hirurg nije imao pojma sta je ugradjeno,cak nema ni podatak sta je korisceno prilikom operacije.Morala sam da jurim po bolnici sefa operacione sale,pa apoteku i dobavljace tog materijala da mi potvrde sta su mi ugradili godinu dana pre.Da vam ne pricam!
Mogu samo da vas utesim da generalno vise nikom ne rade sa obicnim metalima,bas zbog odlaska na magnet.Strasno je sto imamo toliko priucenih radiologa i hirurga koji pojma ne maju ni sta rade,ni cime se sluze.
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am

Post od sasasa »

Dobro... To, kako je radjeno i sta je radjeno... Zna u principu 6 ljudi koji su tome ucestvovali :) Od kojih troje-cetvoro, vise manje, nisu ni gledali celu operaciju :) A ono sto vam posle ispricaju... Pa boze moj... :) Ima tu i pametnih stvari... A ima i onih koje i nisu takve :)
Drugim recima hladna laparoskopska zucna kesica bez komplikacija je relativno laka operacija koja sve ukupno traje oko pola sata - naprave se 4 mala reza na kozi, nabodu portovi, naduva stomak, postave instrumenti kroz portove, podigne se zucna kesica, oguli do peteljke, identifikuje se sta je sta u peteljci, koju cine jedan zucni vod koji spaja kesicu sa holedohusom (glavnim vodom koji, uprosteno, ide od jetre do dvanaestopalacnog creva), jedna znacajnija arterija - a. cystica koja ishranjuje zucnu kesu i 1-2 vene (v. cystica) koje vracaju krv iz nje - sve to se mora zatvoriti i to se radi tim famoznim metalnim klipsevima (oblika su slova U i posebnim klestima u kojima stoje se prvo obuhvati ono sto se valja zatvoriti, a zatim se stegne i zatvori) postave se obicno 3 klipsa na "cev" koju se zatvara i ona se presece izmedju II i III klipsa (II se ostavljaju na strani koja ostaje u stomaku - cisto sigurnosti radi). Potom se zucna kesica polako odvaja od jetre - jednim instrumentom se dno drzi zavaljeno i izdignuto ka dijafragmi, drugim se vrat kesice koji je dole-nazad polako izdize i trecim se kesica polako odvaja od svoje loze na donjoj strani jetre. Kad se odvoji izvuce se iz stomaka obicno na otvoru kod pupka, tu se otvori, izvuce se kamenje, a onda i ona. Sve se lepo ispere pomocu posebnog instrumenta, proveri se da li je sve u redu, postavi se dren pod jetru. Izvuku se instrumenti, izvuku se portovi i presiju se otvori na stomaku :) I to je to.
Mogucnosti da nesto krene po zlu su brojne - neadekvatna dijagnostika (ono sto se vidi UZ-om ili cak i skenerom je jedna stvar, ali kako jeste saznate tek kada udjete u stomak - nije to nicija greska, to su jednostavno realna ogranicenja masinerije), anatomske ili patoloske varijacije (brojne i realno nepredvidive koje komplikuju kako operisanje, tako i kasniji oporavak i prognozu) i brojini prateci problemi (medicinski i nemedicinski).
Sad, j**i ga... Hirurgija nije zaj******ja, radi se kad mora :) Ima svojih vrlina i mana. Ako se nesto ne mora operisati, ne treba se zaletati, ako mora, boze moj, mora i treba biti svestan i da stvari ne moraju uvek ispasti jednostavne... :)
Odgovori