Problem sa stomakom

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
00777
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 10, 2019 8:34 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Problem sa stomakom

Post od 00777 »

Pozdrav, redovno vec mesec ipo dana imam problem sa stomakom u donjem delu, lecen antibioticima od strane urologa i nista nije pomoglo, prostata je uredu, mokraca isto. Nakon toga pregled gastroenterologa ustanovio je IBS K58 ( iritabilni crevni sindrom ) inace simptomi su bol u donjem delu stomaka levo, desno ili u sredini i nakon praznjena, ispustanja gasova ili velike nuzde bol prestaje, javlja se kao grc, probadanje... Prvih par dana uzimanja terapije mi je bilo bolje i nakon 6 dana opet su se vratili isti simptomi. Terapija je bila bio kult 2x1 10dana i collospar 2x1 dve nedelje. Da li je neko imao slican problem?
Bol nije neka jaka da je nepodnosljiva vec dosadna.
Molim odgovor.
Korisnikov avatar
kladik
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 15, 2011 2:18 am
Kontakt:

Re: Problem sa stomakom

Post od kladik »

Po opisu simptoma (grčevi u donjem delu stomaka koji se **povlače posle gasova ili stolice**, promenljiv intenzitet, bez jasnih nalaza na uroloskim i gastro pretragama), ovo zaista najviše odgovara **IBS (iritabilni kolon)**.

Kod IBS-a je tipično:
– bol se “seli” (levo, desno, sredina)
– pojačava se u stresu ili nakon određene hrane
– popušta nakon pražnjenja creva ili ispuštanja gasova
– nalazi (krv, UZ, endoskopija) su uredni

Takođe, normalno je da terapija poput probiotika i spazmolitika pomogne kratko pa se simptomi vrate, jer IBS nije infekcija nego **funkcionalna preosetljivost creva**.

Ono što u praksi najviše pomaže dugoročno nije samo lek, nego:
– regulacija ishrane (manje masno, gazirano, brza hrana)
– redovni obroci
– kretanje
– kontrola stresa (jer direktno utiče na creva)

Ako nema gubitka težine, krvi u stolici ili noćnih bolova, IBS ostaje najverovatnije objašnjenje i ne ukazuje na ozbiljnu bolest.
🌿 Nisam influenser, ali ponekad imam dobre preporuke 😊
Odgovori