problem sa ALT

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
gor4n
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 11, 2016 2:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

problem sa ALT

Post od gor4n »

Molio bih vas za misljenje o problemu koji me muci, a za koji mi ni lekari do sad nisu dali stoprocentno sigurnu dijagnozu. Pre godinu dana otprilike, iznenada sam imao napad nalik upaljenom slepom crevu ili napadu zuci. Odmah da napomenem, slepo crevo sam izvadio pre deset godina, kada sam imao takvu sutuaciju da je doslo do pucanja i celu komplikaciju koja to prati. U Aprilu i Maju prosle godine taj napad mi se ponovio nekoliko puta, da bi se javio lekaru i pored, naravno, vadjenja krvi i kontrole urina dobio uput za ultarzvuk. Rezultati ultarzvuka su bili u redu, nije bio u pitanju kamen u zuci, u urinu je bilo eritrocita, sto je doktoru ukazivalo da je neki pesak ili kamen u mokracnim kanalima. Krvna slika je pokazivala povisene parametre za jetru (alt, ast, bilirubin). Doktor me je pitao da li pijem alkohol, jedem puno slatkisa ili nesto slicno... Moram istaci da nikakve poroke ne upraznjavam, ranije sam bio i fizicki dosta aktivan, sad jedino s tim bas ne mogu da se pohvalim. Dugo razmisljajuci nasao sam da jedino stetno sto sam unosio, bio je povremeno ksalol. Dok sam vezbao ranije imao sam problem sa losim apetitom za moje potrebe i kad bi popio ksalol opustio bi se i mogao jesti koliko zelim, a to je za mene bilo super resenje iako to nije bilo pametno. Locirajuci to kao moguci problem izbacujem ga apsolutno iz upotrebe i paralelno pijem ursofak i silymarin. U Septembru negde, uspeo sam da regulisem alt-ast, a bilirubin je konstantno padao, skoro do normale. U Oktobru nova krvna slika pokazuje da je i dajje sve pod kontrolom i doktor je zakazao rutinsku kontrolu za April ove godine. Treba da napomenem da je nalaz urina sem prvi put svaki naredni bio apsolutno u redu. Te smatram da je to bio neki pesak ili slicno jer sam bas tad pio prolom vodu, te da je on mozda nesto pokrenuo sasvim slucajno ali nema dalje nikakve veze sa osnovnim problemom. Lekari mu isto kasnije nisu pridavali znacaj. Njihove sumnje su bile razne. Prva, priraslice. Posledice od operacije, gastroenteorlog je izmedju ostalog sumnjao na zacepljenje zucnih kanala i za to mi dao ursofak. U medjuvremenu sam stigao na red i za rendgen, koji je potvrdio da imam neke priraslice (tri) i gastritis. Onda je moj doktor smatrao da tegobe koje sam i dalje ponekad osecao u tom predelu to u kombinaciji izaziva. Naravno, uradio sam i kontrolu na hepatitise i sve je bilo u redu. No, ja sam osecao blage tegobe i dalje. U normalnim okolnostima zanemarljive, ali ipak prisutne. Klasican napad i bol koji je nepodnosljiv od tog pocetka nije se srecom pojavio, ali osecao sam nesto nedefinisano. Ono sto bi morao istaci da se pored desne strane u visini slepog creva, taj blagi bol javljao i na levoj, u istoj visini otprilike, tacno na mestu gde imam oziljak od drena. takodje, ono sto smem da tvrdim je da taj bol ima veze sa pokretom i polozajem tela. Mnogo puta kad ispruzim nogu, ili savijem, okrenem se, promenim polozaj, bol ili zuljanje iscezne. Danas sam za kontrolu ponovo izvadio krv i posle svega sto sam preduzeo (dijete,eliminisanje ksalola,nekonzumiranje gaziranih sokova itd..) alt mi je 47.8, ranije je bio i manji, ast pod kontrolom 26.3 i bilirubin ukupni 37.1, a direktni 6.4. Od ostalih parametara jedino jos index alteros je 3.24, dozvoljeno je 3.11. Mada i ne znam sta je to. Urin u redu,sve drugo u redu. To sto ne znam uzrok ovih problema mi je najteze. Sve savete lekara sam striktno ispostovao, u startu sam smrsao znacajno i promenio apsolutno ishranu. Meni laicki pada ponekad na pamet da je mozda prilikom te operacije kad je puklo slepo crevo nesto se mozda izmaklo iz lezista tako da kazem. Nesto neki deo pritiska ili sta vec da mi zatvori te zucne kanale ili mozda nesto drugo, trece?? Npr pre operacije sam imao apsolutno ravan stomak, da bi posle dobio neko zaobljenje,koje se nije bar u startu moglo dobiti kilogramima.I danas mi to deluje neopirodno i vise ne mogu nista da iskljucim jer se osecam bespomocno sto se svega tog tice, posle godinu dana borbe da to eliminisem. Molim vas za vase misljenje i sta bi mogao biti uzrok svega. Spreman sam sad da idem na bolnicko lecenje i sve moguce pretrage samo da saznam sta je uzrok mog problema. Molim vas jos jednom za misljenje ili savet. Unapred zahvalan!
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 11:43 pm

Re: problem sa ALT

Post od Kristina11 »

Taman sam htela reci da to deluje na neki od akutnih hepatitisa..ali ti napisa da si i to radio o da je ok.Znaci na hepatitise si negativan?Na ultrazvuku jetra i zucna kesa su ok?
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Мени ту ништа није јасно. Какве сада проблеме имаш?

Колико си висок, тежак, године, посао, изложеност хемикалијама...?
gor4n
Novi član
Novi član

Post od gor4n »

Da, upravo sam to propustio reci. Trazeci vise bilo kakvu logiku ili smisao nalazim da se mozda moze povezati sa telesnom masom. Ovako, 34 godine 194/ 96 kg trenutno. Moram napomenuti da je kod mene odnos sa hranom, tako da kazem, bio veoma specifican. Kao klinac sam bio premrsav za moj ukus, da bi opterecen time sa dvadesetak godina krenuo intezivno da vezbam i hranim se na silu. To daje rezultate ali toliko sam sebe opteretio da mi se hrana odbija i tada nalazim da mi je "super" kad popijem ksalol ili tako nesto jer onda mogu da jedem koliko zelim i pocinjem to da zloupotrebljavam, kao sto sam i gore napomenuo. Kasnije kad se organizam navikne i na stres reagujem lakse sa njima i to dobija neku nezeljenu formu. Medjutim nikad ja nisam prelazio dozvoljenu meru, cak naprotiv, da bi na kraju prosle godine kada sam video ove rezultate to definitivno izbacio i mislio sam da je od toga. I gastroenteorolog je potvrdio da je teoretski moguce, ali sad rezultati sve demantuju. Sada ne vezbam, fizicki sam neaktivan i ta kilaza nije da kazem misicna nego imam sala, na stomaku ponajvise. Kada sam letos promenio ishranu, tada sam imao 105 kg kad se desilo to, smrsao sam drasticno. Meni to ne ide tesko, ako ne jedem bas dobro gubim kilazu. Izbacujuci ksalol i masne, teske namirnice ja gubim u pocetku normalan osecaj za hranu, moram jesti na silu i dok se to nije regulisalo i opet poceo normalno da funkcionisem ja sam pao cak na 88 kg. U tom periodu alt i ast dolaze na normalu i bilirubin na tada poslednjoj kontroli ,uz konstantnu tendenciju pada, ulazi skoro u normalne okvire. Ove zime, januar mesec, posto mi je sve to bilo previse, tj premalo kila, uzeo sam vitamin b i pio dvadesetak dana/tableta i dan danas da li od njegovog dejstva ili placebo efekta, ja jedem savrseno normalno, cak uzivam u hrani po prvi put posle ko zna koliko i dolazim na tih 96 kg koje imam i sad. Ishrana u poslednje vreme je sarena tako da kazem, jedem sve trudeci se da malo vise jedem zdravije nego inace, ali ne kao letos, jer sam mislio da taj problem proslost i da ce umerenost biti sasvim dovoljna. Da podvucem, to meni sada deluje kao jedina stvar koja jos moze da ima neku logiku ili povezanost. Na ultarzvuku mi je receno da je zuc ok i da nema kamenja, sem sto je prirodno presavijena ili tako nesto, sto nije nikakav problem kako su mi rekli. Mozda jos jedan propust je sto sam zaboravio napisati da mi je ustanovljena masna jetra. Doktorka koja je to radila mi je to rekla, a napisala je ovako: jetra je tolerantne velicine. APD 150 mm homogene strukture, lako stetozna, pravilnih kontura. Holecista normalne velicine, presavijena, normalne debljine zida, bez znakova upale i kalkuloze. Intra i ekstra zucni vodovi nisu dilatirani. Itd.... Ostalo se ne tice zuci i jetre i sve je bilo u redu. Nemam razloga da ne priznam da bilo sta koristim sto bi moglo da utice na sve ovo, ali zaista ja alkohol uopste ne konzumiram, niti bilo sta stetno. Ne pijem, ne pusim, nikakvo rizicno ponasanje koje bi dovelo do hepatitisa i to sam uradio odma na pocetku: Hbs Ag - NEREAKTIVAN; HCV ukupna At - NEREAKTIVAN. Nisam u blizini nikakvih hemikalija, poslednja godina mi je katastrofalna u svakom pogledu i trenutno nemam aktivan posao, kod ostalog apsolutno nema fizicke aktivnosti niti izlozenosti nekoj hemiji, cemu vec. Jedino ako je stres mogao biti uzrocnik bilo cega, njega sam imao pre sveg dogadjanja i previse. Radio sam nesto privatno i to me je kostalo mnoogo stresa. Pre toga isto posao prepun stresa, ali ne nikako kontakt sa necim sto bi moglo ovo da prouzrokuje i koliko sam shvatio alt i ast se relativno brzo povuku tako da sve sto nije sada konzumirano ili radjeno ne bi bila smetnja. Kao sto sam napisao gore ALT mi je ovaj put 47.8 a AST skroz u granici normale 26.3. Nekad je i on probijao gornju granicu. Jedino ako bi ozracenost uredjajima mogla tako nesto da prouzrokuje. To nije moguce koliko sam shvatio, ali to je jedina moja losa navika, jer se od telefona ne odvajam i pored mene je i dok spavam. Pomenucu jos jednom, mozda oscilacije sa kilazom imaju neke veze, ako su u pitanju ti zucni kanali, ali opet meni nije jasno kako. Gastroenteorolog mi je rekao na prvom pregledu da moram smrsati i to mi je preporucio tih nekih 88, 89 kg. E, sad nekom mozda ne zvuci da je mnogo 194/96 koliko sad imam, ne zvuci ni meni, niti volim kad imam ispod 90, ali nista mi vise nije jasno zaista. Pio sam ursofak takodje u tom periodu stabilizacije, ali na kraju Jula sam prestao piti sve lekove iz straha da mi oni prouzrokuju, misleci ako je ksalol onda i drugi stete, da bi u Sept.i Okt. rezultati bili u redu, sto znaci i tri meseca posle ursofaka, ali uz drastican gubitak kg (imao 88). Da bi mi potom lekar reko da popijem i preostale dve table Nov/Dec, da bih sada u Aprilu imao ponovo Alt i bilirubin znatno iznad. Moji sadasnji simptomi sa tim priraslicama ili sta je to vec u predelu gde se nalazilo slepo crevo i ponekad, ali dosta redje,nasuprot sa leve strane na mestu oziljka od drena su prisutni, ali ih je jako tesko definisati. Prisutne su ponekad reakcije na hranu, najcesce kulen ili sunka koju sam izbacio apsolutno jer je svaki put kad me na pocetku zabolelo sunka bila prisutna u ishrani. Medjutim ponekad bih mogao jesti bilo sta i ne bi bilo cak ni tih malih reakcija. Nekad se te rakcije javljaju same od sebe, nekad cini mi se na vreme. Bude period od po dvadesetak ili mesec dana bez ikakvog i najmanjeg simptoma i onda na vreme mi reaguje iako sam recimo jeo nesto lagano sto nije rizicno. Rendgen je ustanovio prisustvo tih priraslica, kao i gastritisa. Voleo bih da znam samo sta je uzrok ovakvih reakcija kod mene da bih mogao to eliminisati, ali deprimira to sto vise skoro da ne nalazim logiku u svemu. Ja se normalno osecam i zivim, sem sto bi apostrofirao izostanak fizickih aktivnosti. Cak ocekujem posao koji bi zahtevao fizicki rad i nisam video da bi ovo bio problem. Moram da napomenem da taj bol koji se javljao i javlja sada u blazem obliku i na kratko, sigurno ima veze sa nekim mehanickim pokretima, jer mnogo puta iscezne na promenu polozaja tela ili nogu. Opet bih tu posumnjao na operaciju slepog creva gde je prilikom pucanja sve to pretumbano i meni vidno nije u polozaju kao ranije, ma koliko to zvucalo smesno. No, shvaticete me, ocajan covek se za slamku hvata, a meni ovo pocinje da izaziva taj osecaj otud i necu imati mira sve dok to ne ustanovim i znam tacno sta je moj problem. Vama puno hvala na vremenu i misljenju.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Да ли си свестан да је тако написан текст веома тешко читати? Нема нових пасуса нити раздвојених тема. Тешко да ће неко имати снаге да извлачи сиже из твоје приче ако уопште успе да прочита. Ја сам се пред крај уморио од непрегледног текста и нисам завршио читање.

Напиши сажето, без твојих коментара, какве проблеме имаш.

Напиши шта једеш и пијеш.
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Slazem se sa Acom da je tekst ogroman i nepregledan.Umorih se citajuci i pola sam preskakala.Molim te napisi sazetije i konkretnije.Ok hepatitisi su negativni.Ne procitah kakva ti je jetra bila na ultrazvuku?Da li je napisano da je svetla?Ako da,to je masna jetra.I naravno da ima veze i sa tezinom i sa nacinom ishrane.Jetra je laboratorija celog organizma.I smetaju ti te namirnice sto si nabrojao jer jetra ne moze da ti radi kako treba ocigledno.Treba da joj olaksas.Promeni nacin ishrane-alkohol nikako.Najvise jedi povrce,i to zeleno lisnato blitva,spanac,zelena salata,cvekla..kuvano,bareno il kao salatu.To jetra voli.Od povrca neko vreme izbegavaj pasulj i kiseli i slatki kupus jer su teski.Od mesa izbegavaj suvo meso,preradjevine,svinjetinu i masne ribe..A mozes sve vrste posnog mesa,junece..riba.Izbaci masnoce ukratko.Izbaci preradjevine slatkise i secer i industrijske zacine.Bez przenog,zaprske i pohovanog jela.Izbegavaj ljuto i zacinjeno.Svez nemasan sir,kefir..to jetri prija.Pridrzavaj se takvog dijetetskog nacina ishrane i jetra ce ti se vratiti u normalu.Jer sve ovo sto si nabrojao..tegobe i alt,ast,bilirubini..to je problem sa jetrom
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Aaa pa jeste ti ustanovljena masna jetra.Sad sam procitala.Jedva skupih snage da procitam,ovaj tvoj tekst :lol: .Pa da tako sam i rekla ti.Alt,ast i bilirubini su ti od jetre.I kakav kulen,ne smes to,on je za tvoji jetru jako ljut.Nit sunku,nit bilo kakve preradjevine ne teba da jedes.Ne treba niko to da jede,a kamoli ti sa masnom jetrom.Za priraslice ne znam sta da kazem.Al sve je to vezano.Promeni nacin ishrane.Pogresno se hranis.To je problem
gor4n
Novi član
Novi član

Post od gor4n »

Ubio sam vas tekstom :oops: ... Ja reko da ne propustim nesto, pa se zapetljah...ali dobro, nisam neki forumas, ovo mi je prvi put pa imajte to u vidu . Hvala vam opet na citanju, pogotovo tebi Kristina na savetima. Znaci mi to, jer trazim bar neki smisao, nista nije problem kad bar znam odakle preti opasnost. Sutra cu se konsultovati sa specijalistom. Evo sam kratak :)
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Nema na cemu :lol: .Da,ovog puta si bio kratak i jasan :lol:
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Био си кратак али ниси одговорио на питања.
Odgovori