Primarna bilijarna ciroza jetre

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
zivana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 19, 2007 3:15 pm

Primarna bilijarna ciroza jetre

Post od zivana »

Bolest traje 13 god.
Kada je slucajnoscu otkrivena (alkalne fosfataze su bile 1800 ili nesto vece a got,gpt...takodje visoki rezultati) prognoza je bila maksimalnih 5 god. Radjena biopsija,dijagnoza potvrdjena.

Posle pet godina uzimanja Deursil kps. stanje se popravilo (tako da kazem, umor je reduciran,normalno zivim) i radjena ponovna biopsija koja je pokazala bolju jetricu nego sto je bila..
I danas uzimam Deursil kps ,kazu to je jedini lek koji se daje ali su pocele noge i ruke da mi oticu .Nisam jos informisala lekara a predpostavljam da nesto nije kako trba. Pored oticanja dobila sam na tezini i imam neke cudne bolove sa desne strane.Nije jetra jer ona ne boli.
Zadnji rezultati krvi su bili ok (priblizno ..ok)

Sta sada???????
A da ultra zvuk i funkcija jetre su od pocetka do sada sasvim uredni!!!!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Idite kod lekara. Nema cekanja...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
jelena_70
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 25, 2007 8:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od jelena_70 »

Imam dijagnostikovanu PBC (primarnu bilijarnu cirozu jetre) sa dozivotnom terapijom na Ursofalku (1+0+2), zajedno sa E i AD vitaminima. Nemam transglutaminska i glutaminska antitela, ali pokazatelji za jetru su sve visi, gvozdje vec zadnje cetiri godine nisko, holesterol se malo povecao kao i fibrinogen. Da napomenem da sam dijabeticar TYP I, imam APS tip II, hipothyreosis primaria. Gde mi odlazi gvozdje (MCV- 73,68).
ida
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 9:50 pm

Post od ida »

Gde nalazis Ursofalk? Da li ga ima u Srbiji? Hvala ti na odgovoru!
Korisnikov avatar
svetmedicine
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 28, 2012 1:59 pm
Kontakt:

Re: Primarna bilijarna ciroza jetre

Post od svetmedicine »

...Srednja dužina preživljavanja jasno korelira sa stadijumom bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze te za asimptomatske bolesnike iznosi 10 do 16 godina, a za simptomatske bolesnike od 7 do 10 godina....
svetmedicine.com - SVET MEDICINE NA DLANU
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re:

Post od aa_aca »

jelena_70 napisao:Imam dijagnostikovanu PBC (primarnu bilijarnu cirozu jetre) sa dozivotnom terapijom na Ursofalku (1+0+2), zajedno sa E i AD vitaminima. Nemam transglutaminska i glutaminska antitela, ali pokazatelji za jetru su sve visi, gvozdje vec zadnje cetiri godine nisko, holesterol se malo povecao kao i fibrinogen. Da napomenem da sam dijabeticar TYP I, imam APS tip II, hipothyreosis primaria. Gde mi odlazi gvozdje (MCV- 73,68).
Каква је сада ситуација?
urosr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 18, 2006 11:44 am

Re: Primarna bilijarna ciroza jetre

Post od urosr »

Prošle nedelje je održana Evropski kongres proučavanja jetre. PBC je prošao zapaženo, tj. najnovija terapija koja daje odlične rezultate i otvara novu eru u lečenju PBC-a. http://www.ilc-congress.eu/fileadmin/fi ... ERSION.pdf
Na kongresu je pokrenuto i pitanje adekvatnosti naziva ove bolesti - primarne bilijarne ciroze jetre, koji definitivno nije adekvatan. Naime neko ko rano dijagnostikuje PBC po pravilu nema cirozu, tako da ovaj naziv dijagnoze zbunjuje pacijente ali i lekare. Predloženo je da skraćenica ostane ista - PBC.
Odgovori