Preventivni pregled zeluca

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Vodolija78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 14, 2009 9:06 am

Preventivni pregled zeluca

Post od Vodolija78 »

Imam 32 godine i iako nemam nekih tegoba hteo bih da uradim preventivni pregled zeluca i probavnog trakta, pa me interesuje koja je procedura i koliko se naplacuje ovakav pregled u Klinickom centru Srbije. Napominjem da sam zdravstveno osiguran kao nezaposlen.

Hvala vam na odgovoru.
jecili1978
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 11:17 am

Re: Preventivni pregled zeluca

Post od jecili1978 »

Zelite da uradite preventivni pregled zeluca :o
Molim Vas da mi pojasnite sta Vam je bila ideja vodilja za takvom zeljom, stvarno me interesuje, i sta Vam je sledece na spisku.
Srdacan pozdrav.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

:roll:
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Vodolija78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 14, 2009 9:06 am

Post od Vodolija78 »

jecili1978 napisao:Zelite da uradite preventivni pregled zeluca :o
Molim Vas da mi pojasnite sta Vam je bila ideja vodilja za takvom zeljom, stvarno me interesuje, i sta Vam je sledece na spisku.
Srdacan pozdrav.
Moje pitanje je bilo više informativno, pregled u cilju utvrdjivanja nekih bolesti a poznato je da ne mora uvek nesto da boli da bi se odvijao neki negativni proces u organizmu, tako da ne treba odmah da stičete utisak da sam ja neki hipohondar. Interesuje me dali se pregled želuca mora obaviti tzv. sondom (a čuo sam da to može da bude jako bolno) ili može i nekom drugom metodom.

Hvala na odgovoru.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Gornja endoskopija je pre neprijatna nego bolna, za razliku od donje. Zeludac i tanko crevo mozete pregledati pasazom creva (Ba kasa) ali ako nemate tegobe to vam niko nece ordinirati an teret zdravstva (osim ako ih slazete), dakle morate platiti. A cene su sigurno >100e.
jecili1978
Stalni član
Stalni  član

Post od jecili1978 »

Ne mislim da ste hipohondar samo sam se pitala zasto ste se bas zakacili za zeludac, mora da postoji neki bolji razlog od tog koji ste mi naveli ili Vam je on prvi pao na pamet.
Za opstu informaciji sem gastroskopije (pregleda sondom) radi se i radiografski pregled zeluca sto podrazumeva da cete se izloziti jonizujucem zracenju i moracete da popijete barijum koji je nimalo prijatnog ukusa.Obzirom da nema indikacija za pregled nego je to vasa zelja bas me interesuje koju cete od ove dve opcije izabrati.
Pozdrav.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član

Post od MACHINE »

Da li se samo meni pricinjava ili je ovo eho vec recenog? :roll:
jecili1978 napisao:Ne mislim da ste hipohondar samo sam se pitala zasto ste se bas zakacili za zeludac, mora da postoji neki bolji razlog od tog koji ste mi naveli ili Vam je on prvi pao na pamet.
Za opstu informaciji sem gastroskopije (pregleda sondom) radi se i radiografski pregled zeluca sto podrazumeva da cete se izloziti jonizujucem zracenju i moracete da popijete barijum koji je nimalo prijatnog ukusa.Obzirom da nema indikacija za pregled nego je to vasa zelja bas me interesuje koju cete od ove dve opcije izabrati.
Pozdrav.
jecili1978
Stalni član
Stalni  član

Post od jecili1978 »

MACHINE napisao:Gornja endoskopija je pre neprijatna nego bolna, za razliku od donje. Zeludac i tanko crevo mozete pregledati pasazom creva (Ba kasa) ali ako nemate tegobe to vam niko nece ordinirati an teret zdravstva (osim ako ih slazete), dakle morate platiti. A cene su sigurno >100e.
Nije receno da pregled podrazumeva izlaganje jonizujucem zracenju sto je najbitinije u celoj prici i to sam htela da apostrofiram,da ste detaljnije procitali moj odgovor shvatili biste poentu, ili je i to mozda jos jedno od podrucja koje Vi ipak bolje poznajete od mene pa ste naravno pozvani da i o tome date svoj konacni sud.
I pregled ne kosta 100e, mogu Vam navesti par ordinacija gde cete ga uraditi po veoma povoljnim cenama.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član

Post od MACHINE »

Jonizujuce zracenje! Hm....zanimljivo...

Enterokliza kod prof. Saranovica je >200e, pasaza >100e, ne znam cene virtuelne endoskopije, MRI ili CT vrste pregleda, koje su daleko bolje od kontrastnog (pa makar on bio i sa dvojnim kontrastom mesavine vazduha i Ba kase)...svakako, najbezbednije i najbolje: endovideokapsula...za sta on ni u teoriji nema uslova.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član

Post od MACHINE »

Opustite se, nemam nameru da vam "uzimam" hleb i posao :wink: ...imam dovoljno obaveza i bez toga
jecili1978 napisao:
MACHINE napisao:Gornja endoskopija je pre neprijatna nego bolna, za razliku od donje. Zeludac i tanko crevo mozete pregledati pasazom creva (Ba kasa) ali ako nemate tegobe to vam niko nece ordinirati an teret zdravstva (osim ako ih slazete), dakle morate platiti. A cene su sigurno >100e.
Nije receno da pregled podrazumeva izlaganje jonizujucem zracenju sto je najbitinije u celoj prici i to sam htela da apostrofiram,da ste detaljnije procitali moj odgovor shvatili biste poentu, ili je i to mozda jos jedno od podrucja koje Vi ipak bolje poznajete od mene pa ste naravno pozvani da i o tome date svoj konacni sud.
I pregled ne kosta 100e, mogu Vam navesti par ordinacija gde cete ga uraditi po veoma povoljnim cenama.
jecili1978
Stalni član
Stalni  član

Post od jecili1978 »

Vi ste do enteroklize stigli !?!
I da zelite ne mozete mi "oduzeti" ni hleb ni posao jer vidim da sa radiologijom ne stojite bas najbolje.Mozda ste gastroenterologiju apsolvirali i ja Vam odajem priznanje za to ali na radiologiji jos morate da poradite.
Uzgred, savrseno sam opustena, jedini problem je sto se Vama nije svideo moj odgovor.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član

Post od MACHINE »

Nemojte se vredjati, nisam imao nameru...

Zaista, priznajem, niti razumem niti tumacim snimke radiologa...znam samo povrsno nesto osnovno...samo ne znam odakle vam to da sam rekao da znam?

Znam sve procedure kako, zasto i na koji nacin ali ne i da tumacim Ro, CT, MRI, ultrasonografske snimke...

Moje pitanje sa "!" umesto sa "?" se odnosilo na to da bih voleo da mi kazete koja su to NEjonizujuca zracenja...posto ste pomenuli jonizujuce...
jecili1978
Stalni član
Stalni  član

Post od jecili1978 »

Ne vredjam se ni najmanje, diskutujemo zar ne, ili ste Vi navikli da se prepirete sa ljudima na ovom forumu pa se mnogi od njih i uvrede.
Da biste razumeli i tumacili radioloske snimke morate biti radiolog sto cak ni je nisam ali cu za dve godine postati tako da sam veoma oprezna prilikom davanja odgovora, da ne iskoracim iz okvira mog znanja.
Vi imate izvanredno znanje koliko sam mogla da procitam u nekim diskusijama ali dopustate sebi da iskocite iz tih okvira.U tom slucaju tesko da ce vas neko shvatiti ozbiljno.
Oprostite sto ne znam, volela bih da mi odgovorite sta ste po profesiji ako sam dobro razumela tehnicke nauke su vasa oblast.
Ako sam u pravu razlog vise sto me necete navuci na tanak led pricom o jonizujucem i nejonizujucem zracenju.Tu vi meni odrzite cas, rado cu cu Vas "saslusati".
Moju fiziku su pisali profesori PMF_a,ne radiolozi i ako oni kazu da postoji jonizujuce i nejonizujuce zracenje ja im verujem.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član

Post od MACHINE »

Bio sam samo radoznao, nista vise.

P.S. Elektrotehnicki fakultet
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član

Post od MACHINE »

Ne mesam se u oblasti koje ne znam. A njih je mnogo. Ali poenta nije u mom neznjanju tudjih oblasti, vec u porazavajucoj cinjenici da znanje dobrog dela profosora gastro-orjentacije nije na vise evolutivnom stupnju od mog, sto se tice IBDa i bolesti kolona. Vise puta sam isticao da postujem sve lekare prakticnog duha (gde je potrebno da se snadje u razlicitim situacijama u relanom vremenu, a ne da piskara i da bude savetodavni subjekt, jer to mogu i ja). Plasticno receno: znanje (teorijsko pa i delom klinicko), koje ima doc, prof, dr. nauka, prim... iz "pasivnih" oblasti medicine (znam pouzdano za gastroenterologe) nije nesto cemu bih se ikada mogao diviti. Takvo znanje, neupotrebljivo u praksi, je jedini razlog mog revolta i mojih osuda. Za druge ne govorim jer se sa njima nisam susretao niti se bavio u toj meri. Jos plasticnije receno: sve ono sto zna jedan gastroenterolog (izuzev endoskopista i onih sto rade neke manje intervencije) iz oblasti koja se bavi bilo kojom bolesti kolona (ili sire, celog gastrotrakta), koji ima prof. titulu i ne znam koliko godina "profesionalnog" staza, je naprosto samo mrtvo slovo na papiru. Ne cenim takav kadar vise od nekog ko ima doktorat iz ekonomije, prava, politike...a svakako mnogo manje nego nego neko ko ima doktorat iz oblasti fizike, hemije, matematike...jedini razlog za to je odsustvo bilo kakve mogucnosti da razrese makar i jedan problem koji laboratorijski razmatraju tj. za koji su trebali da budu skolovani i placeni da rese. Rezime: nije bitno na koji ancin i kako se problem resava, jedino sta se racuna i vrednuje je da problem bude resen. Ili ga resis ili ga ne resis, nema nista izmedju...kad se malo trezvenije i sagleda, pravila su vrlo prosta, ili je nesto uradjeno ili nije. Pokusaji se ne racunaju...

jecili1978 napisao:Ne vredjam se ni najmanje, diskutujemo zar ne, ili ste Vi navikli da se prepirete sa ljudima na ovom forumu pa se mnogi od njih i uvrede.
Da biste razumeli i tumacili radioloske snimke morate biti radiolog sto cak ni je nisam ali cu za dve godine postati tako da sam veoma oprezna prilikom davanja odgovora, da ne iskoracim iz okvira mog znanja.
Vi imate izvanredno znanje koliko sam mogla da procitam u nekim diskusijama ali dopustate sebi da iskocite iz tih okvira.U tom slucaju tesko da ce vas neko shvatiti ozbiljno.
Oprostite sto ne znam, volela bih da mi odgovorite sta ste po profesiji ako sam dobro razumela tehnicke nauke su vasa oblast.
Ako sam u pravu razlog vise sto me necete navuci na tanak led pricom o jonizujucem i nejonizujucem zracenju.Tu vi meni odrzite cas, rado cu cu Vas "saslusati".
Moju fiziku su pisali profesori PMF_a,ne radiolozi i ako oni kazu da postoji jonizujuce i nejonizujuce zracenje ja im verujem.
Odgovori