povracanje kod dece

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
annemarie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 05, 2007 7:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

povracanje kod dece

Post od annemarie »

Pozdrav svima!
Imam jedno pitanje, odnosno potreban mi je savet. Imam decaka koji je star 2 godine i 8 meseci. Od kada je rodjen bio je sklon bljuckanju, ponekad je povracao u manjim mlazevima, a iskljucivo je sisao. Nastavio je sa povracanjem i u narednom periodu, ali se situacija pogorsala u nekoliko poslednjih meseci. Vodili smo ga u razvojno savetovaliste, i doktorka nas je poslala u Tirsovu, kod gastroenterologa, i da uradimo test netolerancije na hranu. Test smo zakazali za sledecu nedelju, a na pregledu u Tirsovoj smo dobili objasnenje da nas sin verovatno ima slab misic izmedju zeludca i jednjaka, i da zbog toga lako povrati. Posto je dete koje dobro napreduje, doktor smatra da "verovatno" ne postoji neki drugi problem, i rekao nam da dodjemo na kontrolu za mesec dana. Spomenuo je stenozu jednjaka, i rekao je da nase dete (opet) "verovatno" nema to oboljenje, ali on to ne bi proveravao bez preke potrebe jer su dijagnosticke metode veoma neprijatne.
Zanima me da li postoje (i da li su potrebne) jos neke analize kako nam ne bi promakao pravi uzrok povracanja.
Jos da napomenem da moj sin povraca otprilike tri puta nedeljno, i to uglavnom ako mnogo skace i trci, ako je prehladjen, pa ima slajma i zakaslje se, a najcesce kada se zaplace.
Jos da kazem da od kada smo skinuli pelene pre 8 meseci, imamo problema i sa stolicom, koja je neredovna (4-5 nedeljno) i tvrda.
Unapred hvala na svakom savetu.
Odgovori