Povisen ALT???
Povisen ALT???
Pre dve nedelje moj decko je osetio nelagodu u predelu ispod desnih rebara.Uradio je transaminaze i alt je 58,znaci povecana,a ast 22 sasvim normalna.Ne pije,ne pusi ,ne drogira se,nema tetovaze,nije primao krv,nema gubitka apetita niti muku,a niti sumnjive seksualne kontakte.Relativno cesto pije koka kolu.Leukociti su mu 10 000,a i LDL 3,8,sve ostalo je o.k..Interesuje me sta dalje da radi?Da li treba da uradi jos neke analize,mozda bilirubin,neke imunoglobuline???Za sutra je zakazao ultrazvuk.
Ovo su danasnji rezultati:urin-sve negativno ,ima malo bakterija i 1-2 leukocita;krv- bilirubin ukupan 25,9 povisen,bilirubin direktan 2,5 ,AST 37 ,ALT 66 ,GGT 26, alkalna f. 50,sedimentacija 9,fibrinogen 2,5.U odnosu na juce ALT i AST su jos porasle. Za par sati ide na UZ.Imate li neki predlog sta dalje i sta bi ovo moglo da bude??Inace nema zutilo koze niti beonjaca.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Prvo gde ja saljem moje pacijente sa ovakvim nalazima je da se proveri HBsAg i anti-HCV, da vidimo da nemaju hronicni virusni hepatitis. Kasnije ide eventualno pregled infektologa. Uz UZ i ove analize, moze se odmah postaviti radna dijagnoza ostecenja jetre, Laesio hepatis, i zapoceti sa dijetetskim rezimom (bez alkohola, gaziranih pica i sl.), uz davanje Beviplex tableta 3x1 i, eventualno, lekova za jetru kao sto su Leprotek, Liv52, Reliv, Essential forte itd... Kontrola hepatograma (transaminaze, bilirubini, GGT, alkalna fosfataza) i UZ za par sedmica ili maksimum na mesec dana po pocetku lecenja - eventiualno i ranije ako ima subjektivnih pogorsanja ili novih simptoma.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.