povecani asat i alat u jetri. Molim vas za odgovore

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
IS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 10:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

povecani asat i alat u jetri. Molim vas za odgovore

Post od IS »

Imam bebu od 10 meseci koji ima povecani ASAT i ALAT u jetri.
Kada se rodio je dobijo deciju zuticu i bio je zut mesec i po. Kad je bio oko 2 meseca vadili smo mu krv i gledali nalaze od jetre i pronasli da mu je asat i alat povecan, 1,55 je bilo tada a sad kad smo na zadnju kontrolnu bili asat i alat su bili 3.55. Doktor kaze da neza znog cega mu se asat i alat penje. Mnogo sam zabrinuta. Doktori pricaju o biopsiji puno me strah da mu rade to. Dali znate dali je to opasno da se radi na malu bebu?
Dali iko zna za ovakve slucajeve gde deca imaju povecani asat i alat?
Molim vas pisite mi sta god znate o ovim
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

Kao prvo ne kaze se ASAT i ALAT ( :lol: ) vec AST i ALT.

Kao drugo koja je to jedinica mere ako su nalazi bili 1,55 i posle 3,55? ALT i AST idu od 0-40 dakle sve ispod 40-45 je OK. Mozda su za bebe druge ref. vrednosti. :roll:

A trece - ako je beba imala zuticu... kao i kod svakog coveka verovatno u akutnoj fazi moze da dodje do povecanja transaminaza... ali bi trebalo posle prelezane infekcije da se vrati u normalu, barem kada je rec o Hepatitisu A (zutica).

Da li su mu radili Anti HCV i HBsAg testove, da nije neki drugi hepatitis?
Bye bye little lady
IS
Novi član
Novi član

Post od IS »

Ovde u svedsku se zove tako asat i alat i mere su takve. Ja sam mislila da je to svuge isto mada ja mislim da su mere drugacije kod beba nego kod odrasli.
svi su drugi nalazi uredu osim ova, cudno da kada je imao deciju zuticu mu nije bio toliko visok asat kao sto je sad
IS
Novi član
Novi član

Post od IS »

Ovde u svedsku se zove tako asat i alat i mere su takve. Ja sam mislila da je to svuge isto mada ja mislim da su mere drugacije kod beba nego kod odrasli.
svi su drugi nalazi uredu osim ova, cudno da kada je imao deciju zuticu mu nije bio toliko visok asat kao sto je sad
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Pa sta kazu doktori u Svedsku, navodno tamo je zdravstvo super organizovano?
Bye bye little lady
IS
Novi član
Novi član

Post od IS »

Neznaju specijalisti zbog cega su povecani nalazi. Bili smo kod najbolji strucnjaka ali nemozemo da dobijemo nikakav direktan odgovor od nji.
Nadala sam se da mozda nasih doktori u BG vise znaju o tome.
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Pa moguce, ali u tom slucaju trebali bi da odete fizicki kod nekog doktora... ovo je ipak internet gde nema tako puno doktora koji izdvajaju svoje slobodno vreme da dele besplatne savete online.
Bye bye little lady
Odgovori