Pomoc oko nalaza.

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dm123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 01, 2015 4:36 pm

Pomoc oko nalaza.

Post od dm123 »

Posto mi je nadjen nedostatak cele palete B vitamina/magnezijuma/govzdja/kobalta i omega 3 masti - odveden sam kod gastroenterologa.

Zelimo da vidimo zasto ne upijam vitamine/minerale kako treba.

Uradjen je pregled - ali posto jako dugo se vucem po lekarima i trazim resenje, ja ne moguda docekam vidjenje sa doktorom koje je za 15 dana. Voleo bih neko makar da mi "prevede" sta znai ova kolonoskopija dok ne dodje biopsija.

Jednjak : Prolazan celom duzinom bez promena, z linija iregularna, EGP na 40 cm od inciziva. Zeludac sa bistrom sekrecijom i primesama zuci u lumenu, antrum lako hipermican bez defekata epitela, angulus bez promena, nabori korpusa prisutni - u inverziji se uocava klizeca hijatus hernija. Pilorous je prolazan. Bulbus pravilan bez inflamacije i ulceracija. Postbulbarno i u d2 korkingovi nabori prisutni, bez defekata epitela.

Unapred hvala
dm123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 01, 2015 4:36 pm

Re: Pomoc oko nalaza.

Post od dm123 »

Ima li koga?
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Post od aaaca »

Колоноскопија?
mani
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 09, 2008 10:55 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od mani »

Poštovani molim za odgovor,
Rađena mi je gastroskopija, dobio sam izvešaj čekam kontrolu kod doktora specijaliste..
Zanima me da li je moguće da doktor koji je radio gastroskopiju nije video želudačnu kilu, jer je tražio nešto drugo prema uputu, čir, upalu.. ?
Pitam baš za želudačnu kilu jer je prethodni doktor sumljao na nju, da li se ona rutinski uočava prilikom svake gastroskopije?
hvala
nista
Navuhodonosor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 25, 2014 10:52 pm

Post od Navuhodonosor »

dm123 napisao:Posto mi je nadjen nedostatak cele palete B vitamina/magnezijuma/govzdja/kobalta i omega 3 masti - odveden sam kod gastroenterologa.

Uradjen je pregled - ali posto jako dugo se vucem po lekarima i trazim resenje, ja ne moguda docekam vidjenje sa doktorom koje je za 15 dana. Voleo bih neko makar da mi "prevede" sta znai ova kolonoskopija dok ne dodje biopsija.

Jednjak : Prolazan celom duzinom bez promena, z linija iregularna, EGP na 40 cm od inciziva. Zeludac sa bistrom sekrecijom i primesama zuci u lumenu, antrum lako hipermican bez defekata epitela, angulus bez promena, nabori korpusa prisutni - u inverziji se uocava klizeca hijatus hernija. Pilorous je prolazan. Bulbus pravilan bez inflamacije i ulceracija. Postbulbarno i u d2 korkingovi nabori prisutni, bez defekata epitela.

Unapred hvala
Ovo je gastroskopija, a ne kolonoskopija. Ne znam da protumačim nalaz, nisam dovoljno stručan, ali znam da je pilorus ono što se nalazi tačno između želuca i tankog creva, a bulbus je deo početka tankog creva koji se zove duodenum.
Evo ti neki linkovi ako znaš engleski:
U nalazu ti se pominje Hiatus hernia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hiatus_hernia
S obzirom da ti je nađen nedostatak mnogih vitamina, to definitivno znači da imaš malapsorpciju:
http://en.wikipedia.org/wiki/Malabsorption
S obzirom da imaš malapsorpciju, moguće je da imaš celijakiju tj. glutensku enteropatiju - to je ono što je mučilo Novaka Đokovića pre nego što je započeo sa gluten-free dijetom (dijetom bez glutena):
http://en.wikipedia.org/wiki/Coeliac_disease
Da li znaš da li ti je rađena biopsija duodenuma? Ili IgA transglutaminska antitela iz krvi?

Možeš pročitati i nešto o SIBO-u (prenamnoženim bakterijama u tankom crevu) čisto zarad sebe, mada treba da znaš da većina lekara ni u Srbiji, a ni u svetu još uvek ne dijagnostifikuje i ne leči SIBO:
http://en.wikipedia.org/wiki/Small_inte ... overgrowth
Bacterial overgrowth can cause a variety of symptoms, many of which are also found in other conditions, making the diagnosis challenging at times.[1][3] Many of the symptoms are due to malabsorption of nutrients due to the effects of bacteria which either metabolize nutrients or cause inflammation of the small bowel impairing absorption.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Post od aaaca »

mani, свашта може да се превиди, не би веровао.
mani
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 09, 2008 10:55 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od mani »

Hvala,
ahh, nisam očekivao takav odgovor, da li je moguće da doktor ne vidi ž. kilu GASTROSKOPIJOM koja je zlatni standard..Samo da je ne radim ponovo Molim za potvrdu nekog interniste ?
nista
Navuhodonosor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 25, 2014 10:52 pm

Post od Navuhodonosor »

dm123 napisao:Posto mi je nadjen nedostatak cele palete B vitamina/magnezijuma/govzdja/kobalta i omega 3 masti - odveden sam kod gastroenterologa.

Unapred hvala
I na kraju šta je bilo? Šta kažu rezultati biopsije?

I možeš li da napišeš kako ti je utvrđen nedostatak cele palete vitamina B? Da li ti je to utvrđeno putem vađenja kvri ili na neki drugi način? Gde si to radio i koliko te je koštalo? Ja bih hteo isto to da uradim.
Odgovori