Postovani,
Pretragom neta nasao sam ovaj forum pa da priupitam...
Otac (`51. godiste)vec duze vremena ima problem sa stolicom. `90. godina je imao problem, prslo mu je bilo tanko crevo od udarca kada je operisan i od tada ima konstantne probleme, meku stolicu, vise puta dnevno ide u toalet itd.. Po nekada je primetio da je stolica krvava. U vise navrata je bio kod lekara i detaljno se ispitivao i nista mu nisu pronalazimi. Medjutim, pre 3 meseca je imao konstantnu tempoeraturu nedelju dana pa je lezao u bolnici sa nalazom da ima previse nekih bakterija u debelom crevu. Bio je tad ponovo i na rektoskopiji (ili nesto slicno) gde su mu uzeli isecak sa debelog creva (isecak sluznice rektuma) i pronasli su sledece - erozivne lezije, inflaminalna sluznica, sitniji polip na 150.
Makroskopski nalaz: sivoruzicasti sluzavi fragmenti tkiva C-
Pato histoloska dijagnoza: ADENOMA TUBULLOVILLOSUM INTESTINI CRASSI. Uocen je i fragment koga cini granulaciono tkivo.
Za 7 dana ponovo ide na rektoskopiju kako bi se ponovo ispitalo sve a onda ako je potrebno morace na operaciju (tako nam je doktor kazao).
Molim vas da mi neko procita i blize objasni nalaz?
Pretragom foruma sam sanzao nesto malo, ali nista konkretno za ovu napisanu dijagnozu.
Unapred hvala na odgovorima.
Pozdrav, Mladen
Pomoc oko dijagnoze - ADENOMA TUBULLOVILLOSUM INTESTINI CRAS
Re: Pomoc oko dijagnoze - ADENOMA TUBULLOVILLOSUM INTESTINI CRAS
Radi se o prekancernoj promeni u vidu polipa i adenozne promene (displazija?!), koji su premaligno stanje. Zapravo PH nalaz uzorka sluznice rektuma i pokazuje malignu alteraciju tkiva, zato i jeste sivkast kao kod dubokih serpiginoznih ulceracija kakve daje Crohn. Dakle, verovatna je operacija, a d ali ce biti zracenja bice naknadno utvrdjeno
mladja04 napisao:Postovani,
Pretragom neta nasao sam ovaj forum pa da priupitam...
Otac (`51. godiste)vec duze vremena ima problem sa stolicom. `90. godina je imao problem, prslo mu je bilo tanko crevo od udarca kada je operisan i od tada ima konstantne probleme, meku stolicu, vise puta dnevno ide u toalet itd.. Po nekada je primetio da je stolica krvava. U vise navrata je bio kod lekara i detaljno se ispitivao i nista mu nisu pronalazimi. Medjutim, pre 3 meseca je imao konstantnu tempoeraturu nedelju dana pa je lezao u bolnici sa nalazom da ima previse nekih bakterija u debelom crevu. Bio je tad ponovo i na rektoskopiji (ili nesto slicno) gde su mu uzeli isecak sa debelog creva (isecak sluznice rektuma) i pronasli su sledece - erozivne lezije, inflaminalna sluznica, sitniji polip na 150.
Makroskopski nalaz: sivoruzicasti sluzavi fragmenti tkiva C-
Pato histoloska dijagnoza: ADENOMA TUBULLOVILLOSUM INTESTINI CRASSI. Uocen je i fragment koga cini granulaciono tkivo.
Za 7 dana ponovo ide na rektoskopiju kako bi se ponovo ispitalo sve a onda ako je potrebno morace na operaciju (tako nam je doktor kazao).
Molim vas da mi neko procita i blize objasni nalaz?
Pretragom foruma sam sanzao nesto malo, ali nista konkretno za ovu napisanu dijagnozu.
Unapred hvala na odgovorima.
Pozdrav, Mladen
U zavisnost od toga da li na preparatu dominiraju tubularne zlezdanemladja04 napisao: Makroskopski nalaz: sivoruzicasti sluzavi fragmenti tkiva C-
ili resicaste strukture adenomi,( benigni tumori zlezdanog epitela)se dele na tubularne,tubulovilusne i vilusne koji se klinicki ispoljavaju needovnim praznjenjima ,prolivima(zbog pojacane sekrecije vode i elektrolita) i anemijom.Ovde je ocigledno doslo do disporoporcije tumorskog rasta i sposobnosti vaskularne mreze da opskrbi tumor hranljivim supstratima a samim tim i nekroze tumora.Nekroza je uvek pracena zapaljenjem koje je ovde uslo u hronicnu fazu sa formiranjem granulacionog tkiva koje je mlado vezivno tkivo i prati svaki proces zarastanja posle ostecenja izazvanog zapaljenjem.Adenomi su sami po sebi benigni,ali predstavljaju prekancerozne lezije i uvek ih treba uklanjati endoskopski ili hirurski obzirom da se rizik za malignu alteraciju povecava u zavisnosti od patohistoloske slike ,velicine adenoma i duzine njegovog prisustva u debelom crevu.Ono sto je jako vazno je da se uradi pankolonoskopija a ne samo rektoskopija da se utvrdi da li ima sinhronih adenoma u debelom crevu i da se svi patohistoloski pregledaju jer (narocito u slucaju da je adenom veliki)u adenomu mogu postojati i fokusi karcinoma,a u zavisnosti od statusa bazalne membrane nakon hirurskog lecenja indikuju se i drugi modaliteti lecenja.
Hvala na ovim temeljnim odgovorima.
Dodje i 11.09. i jutros na rektoskopiji nije se moglo nista utvrditi vise nego sto je napisano u prvom postu (osim velike upale debelog creva) pa su ocu zakazali kolonoskopiju.
Kazali su mu da ne sme jesti sveze voce i povrce, ali mu nisu kazali sta onda sme da jede, i pored njegovog pitanja o tome. Mozete li mi preporuciti sta sme jesti a sta ne?
Unapred hvala na odgovoru, jako ste ljubazni.
Pozdrav, Mladen
Dodje i 11.09. i jutros na rektoskopiji nije se moglo nista utvrditi vise nego sto je napisano u prvom postu (osim velike upale debelog creva) pa su ocu zakazali kolonoskopiju.
Kazali su mu da ne sme jesti sveze voce i povrce, ali mu nisu kazali sta onda sme da jede, i pored njegovog pitanja o tome. Mozete li mi preporuciti sta sme jesti a sta ne?
Unapred hvala na odgovoru, jako ste ljubazni.
Pozdrav, Mladen