Nemanjasbs napisao:Hvala , kada god sam malo pojacao cedjeno voce bilo je malo bolje ... Ali me zanima kako proveravam ovo za ugljene hidrate , sa vodom sam primetio da mi bas ne prija iz kog razloga nemam pojma
Nemanja, postoji mnogo razloga zašto se stomak nadima, u svakom slučaju nadut stomak NIJE normalno stanje, to je znak da nešto nije u redu... Pokušaću da ti objasnim neke stvari, ali nemoj očekivati da ćeš imati ravan i lagan stomak za mesec dana! Ja sam svoj nadut stomak lečio 2 godine, moraš biti istajan i strpljiv.
Prvo, ne znam koliko imaš godina, ali bez obzira na to, izlečenje je moguće... Uzroci nadimanja stomaka su brojni kao što sam rekao, to može biti osetljivost na gluten, ili oštećenje creva, ili kandida, ili loša probava ugljenih hidrata, zatim opšti nedostatak nutritijenata, oboljenje unutrašnjih organa, loša ishrana, paraziti, iritacija spostvenom želudačnom kiselinom...
Prvo moraš ustanoviti kakva ti je stolica? Da li teško vršiš nuždu, imaš li proliv ili zatvor ili neizmenično proliv i zatvor? Da li kakiš brabonjke, cepanice, ili ti je stolica lagana... Da li stolica mnogo smrdi, da li imaš gasove, da li se stolica lepi za šolju i teško se spira? Koje je boje tvoj urin, tamnije žute, svetlije žute, da li je zamućen... Da li imaš skramu na jeziku i neprijatan dah? Moraš mi odgovoriti na ova pitanja, ako nećeš javno onda možemo privatno porazgovarati...
Zatim, kako se hraniš? Da li si slučajno upao u zamku zagovornika veganstva i srove ishrane? Od kada su tegobe počele?
Probaj da mi daš što više informacija, kako bih mogao da izvučem neki zaključak, imaš li neku hroničnu bolest, piješ li neke lekove, pušiš li, alkoholišeš li se, drogiraš li se, imaš li neku neizlečivu bolest?
Kažeš da ti smeta želudaćna kiselina, da se diže na jednjak, to je očigledno jer kad se stomak nadme, onda on pritisne odozdo želudac i kiselina se diže, tad štucaš, podriguješ, imaš osećaj tereta u stomaku... Moguće da nemaš dovoljno bikarbonatnih jona koji neutrališu želudačnu kislelinu, pa stomak navlači velike količine vode u crva, kako bi razblažio sve to... Verovatno ti fale bazni minerali... Hajde pokušaj da mi daš neke informacije pa žemo videti... Ja ti želim da ti pomognem.