Pitanje

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Korisnikov avatar
JakeSully
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 27, 2013 12:50 am

Pitanje

Post od JakeSully »

Zdravo, inače dosta čitam forum, ali sada sam se odlučio registrovati i postaviti jedno pitanje.

Zanima me nešto, recimo prije nekih 3 mjeseca, imao sam redovnu normalnu stolicu, dva puta dnevno, svako jutro obavezno i jednom tokom dana. Međutim u zadnja 3 mjeseca to se poremetilo, nekako je postala da kažem tvrda i neredovna, čak mi se desi da idem samo jednom u dva dana ili nekada u tri dana, a nekada znam otići dnevno i dva puta, ali je malo tvrđa nego prije.

E sada ishranu nisam mjenjao, jedem odprilike kao i prije, pokušavam da se hranim što zdravije, naravno u granicama koje mi finansije omogućavaju. Ali ne jedem salame, paštete i ta smeća, ne pijem gazirana pića, alkohol, kafu... Također i slatkiše jedem u nekim minimalnim količinama, recimo nekada par dana ne jedem uopšte, nekada pojedem neku čokoladicu... Jedem dosta voća, banana najviše, povrća kada god imam priliku, jaja, svježeg sira, raznog mesa.. I odprilike to je to.

Jedina promjena u odnosu na period kada sam imao normalnu stolicu je što ne treniram, bavim se fudbalom amaterski, ali imam dosta fizičke aktivnosti, a trenutno je pauza, u ranijim periodima i kada bude pauza obično ili idem u teretanu ili sam trčim, međutim za vrijeme ove pauze imam previše obaveza na fakultetu, i dosta vremena provodim sjedeći na stolici i učeći.

Pa me zanima da li ovo zadnje što sam naveo može da bude uzrok mojoj da kažem "lošoj" stolici ?

Također mi pade napamet, možda u ishrani zapostavljam žitarice, jedem crni hljeb (stvarno ne znam ništa o njemu, vjerovatno je neki klasični pekarski, ništa posebno), jedem rižu možda u prosjeku jednom sedmično... I to bi bilo to, jedno vrijeme sam pokušao da ubacim zobene pahuljice, međutim iz nekog razloga često bi dobijao proljev od njih, nekih 15-30 minuta nakon što ih pojedem, pa sam pomislio da sam intolerantan ili nešto tako, i prestao sam da ih jedem (Mada možda mi ne bi bila loša stvar da ih ponekad pojedem i tako "očistim crijeva", ako se to može uopšte?).
Poslije toga sam mislio probati neke druge žitarice da vidim da li bi mi one odgovarale, ali sam u međuvremenu pročitao neki tekst koji je govorio nešto o GMO žitaricama, pa nisam bio siguran kako da nađem i izabrem prave, možda je bolje ne unositi nikakve nego te GMO.

Ali kako sam i prije imao "deficit" u unošenju žitarica, mislim da one nisu uzrok mog problema, moj pik je nedostatk fizičke aktivnosti i pretjerano sjedenje, ako to uopšte i može da bude uzrok nčem takvom.

U svakom slučaju volio bih da mi neko kompetentniji da odgovor.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: Pitanje

Post od aa_aca »

Сигурно уносиш мање течности него раније, па ти је столица тврда. Седење такође може да поремети столицу, као што си и сам рекао. Врати се спорту и пиј више воде.
Korisnikov avatar
JakeSully
Novi član
Novi član

Post od JakeSully »

Hvala na odgovoru.
Pijem dnevno 4-5 litara tekućine (vode i čaja), mislim da nije do toga.
Evo kroz par dana mi počinju treninzi ponovo, pa ću da vidim da li će se to normalizovati.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Баш чудно. Можеш да пробаш да пијеш Флонивин да ти регулише цревну флору.
Korisnikov avatar
JakeSully
Novi član
Novi član

Post od JakeSully »

Sačekaću ipak prvo da vidim šta će se desiti kada počnem sa treninzima, pa ako se ne popravi, onda ću da pokušam sa time.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Флонивин ти је пробиотик. Не можеш да имаш проблема због њега. Само треба да се пије на празан стомак и сат времена пре јела.
Korisnikov avatar
JakeSully
Novi član
Novi član

Post od JakeSully »

Znam da ne mogu imati probleme, ali eto sačekaću još 10-ak dana, da vidim da li mi je to zbog prečestog sjedenja i manjka aktivnosti, pa ako se ne popravi, onda ću da vidim sa flonivinom, hvala na savjetu.
BLONDY78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 31, 2013 3:37 pm

Post od BLONDY78 »

Pozdrav,
ustanovljeno mi je da imam 2 kondiloma oko anusa, koja su odmah uklonjena radiotalasima, doktorka sumnja da na 1 cm od analnog otvora u rektumu ima jos koji kondilom. Prepisana mi je zorac 0.005% gel da apliciram u rektum samo uvece i to do iritacije pa ponoviti postupak. Citanjem uputstva u tom gelu stoji striktna zabrana nanosenja tog gela na predeo oko genitalija. Ja Vas molim da mi odgovorite, kako bi bilo najbolje odkloniti kondilome iz rektuma? Malo me je strah da stavim taj gel koji sluzi za lecenje psorijaze i akni i ostecuje kozu, pa mogu da predpostavim sta bi ucinio sa sluzokozom. Hvala
Lala63
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 01, 2013 1:27 pm

Post od Lala63 »

Odavno pratim ovj forum o problemima ljudi sa candidom i to je zastrasujuce.
Hocu da kazem da ja vec dve ipo godine ne mogu da je se resim. Kad god radim kontrolnu analizu tu je u enormnoj vrednosti (90%). Ja licno sumnjam da je to bas toliko tacno, ali stanje mog organizma mi potvrdjuje da je jos uvek prisutna. Sta nisam sve pokusala - lekovi, odredjena vrsta ishrana (i dan dans to primenjujem) preparati za jacanje imuniteta i nista. Da muka bude veca i ja i suprug ostanemo bez posla i ja sam ogranicena u primeni odgovarajucih preparata i sprovodjenju dijete u celosti. Snalazim se ali to me mnogo kosta. A sto se tice lekara kod nas u Leskovcu
katastrofa. Isla sam i u Nis - N I S T A.
Znam samo da su mi iskustva drugih mnogo vise pomogla nego lekarai.
Ja mogu sigurno da preporucim ulje divljeg origana, caj od divljeg origana, beli luk u izobilju, probiotik duo i preparati za jacanje imuniteta, a i hodanje na malo duze staze najmanje tri puta nedeljno zbog rada samih creva.
Prvi put pisem pa ne zamerite ako nije bas sve kako treba napisano.

Samo da dodam u primeni redukovane ishrane morate biti strogo disciplinovani inace
sve propade!
POZDRAVA SVIMA
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Lala63,
на једном од својих постова Ikar је поставио један линк са дијетом која је њему помогла. Тај линк сам и ја пребацио на мој сајт, а поновићу ти га овде: http://istineilaziohrani.blogspot.com/2 ... -doba.html
Lala63
Novi član
Novi član

Post od Lala63 »

aa_aca

Hvala ti na ovoj informaciji. Odstampala sam za sebe samo onaj deo vezan za namirnice koje treba koritstiti, a koje ne. Od navedenih naimirnica vec vise od pola koristim, naravno one dozvoljene, ali bez obzira u problemu sam prilicnom jer mi prethodni operacija i to vrlo brzo i ja se bojim da se ne pogorsa stanje ili se nedaj boze nesto ne iskomplikuje prilikom same operacije.
I ako sam doktoru objasnila svoju situaciju u vezi candide, NISTA. Kao da je nisam ni pomenula. Prosto ne mogu da shvatim da su me neozbiljno shvatili ili pak nemaju pojima sta da mi predloze pa su precutali. ETO MOG PROBLEMA!!!!
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Немају појма. Него, каква операција те чека и када?
Lala63
Novi član
Novi član

Post od Lala63 »

aa_aca

Ceka me ginekoloska operacija. Pratili su tri-cetiri godine miome i ciste i doveli me u situaciju da nemam izbora nego treba sve odstraniti, na moju veliku zalost.
Zato svom zenskom svetu sa slicnim problemima, mladjem i starijem, savetujem da ne cekaju previse dugo nego da insistiraju na vreme da rese te probleme.
Iskreno se nadam da cu i sa kandidom lakse, nakon te operacije da izadjem na kraj.
Ja sam i pritom asmaticar pa vidi sad. Ako nekome treba savet u vezi asme, stitne zlezde, kandide, slobodno me pitajte i sva moje iskustva rado cu podeliti sa svima u nadi da cu nekome pomoci.

Pozdrav tebi aa_aco i svim ostalima koji ovo procitaju!
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Ајој! Баш си у проблему. Желим ти да прођеш кроз све то што безболније. Пошто су те "пратили" неколико година и све запустили, не знам да ли има сврхе да позовеш др Поповића. Знам да је ЕПТА системом лечио туморе везане за гинекологију. Можда ипак да га позовеш, ништа не кошта. Не знам да ли може да излечи астму. Имаш линк на мом сајту Ацин сајт под Линкови, Здравље.

Хвала на поздраву и држи се!!!
Odgovori