perianalni apsces

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Sarajevo2011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 28, 2011 2:53 pm

perianalni apsces

Post od Sarajevo2011 »

imam 38 godina i prije 2 godine je počeo problem sa bolovima 3-4 cm od čmara (kao veća bubuljica) + temperatura i na kraju se počelo spontano čistiti. Urađena je fistulografija (nije primjećena komunikacija sa debelim crijevom) i rektorkopija sa kontrastom (također nije primjećena komunikacija).
Nakon 2 godine slično se ponovilo (sa jednim interesantnim detaljem da su oba puta prethodile viroze sa temperaturama i proljevom). Ovaj put sam bio hospitaliziran nekoliko dana i također se očistilo nakon par dana. Urađen je CT sa kontrastom i pokazao je gnojnu nakupinu na 3-4 dubine. Hirurg predlaže da se napravi fistulografija ponovno i kolonoskopija kako bi se otklonile eventualne sumnje na Chron-a i Ulcerozni kolitis ili neku drugu upalnu promjenu na crijevima.
Dg je perianalni apsces koji će najvjerovatnije morati da se rješava hirurškim putem.
Ja se nadam da nije nešto ozbiljno, te da će se sve završiti najbolje.

(napomena: prije 20 godina sam imao ileus (zapetljaj crijeva) i urađena je resekcija tankog crijeva, tako da danas imam sindrom kraćeg tankog crijeva i nekoliko stolica (nekad boljih, nekad gorih) tokom dana.
Odgovori