Pankreas

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Pankreas

Post od Dea »

Moj otac vec par dana ima problema - temperaturu, povracanje, mucninu. Uz to je i kaze sestra dosta zut. Obavio je sve pretrage, bili rubin mu je nesto uvecen. Bio je i na Infektivnoj klinici, ali su mu tamo rekli da nije Zutica (na koju smo sumnjali) u pitanju, i da je najbolje da uradi UZ.
Na UZ mu je jetra malo uvecana, a lekar koji ga je pregledao kaze da mozda ima problema i sa Pankreasom. U svakom slucaju morace da uradi CT abdomena.
I sad dok cekamo, jer to nece ici bas tako brzo, volela bih da se informisem o dve stvari: kakvi su sve problemi moguci sa pankreasom (ne morate mi ovde pisati u detalje ako nemate vremena, mozete mi i preporuciti neke internet strane pa cu sama pogledati)
i gde se u BGD radi CT? U DR. Risticima gde je bio toga nema.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Da li neko zna kakva se dijeta drzi za pankreas? Na netu vidim uglavnom da svi kazu pridrzavajte se dijete koju vam je dao lekar, ali moj otac od lekara nije dobio nikakvu dijetu. Cekaju rezultate skenera, sto moze da potraje, a sta da jede u medjuvremenu?
HJV
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 17, 2006 12:08 am

Post od HJV »

Pomenuti lekar kako je UZ pregledom opisao jetru tako je mogao opisati i pankreas ako ga je gledao.Za početak nije loše odraditi laboratoriju ,pogotovo AMY,Lipazu,.....(analize vezane za pankreas).Ako vam finansiske mogućnosti dozvoljavaju nemojte čekati sa zakazivanjem CT,nego potražite privatno.Sretno.
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Ishrana treba da se sastoji iskljucivo iz ugljenih hidrata i belancevina.
Belancevine mogu da se obezbede uzimanjem obranog mleka ili obranog mleka u prahu. Male kolicine prepecenog hleba i keksa su dozvoljene,takodje male kolicine mrsavog pileceg, govedjeg i ribljeg mesa sa pasiranim povrcem.Voce kuvano, marmelada.Strogo zabranjeno sve vrste masne i przene hrane i alkohol.
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Ova djeta je iz jedne starije knjige za dijetetiku samo bih ja najiskrenije da je neko moj povadila sve rezultate vezane za jetru i pankreas odmah i odvela ga kod hirurga ili interniste.Pozdrav
maxmax
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 31, 2008 2:38 pm

Post od maxmax »

Hej Dea,

Kako ti je tata?
Strašno je kad ti lekari daju predpostavke umesto dijagnoze,možda je ovo a ako nije onda je verovatno ono mada....Užas jedan!
Moj otac ima upalu pankreasa,i to smo saznali nakon godinu dana jer su ga lekari lečili sa ranisanom i klometolom,ja ne živim sa mojim ali sam uvek govorila da mi tata sve gore izgleda.E tek kada je počeo konstantno da povraća i pada u nesvet krenuli su ozbiljni pregledi.
E sad problem je i ako te šetaju kao mene od jednog do drugog specijaliste kada ne znaju šta je u pitanju.Kakve su tvom ocu analize i da li imaš neku sigurnu njegovu dijagnozu?Ako je pankreas u pitanju,trebalo bi da jede hranu biljnog porekla ali i tu moora da vodi računa o vrsti i količini,može piletina i riba,naravno poželjno je da jede u manjim količinama .
Verujem da ti je teško ali i ja sam na smom početku sa suočavanjem i učenjem o toj bolesti.

Javi mi šta si saznala i kako napredujete sa terapijom?

Sve najbolje

Maja
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Nema nikakvih novosti. Tati je bolje i odmah se pravi ko da nista nije bilo. Kao ceka dijagnozu od lekara opste prakse i infektologa na klinici, pa ce onda ako mu oni budu savetovali ici na CT.
Ponasa se ko malo dete, a ja sam na zalost suvise daleko da bih mogla da ga uhvatim za ruku i odvedem kod lekara. Neverovatan je! Mogu samo da se nadam da nije nista tako ozbiljno da mu to njegovo odlaganje i neozbiljno shvatanje problema ne ugrozi zdravlje!
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Lekar je rekao mom ocu da uradi Tumor marker. Ja sam ceo dan van sebe....
Odgovori