Otezano gutanje

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Michonne
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 17, 2013 8:06 pm

Otezano gutanje

Post od Michonne »

Dobar dan, forumasi, molim vas za savet/sugestiju.

Verovatno cu napisati malo duzi post, ali vas molim za strpljenje i citanje do kraja, jer mi je pomoc bas potrebna.

Otprilike nekih mesec dana unazad imam otezano gutanje kao glavni simptom uz par sporednih. Radi se o tome da zalogaj ili nece da "prodje", ili jako sporo prolazi kroz jednjak, ili zastane negde na pola puta (u predelu grudnog kosa), pa onda moram da uzmem vodu da ga "poteram". Takodje, nakon uzetog zalogaja, jako tesko disem na nos, vec moram sirom da otvorim usta da bih udahnula. Sve ucestalije se desava i da ne mogu da "podignem jezik", tj. prilepim ga za nepce da bi zalogaj krenuo svojim putem. Isto mi se desava i sa vodom, tesko je gutam, nekad se i sa sopstvenom pljuvackom zagrcnem. Periodicno osecam da mi se zdrelo i grlo potpuno osuse, pogotovo onaj "nevidljivi" deo jezika (koren).

Od sporednih simptoma - konstantno nakupljanje gasova u trbuhu i izlazak istih iz cista mira na usta (znaci, ne klasicno podrigivanje, nego samo osetim kako mi je u predelu grla vazduh, i kad on odjednom izadje, osetim olaksanje, nema zvucnih efekata kao kod podrigivanja). Zbog tog nakupljanja vazduha u trbuhu, cesto osecam da mi se zeludac podigne i pritisne dijafragmu, sto opet pogorsava aritmije koje imam od detinjstva. Stolica izuzetno neuredna.

Da napomenem, nemam nikakvih bolova, jedino sam izuzetno malaksala.
Generalno, imam problema sa zubima, 4 zaostala korena, i 2 ciste na istim (ne znam od kolike je vaznosti, ali da napomenem)

Student sam, 24 godine, gojazna, slabo fizicki aktivna, pusac.

Lecim se u studentskoj poliklinici u Krunskoj. Zbog tog otezanog gutanja, otisla sam na pregled, lekar opste prakse zakljucio da mi je zdrelo jako upaljeno i tonzile jako uvecane, i dao uput za ORL. Nazalost, doktorka koja je radila mi je posvetila jako malo paznje (ruzno je da kazem, ali zabrinjavajuca nemarnost), nisam cak uspela ni da joj objasnim zasto sam dosla, nekim malim instrumentom sa ogledalcetom mi je pregledala grkljan i glasnice, dala terapiju za upalu usiju sa kojom mucim muku godinama, i poslala me na razgovor kod neuropsihijatra sa obrazlozenjem da sam pod stresom i da umisljam. Istog momenta sam otisla na odeljenje neuropsihijatrije, provela pola sata sa doktorkom, koja je konstatovala da je, po njenom misljenju, sve ok i da se vratim kod svog izabranog lekara da me uputi na dalje pretrage. Moj izabrani lekar mi je savetovao da dolazim na stavljanje te masti u usi, i sam se zacudio sto je koleginica sa ORL-a napisala u izvestaju gomilu nepotrebnih stvari i nije obratila paznju na zdrelo i tonzile. Sve se svelo na : ''Javi se ako ti se pogorsa".

U poslednjih par dana, meni su se jako uvecale limfne zlezde na vratu, jedna od njih je i pakleno bolna. I dalje otezano gutam i svaki zalogaj gutam uz pomoc vode. Zagrcnem se, kasljem, pa se savijam unapred, da se ne bih ugusila.

Znam da mi niko ovde ne moze dati tacnu dijagnozu, ali vas molim za bilo kakve smernice ili savet. Kome da se obratim za pomoc? Sta da uradim? Da trazim uput za neku drugu ustanovu u Beogradu?
Da imam novca, otisla bih kod privatnika, jer u poliklinici nisam dobila adekvatnu paznju kao pacijent.

Unapred zahvalna,
Michonne
elena1990
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 17, 2014 2:20 pm

Re: Otezano gutanje

Post od elena1990 »

Ne mogu ti pomoći, ali ću ti ublažiti sve ako ti kažem da prolazim kroz isto. :cry:
Doduše, nemam žlijezde, niti probleme sa ušima, ni gutanje nije toliko otežano, ali imam isti taj osjećaj pritiska u grudnom košu, hranu osjećam kako prolazi do želuca, ali već s druge strane nemam probavu. :(
Znam kako ti je, usta suha, imam osjećaj da će mi spojiti jezik i ždrijelo :o tripujem da ostajem bez daha, a u jednom trenutku kad udahnem, osjetim fino kako mi zrak prolazi, u drugom već ne, dah je kratak. Također sam išla kod ORL-a, rekli mi da uradim rendgenski snimak jednjaka sa barijevom kontrastom, gastroskopiju :o i briseve (koji su uredu).. Sad čekam ove ostale pretrage, a dotad se liječim čajevima (preporučujem kadulju/žalfiju, kantarion, majčinu dušicu, kamilicu i stolisnik).. lakšu hranu, a češći obrok.. više žvakati, nakon jela prošetati lagano da se poboljša varenje..
btw. ja imam problema i sa kiselinom, povremeno se vraća pa imam osjećaj da mi pojede jednjak :o ništa, preostaje mi da čekam :) a budući da si ovo postavila davno, iskreno se nadam da si se već oporavila :) pozdrav :P
mariinasunce
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 12, 2014 8:10 pm

Post od mariinasunce »

AKO JE NEKO ZA UPOZNAVANJE NOVA SAM OVDE I IMAM PROBLEM SA GUTANJEM,TRAZIM OSOBU SLICNU SEBI mozda sam trebala da otvorim novu temu pozdrav svima ,ko je za upoznavanje neka se javi na pp
mariinasunce
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 12, 2014 8:10 pm

Post od mariinasunce »

:(
Odgovori