Da li je moguće da osećaj gorčine i nagrizanja u ustima potiče od oslabljenih sfinktera (koji prozrokuju da se kiselina i žuč penju sve do grla).
U pitanju je žena, 60 godina, normalne telesne težine, ne jede masnu hranu.
Poslednjih nekoliko godina povremeno je imala problema sa kiselinom i bolovima u želucu. Poslednjih par meseci ima konstantne probleme u vidu stalnog osećanja gorčine od želuca sve do jezika.
Išla je na gastroskopiju i navodno je sve u granicama normale, nema ni heliko bakteriju. Na kraju su joj rekli da joj je spušten želudac (isto to ima i njena rođena sestra ali se kod nje problem manifestuje samo povremenim bolovima u želucu) i da su joj oslabili sfinkteri. Rekli su joj da oseća gorčinu zbog žuči.
Oslabila je nekoliko kilograma za kratko vreme jer zbog gorčine ne oseća ukus, po preporuci lekara jede samo bareno povrće a kaže da joj ni tako nije ništa bolje. Totalno je demoralisana jer je razumela da za to stanje praktično nema leka a njoj je loše, ne može da jede, ne može da spava u ležećem položaju, kaže da ima problem i sa glasom jer joj kiselina nagriza glasne žice.
Koliko je moguće da je deo tegoba psihičke prirode tj. posledica anksioznosti?
Hvala unapred!
Oslabljeni sfinkteri, penjanje žuči u grlo
Re: Oslabljeni sfinkteri, penjanje žuči u grlo
I kod mene su poceli da se javljaju slicni problemi. Poslednjih nekoliko dana osecam gorcinu u ustima i sva hrana pa cak i voda su mi gorki. Kakve analize bi trebalo da uradim i sta to moze da bude? Vec su me uplasili da je to opasno