Operacija debelog creva

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
pobednikss
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 16, 2016 10:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Operacija debelog creva

Post od pobednikss »

Pozdrav ljudi!
Moj otac (66 godina) vec duze vreme ima problem sa stomakom u vidu hemoroida koji se povremeno pojavljuju, cestom stolicom, prolivom. U poslednjih godinu dana, mozda cak i dve, vidno je smrsao i oslabio. Takodje bih naopmenuo da je ima operaciju bruha i da ima problem sa kukovima (otezano hodanje) i da je to isto uticalo na njegovo trenutno fizicko stanje.
Dakle, nabrojao sam sve simptome, nema bolove u stomaku, mucninu i slicno. Uradio je analizu krvne slike i ona je odlicna, sve je na svom mestu. Nema nikakvih drugih bolesti, ima dobar pritisak i moze se reci da je zdrava osoba. Uradio je kolonoskopiju i otkrivena mu je promena da debelom crevu. Lekari nista nisu rekli, za dve nedelje nakon ispitivanja uzorka ce znati o cemu se radi. Moze biti upala creva ili tumor u odredjenim fazama. Ici ce takodje i da snima organe da se vidi da li postoje promene na njima.
Ono sto sam zeleo da pitam, vezano je za samu operaciju debelog creva u slucaju da se ispostavi da je ono najgore u pitanju. Koliko sam mogao procitati na internetu, uglavnom pise da ako se operacija odstranjivanja dela debelog creva obavi uspesno, verovatnoca prezivljavanja pacijenta je do 5 godina.
Da li sama operacija utice na dalji zivotni vek ili se to gleda u smislu da je ocekivano da se bolest nece do tada vratiti? Tj, hocu da pitam da li operacija ogranicava zivotni vek jer osoba narusava zdravlje zbog nedostatka dela jednog creva ili se moze bez problema ziveti?
Hvala vam unapred na odgovoru
Odgovori