Nervozna creva ili...?

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dunjab
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 05, 2013 9:51 pm

Nervozna creva ili...?

Post od dunjab »

Prosle godine sam pocela da osecam bol u gornjem levom delu stomaka, ispod rebra, toliko da sam morala sasvim sporo da hodam. Pocela sam da imam gasove izuzetno neprijatnog mirisa skoro tokom celog dana i da budem naduvena, sta god da jedem a hranim se dosta zdravo i pijem dosta vode. Odradila sam uz abdomena i ginekoloski uz i oba su bila u redu osim sto je na uz abdomena pisalo da je izrazena aerokolija. Kada sam dosla kod svoje lekarke opste prakse rekla da su to verovatno nervozna creva i dala mi lek pepsan da pijem dva-tri dana, kada mi je taj bol vise izrazen i dala uput za ponovni uz abdomena na koji ja nisam otisla jer se ceo proces dosta otegao, a imala sam dosta obaveza. Pocela sam na svoju ruku da pijem flobian kapsule koje su mi pomogle u smislu da taj bol vise nisam osecala, a i gasovi su se smanjili dosta. Medjutim, desava se da u zadnjih nekoliko meseci imam gasove opet nezavisno od toga sta jedem. Npr nekad imam gasove od piletine, nekad ne; nekad od testenine, nekad ne. Sada, posle otprilike godinu dana, u zadnja tri dana, opet malo osetim taj bol sa leve strane i imam osecaj kao da mi s te strane nesto stoji unutra i naduvavam se i imam neprijatne gasove... Naduvenost nekad osetim vec u zelucu, nekad u centralnom delu stomaka, a nekad u donjem. Sto se stolice tice, desava se cesto da popijem solju kafe dnevno i to mi na neki nacin pomogne da idem u wc, imam utisak kad je ne bih pila da mi stolica ne bi bila svakodnevna.
Sto se nekih sporednih stvari tice, vec 5-6 godina se borim s anksioznoscu tako da to moze doprinositi ovom problemu. Imam i sasvim malu cistu na jetri. Planiram da odem kod gastroenterologa kada overim knjizicu ali me zanima, ako bi neko strucniji mogao da mi objasni, o cemu se ovde radi? Stvarno me je zadnjih nekoliko meseci sramota da budem u javnosti medju ljudima kada znam da imam ovakve gasove, a ne mogu da zamislim da imam decka u ovoj situaciji. Sramota me je i dok pisem ovo pogotovo sto sam zensko... :(
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Re: Nervozna creva ili...?

Post od aaaca »

Смањило ти се лучење желудачне киселине па због тога се храна споро вари и стварају се отпадне киселине које нагризају желудац па имаш болове.

Гасови настају због поремећене бактеријске флоре у цревима, а можда се и кандида намножила због закишељавања црева оним отпадним киселинама.

Када ти се јави бол у желуцу треба да неутралишеш отпадне киселине најбоље воденим раствором соде бикарбоне. Бактеријску флору у цревима можеш да нормализујеш вишемесечним узимањем Мултилака и Ацидофилуса.

Ето укратко.
dunjab
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 05, 2013 9:51 pm

Post od dunjab »

aaaca napisao:Смањило ти се лучење желудачне киселине па због тога се храна споро вари и стварају се отпадне киселине које нагризају желудац па имаш болове.

Гасови настају због поремећене бактеријске флоре у цревима, а можда се и кандида намножила због закишељавања црева оним отпадним киселинама.

Када ти се јави бол у желуцу треба да неутралишеш отпадне киселине најбоље воденим раствором соде бикарбоне. Бактеријску флору у цревима можеш да нормализујеш вишемесечним узимањем Мултилака и Ацидофилуса.

Ето укратко.
Zahvaljujem :wink: Kako tacno da napravim taj rastvor, koliki deo vode, a koliko sode?
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Post od aaaca »

На два и по до три деци воде иде равна мала кашика соде бикарбоне. Ја користим "Ц" соду бикарбону у паковању од пола килограма.

Ако имаш много отпадних киселина у желуцу, доћи ће до јаке реакције између киселина и база (сода бикарбона) па може да почне желудац да те јаче боли због ослобађања топлоте. Такође може да се јави и бурније ослобађање угљендиоксида и до јачег надимања желуца. Када молекули угљендиоксида почну да се међусобно везују почећеш да подригујеш. Да би потпомогла подригивање можеш да попијеш гутљај-два киселе воде. Да би предупредила евентуалну бурну реакцију можеш да попијеш две чаше воде са по пола мале кашике соде бикарбоне са међусобним размаком од десетак минута.

Можеш да погледаш још корисних ствари на мом сајту www .aca .rs у Савети, Здравље.
Odgovori