Moje dete ima 9 godina i pre 2 nedelje je pocela da kaki u gace.Prvo je to bilo jako malo kao tacka,a sada ima sve vise i vise.Ona oseca da joj se kaki ali neoseca da se ukakila u gace.Lekar kaze da je nastao zatvor zato sto nije htela redovno da ide u WC.Kada ode u WC posle pauze od 3-4 dana ona se isprazni i posle toga ponovo se desi da pusti u gace.
MOLIMO VAS DA NAM STO PRE ODGOVORITE JER SMO JAKO ZABRINUTI,A LEKAR NAM NISTA NIJE KONKRETNO REKAO.KAZE DA JE TO PSIHA:DA JE NASTAO ZATVOR.
UNAPRED HVALA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DA LI TREBA DA SE OBRATIMO STRUCNOM LICU I DA ODEMO NA DALJE PREGLEDE.
AKO JE POTREBNO PREPORUCITE NAM NEKU DOBRU KLINIKU.
NEKONTROLISANO PRAZNJENJE
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jul 06, 2013 12:33 am
Re: NEKONTROLISANO PRAZNJENJE
Много већи проблем је што има столице на четири дана, што је потпуно недопустиво. Чиме је храните?
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jul 06, 2013 12:33 am
Hrani se zdravo svezim namirnicama i retko kad pojede nesto nezdravo osim sto jede slatkise i grickalice
Не може бити здраво када има столице на четири дана. Негде озбиљно грешите. Какве су то свеже намирнице?
И какво је то здраво ако једе слаткише и грицкалице? Да ли је дебела?
И какво је то здраво ако једе слаткише и грицкалице? Да ли је дебела?
Ovo što opisujete je početak enkopreze tj. nekotrolisane stolice. Mojoj kćerki su se pojavili isti simptomi sa 7 godina kada je krenula u prvi razred. Uvek je bila probirljiva u hrani i obično je imala stolicu nakon ručka. Kada je krenula u prvi razred smena joj je bila u vreme ručka i to je poremetilo njen metabolizam. Tu su bili i prljavi wc-i u koje ona nije htela ući i onda su počeli problemi u vidu tragova stolice na gaćicama, slabog pražnjenja, pražnjenje u gaćice i sl. Radili smo sve moguće i nemoguće analize jer ljekari nisu mogli zaključiti šta je problem dok ja to sama nisam zaključila i pitala dečjeg gastroenterologa da li je moguće da je u pitanju enkopreza na šta je ona odgovorila potvrdno. Na ultrazvuku se videlo da je već došlo do blagog proširenja kraja debelog creva usled toga što se nije redovno praznilo ali lekari to nisu prepoznali kao bitan pokazatelj. Naime, kako mi je objasnio gastroenterolog, sa trpljenjem dolazi do proširenja a onda tečan sadržaj koji dolazi iz tankog creva nekotrolisano izlazi. Nakon toga sproveli smo terapiju koja je podrazumevala sirup za čišćenje mesec dana da bi se debelo crevo vratilo u normalu, hrana koja ne zatvara i najvažnije od svega da se to ne bi ponovilo objašnjavanje detetu da mora ići u toalet kada oseća potrebu. Stvar se normalizovala, ali i nekoliko godina nakon toga desi se da dobije zatvor kada je u uslovima koji po njenim merilima nisu higijenski (ekskurzije, kampovanja i sl.). Znam da lekari ne prepisuju sredstva za čišćenje vrlo rado ali u ovoakvim slučajevima su potrebna dok se stvar ne normalizuje. Nadam se da će vam ovo pomoći.
Imam kcerkicu od 7 godina i sa istim problemima smo se suocili jos prosle godine, vodili smo ljekarima radili razne briseve na parazite na klamidiju medjutim sve je bilo u redu. Nikome nije palo na pamet od ljekara da bi u pitanju mogla biti enkopreza. Na moje insistiranje prvo smo dobili uputnicu za neuropedijatra koja je obavila i pregled i razgovor te nas uputila djecijem psihologu i gastroenterologu. Kod psihologa smo vec bili cetiri puta, obavljen je razgovor sa njom kao i razni testovi gdje je doneseno misljenje da je dijete cak i iznad prosjeka. Imamo sad jos da odemo kod gastroenterologa jer vise ne znam ni kako ni na koji nacin da se rijesi ovaj problem, pogotovo problem je i veci zato sto ide u skolu, jako neprijatna situacija. Mi smo vec na izmaku snage i psihicki smo istroseni, a mogu misliti kako je tek njoj nositi se s time. Ako ima jos neko da kaze koliko je trajao taj proces kod djece i kojim putem ici i koga jos posjetit od ljekara bila bi zahvalna.