Radi se o mom ocu koji ima 70 godina.Rezultat je sledeci:
Jetra je normalne velicine,u levom reznju promena skoro izoehogena 76mm.U zucnoj kesi koja je delimicno septirana u izvodnom delu kalkulus 5,2 mm.Pankreas se dobro ne vidi.Oba bubrega i slezina b.o.Nema sigurnih znakova za ascit.
Ja se nadam da nema razloga za brigu.Hvala.
Nalaz u.z. abdomena,pomoc
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Nalaz u.z. abdomena,pomoc
Pa osim tog kalkulusa u zuchnom kanalu, da li je lekar savetovao operaciju ili laparaskopiju?
I da li je lekar prokomentarisao promenu na jetri?
I da li je lekar prokomentarisao promenu na jetri?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Jutros je dobio rezultate,a kod doktora ima zakazano tek krajem januara.Molim Vas,ako mozete da mi napisete o cemu se radi.Hvala.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 11:17 am
Ako ste doslovce prepisali nalaz ultrazvuka mogu samo da kazem da je to jedan veoma stur nalaz koji ne govori bas mnogo.
Opisana promena u jetri moze biti najrazlicitijih mogucih karakteristika, jedino sto vece dimenzije i izoehogenost mogu delimicno da ukazuju na hemangiom sto bi bila benigna promena jetre ali to apsolutno ne mora da znaci.
Jos jedna stvar,navedeno je da je jetra normalnih dimenzija, ali se opisuje promena u levom reznju velicine 76 mm koja po svojoj velicini prevazilazi normalnu velicinu levog raznja, tako da me i to zbunjuje.
Za kamencice u zucnoj kesici ne brinite ali za tu promenu u jetri ili ponovite ultrazvuk kod nekog ko to preciznije i detaljnije radi ili uradite CT pregled jetre sto ce lekari Vaseg oca sigurno i predloziti.
Opisana promena u jetri moze biti najrazlicitijih mogucih karakteristika, jedino sto vece dimenzije i izoehogenost mogu delimicno da ukazuju na hemangiom sto bi bila benigna promena jetre ali to apsolutno ne mora da znaci.
Jos jedna stvar,navedeno je da je jetra normalnih dimenzija, ali se opisuje promena u levom reznju velicine 76 mm koja po svojoj velicini prevazilazi normalnu velicinu levog raznja, tako da me i to zbunjuje.
Za kamencice u zucnoj kesici ne brinite ali za tu promenu u jetri ili ponovite ultrazvuk kod nekog ko to preciznije i detaljnije radi ili uradite CT pregled jetre sto ce lekari Vaseg oca sigurno i predloziti.
hvala puno na odgovoru.
Doslovce sam prepisala nalaz.dani100 napisao:hvala puno na odgovoru.
-
- Stalni član
Kazem tim gore jer je u tom slucaju zaista sturo napisan nalaz, sa nedovoljnim informacijama.dani100 napisao:Doslovce sam prepisala nalaz.dani100 napisao:hvala puno na odgovoru.
Svaki klinicar koji to bude citao ce reci da mu nista nije jasno i da mora pacijenta da salje na dopunsku dijagnostiku.
za jecili1978
Uradjen je skener(privatno).Nalaz je sledeci:
Jetra je lobuliranih kontura bez fokalnih lezija,Zucni vodovi nisu dilatirani.Pankreas,slezina,oba nadbubrega bez patoloskih promena.Retroperitonealno do nivoa racve sa aorte nema pat Igl.Izrazeno masno tkivo u retroperiotineumu i izmedju crevnih vijuga u abdomenu.Ascita nema.
Uradjen je skener(privatno).Nalaz je sledeci:
Jetra je lobuliranih kontura bez fokalnih lezija,Zucni vodovi nisu dilatirani.Pankreas,slezina,oba nadbubrega bez patoloskih promena.Retroperitonealno do nivoa racve sa aorte nema pat Igl.Izrazeno masno tkivo u retroperiotineumu i izmedju crevnih vijuga u abdomenu.Ascita nema.
znaci da je dr na ultrazvuku pomislio od rvnog suda da je neka promena...
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
-
- Stalni član
CT nalaz je pokazao da vidjena promena u jetri na UZ nije CT detektabilna sto ne mora da znaci da ne postoji.
Ultrazvukom moze da se detektuje zona jetrinog parenhima postedjenog od masne infiltracije sto ne predstavlja nikakvu posebnu bolest i nece se registrovati CT-om, i ako je to u pitanje ne treba se brinuti.Jedino sto bih vam je predlozila je da se raspitate za dobrog radiologa koji radi ultrazvuk i da napravite jednu ultrazvucnu kontrolu za 2-3 meseca cisto sigurnosi radi.
Nadam se da se CT radili na proverenom mestu, pogotovo ako je privatna ordinacije jer tu ima strasno puno fuseraja.
Ultrazvukom moze da se detektuje zona jetrinog parenhima postedjenog od masne infiltracije sto ne predstavlja nikakvu posebnu bolest i nece se registrovati CT-om, i ako je to u pitanje ne treba se brinuti.Jedino sto bih vam je predlozila je da se raspitate za dobrog radiologa koji radi ultrazvuk i da napravite jednu ultrazvucnu kontrolu za 2-3 meseca cisto sigurnosi radi.
Nadam se da se CT radili na proverenom mestu, pogotovo ako je privatna ordinacije jer tu ima strasno puno fuseraja.