Odlučio sam ovdje vas da pitam, jer na sajtovima "Pitaj Doktora" obično odgovaraju doktori opšte medicine i odgovor je tipa:"Vama treba gastro obrada"...
Imam 30 godina, 188cm visok, tezak oko 70kg.
Moj problem datira od 2006, nadutost stomaka je me tada pocela da muci, ali sam navikao sa tim da zivim.
Prije sedam dana, javila mi se nadutost kao nikad do sad,
ako stojim ili sjedim, daje mi takav pritisak na stidne kosti, a ako lezim ili poslije spavanja, osjetim na desnoj strani donjeg abdomena tezinu, a ponekad i grc.
Na desnoj strani donjeg abdomena osjetim, čak i vidim da na kozi dok lezim tanko crijevo gura u debelo kao na silu.
U 3 dana imam 2 stolice, nekad je fino formirana, a nekad je kašastog oblika.
Pušim, ali ne pijem alkohol.
Počeo sam uzimati flobian za probavu.
Prije sedam dana sam provjerio prostatu i bubrege, bio kod urinologa, sve je ok s te strane.
Bio sam na gastroskopiji prije 2g ili nešto kraće, možda godinu i pol, imam hijetalnu herniju 2cm i hronicni gastritis.
Niko u porodici nema probleme koje ja imam, niti je ko imao.
Opet ukratko o problemu:
Jaka nadutost, izražena težina u desnoj strani donjeg abdomena, na koži pokazuje crijevo dok gura hranu, osjećaj neispražnjenosti nakon stolice (izađe u 10 sekundi šta hoće i više ne ide), svaljivanje kroz crijeva prije pustanja gasova ili odlaska na wc.
Krv u stolici nisam primijetio nikad.
Imam hemoroide nekad vajske.
Mislio sam privatno uraditi MRi crijeva, a opet ne znam imam li potrebe...
A i paničario sam u vezi bola u testisu baš prošle sedmice da bi na kraju ispalo da je i to od nadutosti i pritiska u stomaku, bio sam kod urologa ispipao me po testisu i ultrazvukom snimio bubreg i prostatu.
A sad ovaj problem se aktivirao na gore, koji vučem već desetljeće.