Molim vas za pomoc oko dijagnoze i terapije

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
fedja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 11, 2005 2:36 pm

Molim vas za pomoc oko dijagnoze i terapije

Post od fedja »

ok, bio sam na gastroskopiji kod dr Dodera, i evo sta pise:

Jednjak: znaci ezofagitisa grad B
Kardija kompetentna. Od kardije do pilorusa sluznica bez defekta epitela. U antralnoj regiji brojne hiperemicne plaze. Peristaltika ocuvana. Bulbus grubljih nabora, bez ulceracija. dalje do D3 nalaz uredan.

Dg: Reflux oesphagitis
Gastritis chr

Th: Nexium 40 mg 1x1 14 dana, nakon toga Nexium 20mg 1x1 6nedelja
Formilid 500mg 2x1 7 dana
Orvagyl 400mg 3x1 7 dana
fedja
Aktivan član
Aktivan član

Re: Molim vas za pomoc oko dijagnoze i terapije

Post od fedja »

fedja napisao:ok, bio sam na gastroskopiji kod dr Dodera, i evo sta pise:

Jednjak: znaci ezofagitisa grad B
Kardija kompetentna. Od kardije do pilorusa sluznica bez defekta epitela. U antralnoj regiji brojne hiperemicne plaze. Peristaltika ocuvana. Bulbus grubljih nabora, bez ulceracija. Dalje do D3 nalaz uredan.

Dg: Reflux oesphagitis
Gastritis chr

Th: Nexium 40 mg 1x1 14 dana, nakon toga Nexium 20mg 1x1 6nedelja
Formilid 500mg 2x1 7 dana
Orvagyl 400mg 3x1 7 dana
fedja
Aktivan član
Aktivan član

Post od fedja »

uf, izvinite za ovaj post gore, nesto je komp poludeo....

zanima me samo zasta je koji od ovih lekova i kada je najbolje da ih uzimam, tj. ujutru ili uveche?

i koliki razmak je potreban izmedju uzimanja svakog od njih jer , chini mi se, da mi je apotekarka rekla da neke lekove ne treba uzimati zajedno...

hvala unapred

:D
fedja
Aktivan član
Aktivan član

Post od fedja »

opet ja... izgleda da je stomak pocheo da me zeza od ovolikih lekova...terapija tek shto je pochela a mene vec boli stomak... uzhas..

jel ima neko neki savet kako sebi da olaksham uzimanje nexiuma, orvagila i klaritromicina...?
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Klaritromicin nemoj na prazan stomak zna da bude grozan, od njega je gorko u ustima dok se pije treba i preko dana stalno nesto da se gricka, grisine, bilo sta. Orvagyl daje metalni ukus u ustima i od njega hoce da bude crn jezik pila sam ga 10 dana i tako mi je bilo. Samo popi ujutru nastinu neki od antiulkusnih lekova ranisan loseprazol i sl. nisam sigurna ali nesto mislim da je taj nexijum iz te grupe proveri molim te u upustvu ili pozovi dezurnu apoteku pa ih pitaj, posle pola sata dorucak pa onda antibiotici sa razmakom od po pola sata takodje. Ja bih tako uradila a ako i dalje uzimanje tih lekova izaziva vece tegobe u stomaku, otisla bih kod doktora da mi da nesto lakse ima nacina. Ima i fenomenalan caj tj. dva. Kad boli zeludac pije se topli caj od hajducke trave jedna casa. Za smanjenje kiseline u zelucu koja je odgovorna za hiperemiju erozije i zadebljanja kuva se sledece stavi da uzavri pola litra vode. Kad provri stavi u to malo izmedju tri prsta zalfije da vri tri minuta. Skloni sa vatre i stavi iste kolicine majcine dusice, kantariona i maticnjaka, poklopi se i stoji deset minuta procedi se i pije po gurljaj u toku dana kad se setis. Samo toliko tog caja za 24h.Eto toliko i srecno :)
fedja
Aktivan član
Aktivan član

Post od fedja »

blue wawes napisao:Klaritromicin nemoj na prazan stomak zna da bude grozan, od njega je gorko u ustima dok se pije treba i preko dana stalno nesto da se gricka, grisine, bilo sta. Orvagyl daje metalni ukus u ustima i od njega hoce da bude crn jezik pila sam ga 10 dana i tako mi je bilo. Samo popi ujutru nastinu neki od antiulkusnih lekova ranisan loseprazol i sl. nisam sigurna ali nesto mislim da je taj nexijum iz te grupe proveri molim te u upustvu ili pozovi dezurnu apoteku pa ih pitaj, posle pola sata dorucak pa onda antibiotici sa razmakom od po pola sata takodje. Ja bih tako uradila a ako i dalje uzimanje tih lekova izaziva vece tegobe u stomaku, otisla bih kod doktora da mi da nesto lakse ima nacina. Ima i fenomenalan caj tj. dva. Kad boli zeludac pije se topli caj od hajducke trave jedna casa. Za smanjenje kiseline u zelucu koja je odgovorna za hiperemiju erozije i zadebljanja kuva se sledece stavi da uzavri pola litra vode. Kad provri stavi u to malo izmedju tri prsta zalfije da vri tri minuta. Skloni sa vatre i stavi iste kolicine majcine dusice, kantariona i maticnjaka, poklopi se i stoji deset minuta procedi se i pije po gurljaj u toku dana kad se setis. Samo toliko tog caja za 24h.Eto toliko i srecno :)

hvala blue wawes, poslusacu tvoj savet... i sam gledam da izbegnem da uzimam antibiotike na prazan stomak, ali po rasporedu pijenja ispada da klaritromicin i orvagil treba da popijem u ponoc , odnosno u pola 3 ujutru a tad me mrzi da jedem nesto.... ali upotrebicu stari trik za uzimanje antibiotika, pa cu ih uzimati sa jogurtom... znam da kada sam bio mali tako sam ih uvek pio i nije me boleo stomak...

pozz
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

fedja, kako ti ide? Lekovi se piju sa vodom to je najbolje, a pre toga neki keksic...
fedja
Aktivan član
Aktivan član

Post od fedja »

blue wawes napisao:fedja, kako ti ide? Lekovi se piju sa vodom to je najbolje, a pre toga neki keksic...
ej pozdrav...
pa evo nije lose.... vise me ne boli stomak.... kao sto kazesh, uvek nesto zvacem... uglavnom pijem sa vodom ali uvece kad moram da popijem (oko 2-3 ujutru) pijem sa jogurtom da me ne bi boleo stomak... inache, u uputstvu ne pise nista protiv mleka i mlechnih proizvoda pa bi trebalo da je ok da se pije sa jogurtom... znam da tetraciklini ne smeju sa mlechnim proizvodima...
Odgovori